Nizam-ı Alem Davasının Gazi Evliyası Sarı Saltuk

UKİD tarafından geleneksel hale gelen 7. Sarı Saltuk Buluşması, Romanya Babadağ’da gerçekleştirildi. Etkinliğe bu yıl, Romanya Türk İş Adamları Derneği, Beylikdüzü Belediyesi, Yunus Emre Enstitüsü ve bölgede yaşayan Tatar ve Türkler de destek verdi.
Nizam-ı Alem Davasının Gazi Evliyası Sarı Saltuk

Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Derneği (UKİD) tarafından geleneksel hale gelen 7. Sarı Saltuk Buluşması, Romanya Babadağ’da gerçekleştirildi. Etkinliğe bu yıl, Romanya Türk İş Adamları Derneği, Beylikdüzü Belediyesi, Yunus Emre Enstitüsü ve bölgede yaşayan Tatar ve Türkler de destek verdi.

Etkinlik UKİD Romanya ve Balkanlar Temsilcisi Sabit Daniş’in sponsorluğunda gerçekleşirken, ilk olarak Bükreş Büyükelçiliğini ziyaret edildi. Büyükelçi Osman Koray Ertaş heyeti kabul etmesinin ardından hep birlikte Mecidiye’ye gidildi. Orada bulunan Türk Okulu ziyaret edildikten sonra da Köstence’ye geçen heyet, yeni atanan Başkonsolos Sulhi Turan’ı ziyaret etti. Cuma sabahı Türkiye’den hareket eden heyette şu isimler yer aldı: Heyetin başında, Büyükelçi Osman Koray Ertaş, UKİD Genel Başkanı Musa Serdar Çelebi, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nin Kurucu Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan, UKİD Atv Avrupa Programcısı Fehmi Atay, UKİD Avrupa Koordinatörü Selahattin Saygın, Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Hacı Ahmet Şimşek, Beylikdüzü Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Keleş, Beylikdüzü Belediye Başkanı Özel Kalem Müdürü Yavuz Saltık, Köstence Din İşleri Ateşesi Arif Cevlek, Din İşleri Müşaviri Yunus Akkaya, Azerbaycan Bükreş Büyükelçiliği Müşaviri Fuat Haşimov, Avrupa Alevi İslam Birliği Derneği Başkanı Hüseyin Yıldız Dede,  Emekli Hakim Mithat Ali Kabağlı.

nizam-i-alem-davasinin-gazi-evliyasi-sari-saltuk-(1).gif

“SARI SALTUK’UN YEDİ SEKİZ YERDE MEZARININ OLDUĞU SÖYLENİR”

Etkinliklere katılan heyet, Sarı Saltuk Baba tarafından kurulan Babadağ’da çeşitli incelemelerde bulunurken, kutlamalara Bulgaristan’dan ve çevre ülkelerden de Müslümanlar ve Türklerin katıldığı öğrenildi. Etkinliklerde Sarı Saltuk için lokma dağıtıldı. Dualar edilerek zikirler yapıldı. Ardından burada bulunan Koyunbaba’nın mezarı ziyaret edildi. Etkinlik bu şekilde gün boyu devam etti. Etkinliğe bölgede bulunan Müslümanlar ve Türklerin çok önem verdiğini söyleyen Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Hacı Ahmet Şimşek, “Romanya’nın komünist sisteminden sonra buradaki halk benliklerini asla unutmamış. Tıpkı Türkistan coğrafyasında Ahmet Yesevi’nin orayı tuttuğu gibi Sarı Saltuk’ta oradaki Müslüman ve Türklerin kendilerini korumaları için yardımcı olmuş. Sarı Saltuk Ahmet Yesevi’nin öğrencisinin öğrencisidir. Sarı Saltuk’un hocası Hacı Bektaşı Veli’dir, Hacı Bektaşı Veli de Ahmet Yesevi’nin öğrencisidir. Sarı Saltuk bir alperendir. Sarı Saltuk’un yedi sekiz yerde mezarının olduğu söylenir. Edirne Babaeski bile onun şehirlerinden birisidir. Arnavutluk’ta, Makedonya’da, Bosna’da Sarı Saltuk’un mezarları vardır. Herkes Sarı Saltuk’u sahiplenmek istiyor. Hatta bazı Hristiyanlar da onu Aziz olarak nitelendiriyor” şeklinde konuştu.

nizam-i-alem-davasinin-gazi-evliyasi-sari-saltuk-(2).gif

GÜLŞEN YILMAZ / YENİ HABER GAZETESİ