Nüfusta randevuyla kolay ve hızlı hizmet

Konya İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Ersan Erge, “Yeni kimlik kartı, sürücü belgesi ve pasaport başvurularında yığılmalara karşı geçilen randevulu sistemle daha kolay hizmet vermekteyiz” ifadelerini kullandı.
Nüfusta randevuyla kolay ve hızlı hizmet

Yeni kimlik kartlarının başvurularının yoğun bir şekilde devam ettiğini belirten Konya İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Ersan Erge, “Özellikle yeni kimlik kartı müracaatlarında hatırlatmak isteriz ki, vatandaşlarımızın dikkate alacağı konu randevudur. Alo 199 hattından veya randevu.nvi.gov.tr internet adresinden randevu alınabiliyor. Böyle olduğu takdirde vatandaşlarımızın zamanı geldiğinde hizmetlerini kolayca beklemeden alabilmelerini sağlıyoruz. Bunun dışında randevusuz hizmetlerimiz de vardır. Ancak yüzde oranındadır. Genel müdürlüğümüz günlük kapasitemizin yüzde 80’ini randevulu olarak verirken yüzde 20 de randevusuz olarak belirlemiştir. Randevusuz olanların bekleme süresi vardır. Sıramatikten sıra alarak belli bir süre beklemeleri gerekmektedir. İnsanların zamanlarını burada kaybetmemeleri için randevu almalarını öneriyoruz” ifadelerini kullandı.

nufus-1.jpg

YIĞILMALARA RANDEVULU ÖNLEM

Nüfus müdürlüğünde yığılmaları önlemek için randevulu sistemin doğru olduğunu dile getiren Ersan Erge, “Sadece kimlik kartları için değil pasaportlar ve sürücü belgeleri için de aynı uygulamayı yapmaktayız. Özellikle 3’ü bir yerde olarak adlandırdığımız işlemlerde randevu sistemi kullanırlarsa vatandaşlarımız için de bizim için de çok faydalı olacaktır. Çünkü sirkülasyonu randevulu şekilde çok kolay yapıyoruz. Ancak randevusuz olduğunda yığılmalar fazla olmaktadır. Süresi içerisinde hizmetleri veremediğimizde de hem kurumsal olarak hem de vatandaşlar olarak zor durumda kalabiliyoruz. Bu nedenle de personelimizin hizmeti daha iyi verebilmesi hem de vatandaşlarımızın daha kolay hizmet alabilmeleri için randevulu sistemi takip etmeleri en doğru yoldur” diye konuştu.

ersan-erge.jpg

BİYOMETRİK FOTOĞRAF ZORUNLU

Yeni kartların başvuruları için biyometrik fotoğrafın gerektiğini kaydeden Ersan Erge, “Alo 199’u arayıp TC kimlik numarasını vererek şahsi veya aile olarak randevu alınabilmektedir. Daha sonra, kimlik kartları, pasaportlar ve sürücü belgeleri için de biyometrik fotoğraf olmazsa olmazımızdır. Ayrıca ücretlerin PTT’ler veya bankalar aracılığıyla yatırılmış olması gerekmektedir. İnsanların dekontlarını bizlere getirmelerine gerek yoktur. Para yatırdıklarında bizler sistem üzerinden görmekteyiz. Çok nadir durumlarda sistemde gözükmüyorsa kişilerden yatırdıklarına dair banka dekontu veya PTT çıktısını işlemin devam edebilmesi için talep etmekteyiz” dedi.

nufus-4.jpg

GEÇERLİLİK SÜRESİ 10 YIL

Kimlik kartı ve ehliyetlerde geçerlilik süresinin 10 yıl olarak belirlendiğini kaydeden Ersan Erge, “Yeni kimlik kartlarının geçerlilik süresi 10 yıldır. İçerisinde çip vardır. Çipli kimlik kartı olmasının sebebi de yakın zamanda tüm kurumları bunu kullanacak olmasından dolayıdır. Bütün kurumlar banka sistemi gibi okuyucu cihazlar sayesinde kişiyi oradan tanıyacaklardır. Çip bu sebeple eklenmiştir. Yeni ehliyetler çipli değildir fakat onun da geçerlilik süresi 10 yıldır. Ehliyet değiştirmelerinde 13 TL kart bedeli, 2 TL de yasal olarak polis vakfına gitmek üzere 13+2 TL, kimlik kartlarında ise 22,5 TL kart bedeli alınmaktadır. Bu bedeller yatırılıp başvuru yapıldığında kimlik kartları, sürücü belgeleri ve pasaport, PTT kargo aracılığıyla 1 ila 5 gün arasında vatandaşlarımıza iletilmektedir” ifadelerini kullandı.

NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNDE İKİ AYRI İŞLEM

Nüfus Müdürlüğü olarak verdikleri hizmetleri iki ayrı bölümde gerçekleştirdiklerini dile getiren Ersan Erge, “Kimlik kartı, sürücü belgesi ve pasaport çalışmalarımızın dışında nüfus hizmetleri yapmaktayız. Doğum, ölüm, evlenme, kayıt düzeltme gibi nüfusla ilgili tüm işlemleri gerçekleştirmekteyiz. İşimizi ikiye böldük. Birisi 3’ü bir yerde olan kimlik kartları, sürücü belgesi ve pasaport işlemlerini ayrı bir bölümde yapıyoruz. Diğer nüfus işlemlerimizi de ayrı bir bölümde tutuyoruz. Farklı bölümlere ayırdık ki, yoğunluk olmasın daha kolay hizmet verelim istedik” şeklinde konuştu.

nufus-5.jpg

SURİYELİLERE GÖÇ İDARESİ BAKİYOR

Konya’da en yoğun göçmen olarak Suriyelilerin olduğunu ve onların kimlik artı işlemlerine göç idaresinin baktığını belirten Ersan Erge, “Ülkemizde ve şehrimizde en yoğun göçmen olarak Suriyeliler gözükmektedir. Onların doğum belgeleri nüfus müdürlüklerimizde yapılmaktadır. Adres işlemleri kısmen nüfus müdürlüğümüzde kısmen de göç idaresince yapılmaktadır. Bizlere bakanlık tarafından görev bölümü yapıldı. Önceden Suriyelilerin adresleriyle nüfus müdürlüğü ilgileniyordu. Sonra kayıtları göç idaresinde tutulduğu için oraya devredildi. Ancak şuanda eğer o adreste konut boş ise adres tescilini göç idaresi, adres dolu ise nüfus müdürlüğü yapmaktadır.  Geçici kimlik belgelerini de göç idaresi vermektedir. Yakın zamanda bütün işlemler göç müdürlüğüne devredilecektir” diye konuştu.

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER GAZETESİ