Nobel ödüllü Malala mülteci kampını ziyaret edecek

Nobel Barış Ödülü sahibi Malala Yusufzay 19'uncu doğum gününü, Kenya'da bulunan ve dünyanın en büyük mülteci kamplarından biri kabul edilen Dadaab'ta geçirecek.
Nobel ödüllü Malala mülteci kampını ziyaret edecek

Nobel Barış Ödülü sahibi Malala Yusufzay 19'uncu doğum gününü, Kenya'da bulunan ve dünyanın en büyük mülteci kamplarından biri kabul edilenDadaab'ta geçirecek.

Menajeri Taylor Royle, geçen yıldan bu yana Dadaab mülteci kampındaki bir grup kızla internet üzerinden görüşen Malala'nın küresel sığınmacı krizine dikkati çekmek için kampa gideceğini belirtti.

Malala'ya bugün gerçekleşmesi beklenen ziyaretinde Kenya hükümetince kapatılacağı açıklanan Dadaab kampının durumuyla ilgili sorular sorulması bekleniyor.

Kenya yönetimi, 6 Mayıs'ta, 600 binden fazla mültecinin barındığı Dadaab kampında "Eş-Şebab terör örgütü üyelerinin yuvalandığı" gerekçesiyle kampı kapatacağını duyurmuştu.

İnsan hakları örgütleri ve BM, Kenya'dan kararı gözden geçirmesini istemişti.

Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta, Dadaab kampındaki mültecilerin yurtlarına insan onuruna yakışır şekilde gönderileceğine dair güvence vermişti.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak, Kenya'ya sığınan Somalili, Tanzanyalı, Sudanlı ve Etiyopyalılar, Garissa eyaletinde yer alan Dadaab bölgesindeki mülteci kampında yaşıyor.

Eş-Şebab örgütü, Somali'ye terörle mücadelede yardım için asker gönderen Kenya'da da saldırılar düzenlemişti. Örgütün 2013'te Nairobi'deki bir alışveriş merkezine düzenlediği saldırıda 67 kişi yaşamını yitirmişti.

Kenya hükümeti, nisan ayında Eş-Şebab'ın ülkenin kuzeyindeki bir üniversitede 140 öğrenciyi öldürmesinin ardından örgüt üyelerinin kaldığı ileri sürülen Dadaab kampını kapatmayı planladığını açıklamıştı.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği verilerine göre, Kenya'da 420 binden fazla Somalili bulunuyor. Dadaab, dünyanın en büyük mülteci kamplarından biri kabul ediliyor.

Malala Yusufzay kimdir?

Malala, 9 Ekim 2012'de okula gitmek için bindiği otobüste saldırıya uğramıştı. Otobüse binen bir Taliban militanı Malala'ya adını sormuş, daha sonra genç kıza üç kez ateş etmişti. Başından yaralanan Malala, saldırıdan 6 gün sonra tedavi için İngiltere'ye götürülmüş, Birmingham'daki Kraliçe Elizabeth Hastanesi'nde yaklaşık 3 ay kalmış ve kafatasına metal bir plaka yerleştirilmişti. Mart 2013'te taburcu edilen Malala, ailesiyle Birmingham'a yerleşmiş ve tekrar okula başlamıştı.

2014'te 17 yaşında, Nobel Barış Ödülü'nü kazanan en genç kişi olarak tarihe geçen Malala Yusufzay, kazandığı 8 milyon kronluk (2,5 milyon lira) ödülü Pakistan'daki okullara bağışlayacağını açıklamıştı.

Özellikle kız çocuklarının eğitimi konusunda sembol bir isim haline gelen Malala, kendi ismi üzerine açılan fon dolayısıyla, kalkınmakta olan ülkelerin bir çoğunda kızların okula gidebilmesi için çalışmalar yapmaya devam ediyor.