NEÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesinde Çanakkale anlatıldı

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesinde NEÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caner Arabacı ile Yazar ve Şair Fatih Şahin Işık'ın katılımlarıyla "İnsan Unsuru Yönüyle Çanakkale" konulu konferans gerçekleşti.
NEÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesinde Çanakkale anlatıldı

NEÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caner Arabacı konuşmasında, Çanakkale destanının hala daha tam manasıyla anlatılamadığını, aktarılamadığını söyledi. Arabacı, bu anlamda sanatın dilinin konuşturulması, sanat ile yeni destanların zihinlere ve kalplere nakşedilmesi gerektiğini kaydetti.

Afrin'de destan yazanların Çanakkale'deki destan yazanların torunları olduğunu hatırlatan Arabacı; "Birileri Suriye'de ne işimiz var diyorlar. İnanılmaz bir şey. Antep, Halep'e bağlıydı. Esas sorgulanması gereken Suriye'de Haçlının ne işi var? Buralar bizim vatanımız, Rusya'nın, İngiliz'in ne işi var? Çanakkale'de ne işleri vardı? Bu soruların sorulması lazım" diye konuştu.

Harpte teknolojinin değil yüreklerin çarpıştığını söyleyen Arabacı, öğrencilere Seyit Onbaşı'nı hatırlattı. Seyit Onbaşına, destan yazan yiğitlere sahip çıkılması gerektiğini söyleyen Arabacı; "Selçuklu gençleri Battal Gazi destanları ile büyüyordu. Sizler çocuklarınıza Çanakkale destanını anlatamazsanız yeni destanlar yazamazsınız" dedi.

Çanakkale'de askerlerin kendi cenaze namazlarını kıldıklarını söyleyen Arabacı, bunun ancak müthiş bir asalet temsili olarak yorumlanabileceğini kaydetti. Arabacı; "57. Alay'da herkesin şehit olduğunu söyleyelim. Mehmetlerin yüreğini okumamız lazım. Çanakkale bu yönüyle asla bir komutanlık harbi değil, bir Mehmetçik harbidir" ifadelerini kullandı.

Programın devamında Yazar ve Şair Fatih Şahin Işık Çanakkale'yi konu edinen şiir ve türküleri seslendirdi. Program şiir dinletisinin ardından sona erdi.

NEÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesinde Çanakkale anlatıldı

NEÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesinde Çanakkale anlatıldı

İHA