Nohut bu yıl kazandırdı

Türkiye’nin bakliyat üretiminin yüzde 30’unun gerçekleştirildiği Konya’da nohut üretiminin yüzde yüz artması çiftçileri memnun etti.
Nohut bu yıl kazandırdı

Konya hububat üretiminin yanı sıra bakliyat üretiminde de önemli bir yere sahip. Türkiye bakliyat üretiminin yüzde 30’unu karşılayan Konya’da nohut üretimi yüzde yüz artı. Bu artıştaki en büyük etken ise fiyatların yüksek olması. Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

nohut-(2).jpg

TÜRKİYE BAKLİYAT ÜRETİMİNİN YÜZDE 30’U KONYA’DA

Konya’nın bakliyat üretiminde önemli bir yere sahip olduğunun altını çizen Başkan Ataiyibiner, “Türkiye’nin yaklaşık yüzde 30 bakliyat üretimini karşılıyor. Fakat son yıllarda üretim giderek azalıyor. Bunda hem endüstriyel bitkilerin ekimlerinin artışı hem de bakliyat fiyatlarının düşük olması bunda en büyük sebep olarak görünüyor. Ama geçen yıl itibariyle nohut ve fasulye fiyatlarının yükselmesiyle birlikte çiftçilerimiz yeniden bakliyat üretimi yapmaya başladılar. Ekimleri artırdılar. Konya’da Beyşehir ve Seydişehir ağırlıklı olmak üzere bütün dağlık bölgelerde ve kurum tarım yapılan bölgelerde ekim yapılıyor.  En çok üretim yapılan bölge Beyşehir ve Seydişehir yöresidir. Bu yıl itibariyle nadasa bırakılan kuru tarım arazilerinde bizim tahminlerimize göre veri kaybı net olmamakla birlikte nohut ve fasulye üretimi yüzde yüz arttı” diye konuştu.

FİYAT ARTIŞI ÜRETİMİ ARTIRDI

Nohuttaki fiyat artışının ürün ekimini artırdığını belirten Ataiyibiner, “Fiyatların atmış olması ürün ekimini artırdı diyebiliriz. Fiyatlar bu şekilde devam ederse de üretim artışı da devam eder. Konya’da yüzde 70 kuru tarım arazisi var ve kuru tarım arazilerinin de fiyatlara endeksli olarak nohut, mercimek, susam gibi ürünlerle değerlendiriliyor. Önümüzdeki yıllarda fiyatlar istikrarını korursa üretim sürer.  Geçtiğimiz yıllarda bakliyatta ihracat çok yaşadık. Bu yüzden özellikle ithalatın olmaması fiyat istikrarını getirir. Nohutta yaşanan yüzde yüz artış üreticileri oldukça memnun ediyor. Üreticinin beklentisi ise üretimin devam etmesi için fiyat istikrarının olması ile birlikte çiftçilerimizin kar oranının yükselmesidir” şeklinde konuştu.

İSMAİL POÇAN / YENİ HABER GAZETESİ