Nostalji arayanlar bu müzikevine koşuyor

Nostalji arayanlar bu müzikevine koşuyor

Aksaray'da müzikevi işletmeciliği yapan Zülfikar Kılıç, 50 yıldır biriktirdiği 4 bin teyp kasetini dükkanında meraklılarının ilgisine sunuyor.

Türkiye'nin birçok farklı şehirlerinden topladığı kasetleri dükkanında sergileyen 69 yaşındaki Kılıç, nostalji tutkunluklarının uğrak yeri haline gelen dükkanında, yaklaşık 4 bin müzik kasetinin yanında 150 video kaset ve 100 adet de plak bulunduruyor.

Zülfikar Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzik sevgisinin Ankara Radyosu'nda Yurttan Sesler Korosu'nu dinleyerek başladığını söyledi.

Yaklaşık 50 yıl önce kaset toplamaya başladığını belirten Kılıç, "Gençlik yıllarım Avrupa'da geçti. O yıllardan beri kaset biriktirdim. Yurt dışından kesin dönüş yaptıktan sonra 1995 yılında bu müzikevini açtım. Biriktirdiğim kasetlerimi burada sergilemeye başladım. Müslüm Gürses, Barış Manço, Ümit Besen, Yıldıray Çınar, Ferdi Tayfur ve Neşet Ertaş gibi sanatçıların meşhur olmaya başladığı dönemlerde tanıştık kasetlerle." diye konuştu.

- "Araba alırken teybine bakılıyordu"

Zülfikar Kılıç, kasetleri evlerde ya da 1969 model İmpala marka arabalardaki teyplerde dinlediklerini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bir dönemin gözdesi kasetler teknolojiye yenik düşmesiyle yerini CD'lere, onlar da akıllı depolama aygıtlarına bıraktı. Günümüz nesli kalem ile kaset arasındaki ilişkiyi bilmiyor olsa da saatlerce kalemle kaseti geri sarmaya uğraşan 80 ve 90'lar kuşağı, ikisi arasındaki ilişkiyi gayet iyi biliyor. Kasetin önemi büyük olduğundan, araba alırken ilk bakılanlardan biri teypler oluyordu. Ancak, kasetler teknolojiyle girdikleri savaştan yenik çıktı ve tarihin tozlu sayfalarında kalmaya mahkum oldu. Kasetlerin yerini bıraktığı CD'ler bile artık yok olma sürecine doğru gidiyor."

- "Sadece nostalji tutkunları geliyor"

Kasetçiliğin artık para kazandırmadığını anlatan Kılıç, "Eskiden sadece kaset satardık. Ben emekliyim. En büyük hobim teyp ve kasetleri. Ünlü sanatçıların 4 bine yakın kaseti var. Eskiden bir söz vardı, 'kasetsiz araba, reçelsiz kahvaltıya benzer' diye. Ama artık bu söz de tarih oldu. Sadece nostalji tutkunları kaset almaya geliyor. O da ayda 2-3'ü geçmez. 'Kaset doldurma' diye bir şey çıkmıştı zamanında. Karışık müzikleri tek bir kasette toplayıp veriyorduk. Bu büyük bir velinimetti o dönem bizim için. Şimdi hepsi mazide kaldı." ifadelerini kullandı.