'Oğullarına bile öğretemediği' mesleğine veda etti

Bolu'da, 90 yaşındaki sac ve demir ustası Akarsu, 60 yılı aşkın süredir icra ettiği mesleğini, hem yaşlılık hem de yetiştirecek eleman bulamaması ve artık hazır ürünlere ilgi gösterilmesi nedeniyle bırakmak zorunda kaldı.
'Oğullarına bile öğretemediği' mesleğine veda etti

Bolu'nun Mengen ilçesinde ürettiği güğüm, ibrik, idare lambası, huni, soba borusu ve sübek (bebek tuvaleti) gibi eşyalarla yıllarca ilçe halkına hizmet veren 90 yaşındaki Seyfi Akarsu, el emeğiyle ortaya çıkardığı yüzlerce ürünü satmaya çalışıyor. 

Akarsu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1952'de başladığı sac ve demirişleme işine ara vermeden bugüne kadar devam ettiğini söyledi.

Mesleğini babasından öğrendiğini ancak kendisinin öğretecek kimse bulamadığını belirten Akarsu, "2 oğlum var, onlara bile öğretemedim. Burada yaptığım işlerin hepsi dükkanımda. Bu işe mezara kadar devam edecek halimiz yok. Bugüne kadar devam ettik, bundan sonra işlerimiz bitti." dedi.

"2 oğlum var, yetiştiremedim"

Akarsu, ilçedeki en eski esnaf olduğunu belirterek, "1952’den beri çalışıyorum. Soba borusu, kazanı yaptım. İdare lambaları, sübekler ürettim. Baca bilezikleri yaptım ama artık işe 'Paydos' dedim. Artık yaşlandım. Gözlerimden de ameliyat oldum. Bu nedenle artık üretim yapmıyorum. Şimdiye kadar yaptığım şeyleri yavaş yavaş satıyorum." şeklinde konuştu.

İlçede, kendisinden sonra bu sanatı yaşatacak kimsenin kalmadığını ifade eden Akarsu, şunları söyledi:

"Artık bu işi yapan yok. 2 oğlum var yetiştiremedim. Bu mesleğe dönen yok. Şimdi gençlerin eline parayı vereceksin 'Git gez' diyeceksin. Aslında meslek ölmez de yapan yok. Ne kalaycı kaldı, ne demirci ne de berber çırağı. Meslekleri biz öldürdük. Üretimimi durdurdum. Şimdi dükkandaki ürünlerin bitmesini bekliyorum."