Normandiya dörtlüsü liderleri toplanıyor

Ukrayna krizine çözüm için Fransız, Alman, Rus ve Ukraynalı liderler yarın Berlin’de bir araya geliyor.
Normandiya dörtlüsü liderleri toplanıyor

Ukrayna’nın doğusundaki krize çözüm bulmak amacıyla FransaCumhurbaşkanı François Hollande, Almanya Başbakanı Angela Merkel, RusyaDevlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko’nunNormandiya formatında yarın Almanya'nın başkenti Berlin’de zirve toplantısı yapacağı bildirildi.

Ukrayna Devlet Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Poroşenko’nun, Hollande ve Merkel ile üçlü telefon görüşmesi yaptığı belirtildi.

Açıklamada, “Taraflar, 19 Ekim’de Berlin’de, Rusya’nın Minsk Anlaşmasının güvenlik politikaları ile ilgili kısımlarını yerine getirmeye zorlanması amacıyla Normandiya formatında liderlerin toplanması için anlaştı.” ifadesi kullanıldı.

Kremlin Putin’in katılacağını duyurdu

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov da yaptığı açıklamada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yarın yapılacak toplantıya katılacağını duyurdu. Peskov, “Putin, yarın Hollande, Merkel ve Poroşenko ile görüşmeye katılmak üzere Berlin’e gidecek.” dedi. 

İki yıl önce Normandiya çıkartmasının yıl dönümü dolayısıyla Fransa’da düzenlenen etkinliklerde ilk defa bir araya gelen dört ülkenin lideri, zaman zaman bu krizi çözmek için dörtlü zirveler gerçekleştiriyor. Dışişleri bakanları seviyesinde de gerçekleşen bu toplantılar, uluslararası kamuoyu tarafından ‘’Normandiya dörtlüsü’’ veya ‘’Normandiya formatı’’ olarak anılıyor.