Nijerya'da devlet başkanlığı seçimi

Nijerya'da devlet başkanlığı seçimi
Nijerya'da devlet başkanlığı seçimi
 Buhari, seçimi kazandığını ilan ederek kendisini seçen Nijeryalılara teşekkür etti

LAGOS (AA) - Nijerya'da devlet başkanlığı seçiminde oyların sayılmasının ardından açıklama yapan muhalefetteki Yenilikçi Parti'nin (APC) adayı Muhammed Buhari, Nijeryalılara kendini seçtikleri için teşekkür etti.

Buhari'nin sözcüsü Garba Shehu yaptığı açıklamada, Buhari'nin Nijeryalılara kendisini ve partisini en yakın rakibi Devlet Başkanı Goodluck Jonathan ve partisi Halkın Demokrasi Partisi'ne (PDP) tercih etmeleri nedeniyle teşekkür ettiğini belirtti.

AA muhabirinin Buhari'nin sözcüsü Garba Shenu'dan aldığı bilgiye göre, Devlet Başkanı Goodluck Jonathan, sonuçların açıklanmasının ardından Buhari'yi arayarak tebrik etti.

Nijerya Ulusal Seçim Komisyonu'nun ülkedeki 39 eyaletin 38'i için açıkladığı resmi sonuçlara göre Muhammed Buhari, seçimi en yakın rakibi ve iktidardaki  PDP'nin adayı Devlet Başkanı Jonathan'ın yaklaşık 3 milyon oy önünde bitirdi.

Resmi seçim sonuçlarının açıklanmadığı Borno eyaleti, Buhari'nin partisi  APC'nin kalesi olarak biliniyor.

Seçimi kazanan 73 yaşındaki Buhari, 2003'ten beri Nijerya'daki üç başkanlık seçiminde de yarışmış ancak hiçbirini kazanamamıştı. 2011 seçimlerini kaybetmesi üzerine ağlayarak bir daha aday olmayacağını ilan eden Buhari, partisinin kendisine aday olması yönündeki ısrarı üzerine tekrar adaylığını açıklamıştı.

Ülkenin 177 milyonluk nüfusunun yarısını oluşturan Müslüman toplumunun içinden gelen, asker kökenli Buhari, ülkede birden fazla askeri darbede yer aldı. Tümgeneral olarak görev yaparken Aralık 1983'te ülkedeki sivil yönetimi devirip iktidara gelen Buhari, Ağustos 1985'te kendi genelkurmay başkanının yaptığı askeri darbeyle devrildi.

Geçen yıl 4 muhalefet partisinin bir araya gelmesiyle oluşan çatı parti APC'nin kuzeyli Müslüman adayı Buhari'nin özellikle kuzeydeki fakir halk arasında sevildiği belirtiliyor. Buhari'nin asker geçmişi ve disiplin yanlısı olması, ülkenin kuzeyinde etkili olan terör örgütü Boko Haram'la mücadelede için önemli görülüyor.

Devlet Başkanı Jonathan'ı terör örgütüyle mücadelede etkisiz kalmakla suçlayan Buhari, Boko Haram'la görüşmelerde yer alma tekliflerini reddetmişti.

Geçen yıl Temmuz ayında Kaduna'da konvoyuna Boko Haram'ın düzenlediği suikast girişiminden kurtulmayı başaran Buhari, seçildiği takdirde kısa sürede teröristlerin kökünü kazıma sözü vermişti.