Nevruz ateşi Selçuk’ta yakıldı

Selçuk Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan Nevruz Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlandı. Program kapsamında Eczacılık Fakültesi öğrencileri, kendi elleriyle topladıkları çiçekleri Rektör Şahin’e takdim ettiler
Nevruz ateşi Selçuk’ta yakıldı

Selçuk Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan Nevruz Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlandı. Program kapsamında Eczacılık Fakültesi öğrencileri, kendi elleriyle topladıkları çiçekleri Rektör Şahin’e takdim ettiler

Dünya birinciliği ve birçok “Avrupa Kültür Ödülleriyle” ulusal ve uluslararası alanda üniversitemizi ve ülkemizi başarıyla temsil eden Selçuk Üniversitesi Halk Oyunları Topluluğu (SÜHOT) tarafından sergilenen halk oyunları seyircilerden büyük alkış topladı. Programda, Selçuk Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) öğrencileri tarafından kortej yürüyüşü yapıldı. Ardından protokol üyeleri bir Nevruz geleneği olan Nevruz ateşi üzerinden atladılar, örste demir dövdüler ve yumurta tokuşturdular. Selçuk Üniversitesi Keykubat Köşkü önünde gerçekleştirilen etkinliğe Rektör Prof. Dr. Mustafa Şahin,  İyi Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut,  Prof. Dr. Hüseyin Kara, Prof. Dr. Mehmet Okka, Prof. Dr. Özdemir Koçak,  Rektör Danışmaları Prof. Dr. Tahir Balevi,  Prof. Dr. Yakup Kara, Genel Sekreter İbrahim Halıcı, daire başkanları, dekanlar, okul müdürleri, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı. 

“YIL BOYUNCA RIZIKLARI TAYİN EDİLİR”

Nevruz Bayramı’na çok çeşitli misyonlar yüklendiğini kaydeden Rektör Şahin,” İşin özü şudur; özellikle kuzey kutbu tarafında ve Türk dünyasının ağırlık olduğu coğrafyalarda doğanın tabiatın uyandığı bir dönemdir. Artık nebatat canlanmaya başlar. Bu geceyle ilgili söylenen çok farklı ifadeler var. Derler ki bu gece canlı ve cansız tüm yaratılanlar Allah’a secde ederler. Yine bu gece de insanların yıl boyunca bütün rızıkları tayin edilir. Tabii Nevruz’un ‘Yeni Gün’ anlamına gelmesi ve Türk dünyasında Osmanlı’da dâhil yılbaşı olarak kabul edilmesi bir vaka, bir gerçektir. Nevruz bizler için çok şey ifade ediyor.” şeklinde konuştu.

“HİÇ KİMSE BU TOPRAKLARDAN VAZGEÇMEDİ”

Nevruzun, kültürün çok önemli bir parçası olduğunu belirten Rektör Şahin, “Kültür kavramı; bir toplumu toplum yapan, milleti millet yapan, ayakta tutan, diri ve canlı kılan önemli unsurlardan biridir. Kültür toplumun ortak mirasıdır ve bu ortak miras etrafında toplum birlikte kalmaya yaşamaya devam eder. Zor bir coğrafyada yaşıyoruz. Yaklaşık bin yıldır bu topraklardayız. Anadolu coğrafyasında ve her bir medeniyetin kalıntıları vardır ve dünyada her bir medeniyetin kalıntılarının insanların iradi olarak Anadolu coğrafyasında gözü vardır. Hiç kimse bu topraklardan vazgeçmedi. Her ne kadar bin yıldır biz hükmediyor olsak da bir gün bu toprakları geri alacaklarını hep umdular, hesap ederek de bu çerçevede çalışmalar yaptılar. Biz bunların farkındayız ve bilincindeyiz” şeklinde altını çizdi.

“BİZ DE BU FIRSATI VERMEYECEĞİZ”

Birlik ve beraberliğin önemine vurgu yapan Rektör Şahin, “Bugüne kadar birliğimiz, dirliğimiz ve gücümüzle millet, devlet olarak bu günlere geldik. Eğer biz zayıflarsak, birbirimize düşersek, birliğimizi ve dirliğimizi kaybedersek, diri ve güçlü olma vasfımızı kaybedersek, bilin ki onlar emellerine ulaşırlar. Ama Allah buna fırsat vermeyecek tabii ki bu fırsatı biz de vermeyeceğiz. İşte bunun yolu da kültürümüze, değerimize ve bizi biz yapan ortak unsurlarımıza sahip çıkarak gerçekleştirebileceğiz. Bir milleti millet yapan dili, dini ve kültürüdür. Doğrunun ve yanlışın iç içe geçtiği ve milletimizin önemli hasletlerinden olan kadir şinaslığın, dostluğun, ahde vefanın nerdeyse sıfırlandığı bir dönemde yaşıyoruz.  Biz bu değerlerimize yeni baştan sahip çıkmak zorundayız.” ifadelerini kullandı. Öğrencilerle birlikte keyifli karelere sahne olan Nevruz etkinliklerinin ardından Rektör Prof. Dr. Mustafa Şahin ve protokol üyeleri kendi elleriyle öğrencilere kavurma-pilav, irmik helvası ve ayran ikram etti.

n44.jpg

ne2.jpg

nevruz888.jpg

nevruzzz-9.jpg

SÜMEYRA KENESARI/YENİ HABER GAZETESİ