Nevruz Bayramı

Bayburt, Gümüşhane, Ordu ve Giresun'da çeşitli etkinlikler düzenlendi
Nevruz Bayramı

BAYBURT (AA) - Bayburt, Gümüşhane, Ordu ve Giresun'da Nevruz Bayramı, çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Bayburt Milli Eğitim Müdürlüğünce Bayburt Mesleki Teknik Anadolu Lisesi Kampüsü'nde gerçekleştirilen etkinlikte, nevruz ateşi yakılarak ateşin üzerinden atlandı, örste demir dövüldü.

Vali Ali Hamza Pehlivan, burada yaptığı konuşmada, Nevruz Bayramı'nın iyilik ve güzelliklere vesile olmasını diledi.

Tarih sahnesine çıkmanın ve tarihte kalıcı olmanın her millete nasip olmadığını belirten Pehlivan, "Kalıcı olmak, uzun ömürlü olmak, kültürel değerlerin de sağlam olmasıyla mümkündür." dedi.

Pehlivan Türk milletinin Orta Asya'dan getirdiği kültürünü, sahip olduğu değerleri İslami değerlerle kaynaştırdıktan sonra hem gücüyle hem de kültürüyle var olduğunu anlattı.

Medeniyetlerin de bu şekilde oluştuğunu belirten Pehlivan, şunları söyledi:

"Dolayısıyla bizim milletimiz tarih sahnesinde, dünya üzerinde medeniyet kurmayı başarmış nadir milletlerden birisidir. Giderek şunu daha iyi anlıyoruz; hem kendi coğrafyamızda hem de dünyanın bütününde bizim gibi bakan, bizim gibi insanlık değerlerini yaşatma gayreti içerisinde olan, birliği önemseyen, insanlık değerlerini önemseyen bir topluma dünyanın da ihtiyacı var."

Belediye Başkanı Mete Memiş de Türk milletini oluşturan bütün unsurlarla Nevruz Bayramı'nı hep birlikte kutlamanın şuurunda olunması gerektiğini ifade etti.

Program, halk oyunları ve okçuluk gösterisinin ardından sona erdi.

- Gümüşhane

Gümüşhane'deki etkinlik, Gümüşhane Üniversitesinde gerçekleştirildi.

Gümüşhane Üniversitesi Genç Girişimciler Kulübünce düzenlenen programda öğrenciler, nevruz ateşi yakarak üzerinden atladı. Programda, Ergenekon'dan çıkışı temsilen demir dövüldü.

Programda ayrıca Zeytin Dalı Harekatı'nda şehit olan güvenlik güçleri için lokma dağıtıldı.

- Ordu

Ordu Üniversitesince (ODÜ) Cumhuriyet Yerleşkesi'nde gerçekleştirilen etkinlik, nevruz ateşinin yakılmasıyla başladı.

Çeşitli yarışmaların da yapıldığı programda konuşan ODÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Mustafa Boran, nevruzun asırlarca Türk-İslam coğrafyasında barışa, kardeşliğe, kucaklaşmaya ve sevgiye işaret ettiğini kaydederek, nevruzun, birlik ve beraberliğin ateşini körükleyip fitne ve fesada geçit vermemek olduğunu söyledi.

Boran, Türk milletini bozguna uğratmak için fırsat kollayan iç ve dış mihrakların hiçbir zaman emellerine ulaşamayacağını ve hak ettikleri cevabı alacağını belirterek, "Biz Türk gençliği gerekirse Söğüt ocağında Ertuğrul Gazi oluruz, Kosova'da Murat, Erzurum'da Nene Hatun, İzmir'de Hasan Tahsin, Ankara'da Mustafa Kemal, İstanbul'da Fatih oluruz. Muhtaç olduğumuz kudret damarlarımızdaki asil kanda mevcuttur." dedi.

Etkinliğe ODÜ Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç ve rektör yardımcıları, İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Program, davetlilere Özbek pilavı ikram edilmesinin ardından sona erdi.

- Giresun

Giresun Üniversitesi Güre Yerleşkesi'nde gerçekleşen kutlama etkinliğinde öğrenciler, akademisyenler ve protokol üyeleri örste demir dövdü, yakılan ateşin üzerinden atladı.

Daha sonra nevruz ateşinin etrafında Türkiye ve Türk Cumhuriyetleri'ne ait türküler eşliğinde halk dansları gösterileri sunuldu.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Serkan Soylu, yaptığı konuşmada, Nevruz'un baharın gelişinin habercisi, dostluğun, kardeşliğin müjdelendiği gün olduğunu vurgulayarak, "Nevruz yeni gündür, gün ışığıdır. Nevruz, Çin Seddi'nden, Balkanlara atayurdun bayramıdır. Bize kardeşliğimizi bir kez daha hatırlatır." ifadesini kullandı.


Kaynak: