O operasyonu yönetmişti! Albay suikastı aydınlandı

1972'de Mahir Çayan'ın öldüğü askeri operasyonu yöneten emekli albaya, silahlı saldırı talimatını, MKP İstanbul sorumlusu verdi.
O operasyonu yönetmişti! Albay suikastı aydınlandı

1972'de Mahir Çayan'ın öldüğü askeri operasyonu yöneten emekli albaya, 7 Haziran günü düzenlenen silahlı saldırı talimatını, MKP İstanbul sorumlusu verdi. Albayın adres ve oy vereceği sandık bilgilerine ise PTT ve noterdeki örgüt mensupları ulaştı

Türkiye tarihinin en karanlık günlerindeki operasyonlara imza atıp, daha sonra adını Oğuz Çetin olarak değiştiren emekli Albay Fehmi Altınbilek'e yönelik seçim günü yapılan saldırı detaylarıyla aydınlatıldı. Tokat'ta, 30 Mart 1972'de, Mahir Çayan ve 9 arkadaşının öldüğü operasyonla TİKKO lideri İbrahim Kaypakkaya'nın yaralı yakalandığı operasyonu yöneten emekli Albay Fehmi Altınbilek, 7 Haziran'da Balmumcu'daki jandarma lojmanlarından çıkıp oy kullandıktan sonra yaya olarak dönerken, bir motosiklet üzerinden susturuculu tabanca ile vurulmuş, kendisi ve eşi Asuman Altınbilek yaralanmıştı.

NOTER VE PTT'DEN TEYİT...

Olayın ardından kapsamlı bir soruşturma yürüten savcılık, saldırı talimatını, albayın simasını bilen MKP örgütü İstanbul sorumlusu firari Cem Yıldız'ın verdiğini belirledi. Emekli Albay Altınbilek'in adresinin, Üsküdar 18. Noter'de çalışan ve saldırıda tetiği çeken Esat Naci Yıldırım tarafından temin edildiği, hangi sandıkta oy kullanılacağının Yüksek Seçim Kurulu sitesinden öğrenildiği, Balmumcu'daki örgüt mensubu bir PTT görevlisince de bilgilerin albayın eşgalinin teyit edildiği anlaşıldı. Saldırının planlanmasına ilişkin örgüt tarafından Eminönü, Mecidiyeköy ve Beşiktaş'ta 3 toplantı yapıldığı, 2 kez de lojmanlar civarında keşif gerçekleştirildiği kaydedildi. Cem Yıldız'ın saldırıyı gerçekleştirmek üzere görevlendirdiği Esat Naci Yıldırım ve Serhat Karakoç'a 3000 lira verdiği, bu paranın 1750 lirası ile saldırıdan bir hafta önce bir motosiklet alındığı kaydedildi. Hatta Cem Yıldız ile 2 tetikçi 6 Haziran günü Arnavutköy'de ormanlık alanda çadır kurup konakladı ve yapacakları saldırının detaylarını planladı. Motorun Serhat Karakoç tarafından kullanılması, tetiği Enes Naci Yıldırım'ın çekmesi ve albayın oy kullanacağı okulda takip ile gözetleme işini ise Fehmi Altınbilek'in simasını bilen tek kişi olan Cem Yıldız'ın yapması kararlaştırıldı.

SINIFTA ALBAYI BEKLEDİ

Saldırı sabahı Cem Yıldız'ın Fehmi Altınbilek'in oy kullanacağı sandık başına gittiği, sahte müşahit kartını göstermek suretiyle sandığın bulunduğu sınıfta birkaç saat beklediği, saat 11.00 sularında da emekli albayın eşi ile oy vermek üzere sınıfa geldiği belirlendi. Gözetleme yapan Yıldız, Fehmi Altınbilek ve eşinin okuldan ayrıldığını, motosikletle haber bekleyen 2 örgüt mensubuna bildirip çiftin kıyafetlerini ve dış görünümlerini de tarif etti. Şüphelilerin iletişim kurmak için 3 adet "patates hat" diye tabir edilen açık hat temin ettikleri de belirlendi. Yıldız'dan talimatı alan tetikçiler Enes Naci Yıldırım ve Serhat Karakoç, kaldırımda yürümekte olan Fehmi Altınbilek ve eşine kurşun yağdırdı. Saldırıda kullanılan motosikleti daha sonra Abbasağa Parkı civarında bir çıkmaz sokağa terk ederek kaçtılar. Örgüt sorumlusu Cem Yıldız ise olaydan sonra sırra kadem bastı.

KANTİNE ÖRGÜT DEPOSU

Kısa süre içinde, kamera izleme çalışmaları sonucu Üsküdar 18. Noter'de kâtiplik yapan Enes Naci Yıldırım'a ulaşıldı. Kartal'da gözaltına alınan Yıldırım'ın verdiği bilgiler doğrultusunda örgüte ait birçok silah ve patlayıcı ele geçirildi. Saldırı talimatını verdiği anlaşılan MKP İstanbul il sorumlusu Cem Yıldız'ın örgüte ait patlayıcı yapımında kullanılan malzemeleri, kantinini çalıştırdığı Sancaktepe'deki bir ilköğretim kantininde muhafaza ettiği ortaya çıktı. Kantinde yapılan aramada çok sayıda doküman ve patlayıcı malzemesi ele geçti. Saldırıda motosikleti kullanan Serhat Karakoç ise Güngören'de çalıştığı köftecide ele geçirildi. Eylem planlamasında yer aldığı belirlenen Ali Haydar çalıştırdığı Tekel bayisinde, silahı tedarik eden Murat Yerlikaya isimli örgüt mensubu ise Kâğıthane'de yakalandı.

İLHAMİ YILDIRIM'IN FAİLLERİ

Aynı terörist grubunun, 10 Şubat 2015 günü eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın kardeşi İlhami Yıldırım'a Uğur Kurt olayı ile attığı tweetler yüzünden saldırı gerçekleştirdiği, Cem Yıldız'ın çektiği silahın tutukluk yapması sebebiyle Yıldırım'ın yara almadan kurtulduğu belirlendi. Yıldız, 12 Şubat 2009'da doktor Taner Bilici ve 28 Eylül 2009'da Albay Aytekin İçmez saldırısını da gerçekleştiren kişi… Savcılık soruşturma sonunda, başta firari şüpheli Cem Yıldız olmak üzere sanıkların hapisleri istendi. Şüpheliler ağır ceza mahkemesinde hâkim karşısına çıkacaklar.

MKP'NİN DİĞER HEDEFLERİ

Örgütün Gezi olayları sırasında gündeme gelen Palalı Sabri olarak da tanınan Sabri Çelebi'yi öldürmeyi planladığı, ancak Çelebi Fas'a gittiği için bu planın suya düştüğü ortaya çıktı. 11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gezi olayları sırasında Kabataş'da saldırıya uğradığı iddiası ile savcılığa suç duyurusunda bulunan Zehra Develioğlu ile işadamı Rıza Zarrab'ın da adres ve kişisel bilgilerini depoladığı, bu isimlere yönelik de saldırı planlandığı belirlendi.