OHAL'e MHP'den destek, CHP ve HDP'den hayır!

OHAL'e MHP'den destek, CHP ve HDP'den hayır!

Bakanlar Kurulu tarafından ilan edilen ve Resmi Gazete'de yayımlanan olağanüstü hal kararıyla ilgili Başbakanlık tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda görüşülmeye başlandı. Genel Kurulda konuşan Adalet Bakanı Bozdağ, "Darbe teşebbüsü Gülen'in emriyle oldu" dedi.

Bakanlar Kurulunca ilan edilen ve Resmi Gazete'de yayımlanan olağanüstü hal (OHAL) kararıyla ilgili Başbakanlık tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda görüşülüyor.

Genel Kurulda, gruplar adına 20'şer dakika, şahıslar adına ise 10'ar dakikalık konuşma yapılacak.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ konuşma yaptı. Olağanüstü hal kararının ekonomiyi olumsuz yönde etkilemeyeceğini belirten Bozdağ, FETÖ'nün devletten temizlenmesinin amaçlandığını söyledi. Bozdağ ayrıca, valilerin gücünün arttırılacağını da açıkladı.

Bozdağ'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Gülen'in emri

Darbe teşebbüsü Gülen'in emriyle oldu.

Öncelikle Cumhurbaşkanımızın ölmeyi göze alarak İstanbul'a doğru yola çıkması ve İstanbul'u inmesi. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin sabaha kadar demokrasi nöbetini Sayın Meclis Başkanımızın başkanlığıyla bombaların altında demokrasi nöbeti tutması. Siyasi partilerimizin demokrasiye sahip çıkıp, milli iradeye sahip çıkıp, darbeye karşı ortak tavır sergilemesi. Bütün bunların hepsinden önemli, aziz Türk milletinin herhangi bir görüş farkı gözetmeksizin, hangi görüşe mensup olursa olsun, tankların yoluna çıkması, havaalanlarının önüne araçlarını çekmesi, kısaca 79 milyon aziz milletimizin birlikte demokrasiye, milli iradeye sahip çıkmasıyla, bu darbe teşebbüsü başarısız kılınmıştır. Ben bu vesileyle, bu darbe teşebbüsünün başarısız kılınmasında birlikte hareket eden 79 milletimizin her birine ayrı ayrı, Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Meclis Başkanımıza, siyasi partilere, demokrasi diyen, milli iradeye saygı diyen herkese gönülden şahsım ve hükümetimiz adına şükranlarımızı arz ediyoruz.

"Karşı karşıya olduğumuz kriz, diğerleri gibi değil"

Parlamento Cumhuriyet tarihinde ilk defa havadan bombalandı.

Fetullahçı Terör Örgütü ve kamu içindeki bütün uzantılarının kamudan temizlenmesi, devletimizin tam emniyetli hale getirilmesi, ve bu tehditlerin tehdit olmaktan çıkarılması maksadıyla bu karar alınmıştır. Aslında hükümetimizin OHAL olmaksızın süratli adımlar atma imkanı olsaydı, bu adımı atmazdık. Karşı karşıya olduğumuz kriz, diğerleri gibi değildir. Bunların karşısında hepimizin birlikte hareket etmesi ve alınmış OHAL kararının gerekliliği ve uygulanması, açık bir zaruret olarak ortada durmaktadır.

"Ekonomide kısıtlama olmayacak"

OHAL kararı millete karşı alınmadı, ekonomiyle ilgili bir kısıtlama olmayacak. OHAL devletin, kendi görevlerini olağanüstü hız ve kararlılıkla, kısa süre içerisinde yerine getirmesi ve devlet içindeki FETÖ'ye ait bütün unsurların temizlenmesi ve Türkiye'de bundan sonra yeni bir darbenin tekrarlanmasının önlenmesini amaçlamak. Bunun artçıları olabilir, zaman zaman yeni versiyonları çıkabilir. Olağanüstü hal bir sıkıyönetim değildir. Kolluk yetkileri askeri makamlara geçmeyecektir. Bazı suçların yargılanması, askeri mahkemelere geçmeyecektir. Olağanüstü halin ilan edilmiş olması, vatandaşlarımızın hayatında olağanüstü değişiklikler meydana asla getirmeyecektir.

Valilerin gücü artırılmaktadır. OHAL, darbecilere darbenin ilanıdır.

Üç ay koyduk süreyi. Ama bu üç ayı tamamlamak zorunda değiliz. Amacımız, üç aydan daha kısa süre içerisinde atacağımız adımları atmak, yapacaklarımızı yapmak ve süre dolmadan da olağanüstü hali yeniden kaldırmaktır.

MHP destek verecek

MHP adına konuşan Grup Başkanvekili Erkan Akçay, 15 Temmuz'daki darbe girişimini kınayarak OHAL tezkeresine destek vereceklerini açıkladı. Erkan Akçay şunları söyledi:

"15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrası istihbarat zafiyeti var deniliyor. İstihbarat zafiyeti yönetim zafiyetinden kaynaklanmaktadır. Zamanında yapılan tespitler dikkate alınmamıştır. Ülkemizi bugünlere getiren devlet ve milletin krizidir. Şahsi ve keyfi yönetiminizin getirdiği nokta 15 Temmuz aşamasıdır. Yaşanan hadiselerin arkasında iyi yönetememe sorunu vardır. Yıllarca İşi ehline vermezseniz, ülkeyi kurum ve kurallarıyla yönetmezseniz, şahsi ve keyfi yönetirseniz darbeyi de eniştenizden haber alırsanız. Hani MİT müsteşarı sır küpünüzdü. Bu sır küpü sırları kendine mi saklamış. OHAL'e olumlu oy vereceğiz. Bunun ülkemize huzur getirmesini yürekten diliyorum."

CHP ve HDP: Hayır oyu vereceğiz

CHP adına Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan konuştu. Tezcan OHAL tezkeresine parti olarak karşı çıktıklarını belirterek, 'Hayır' oyu kullanacaklarını söyledi. OHAL'in darbe girişimine engellemek için sokağa çıkan vatandaşların oluşturduğu ruha zarar vereceğini savunan Tezcan şöyle konuştu:

"OHAL o gece oluşan direniş ruhuna zarar verir. Bu parlamento içinde oluşan birlikte mücadele etme iradesine zarar verir. Bunu yaşatalım. Biz CHP olarak bu darbecilerle bu çeteyle onların devlet içindeki uzantılarıyla vereceğiniz mücadeleye destek verecek. Parlamentoya getireceğiniz bütün düzenlemelere destek vereceğiz. Bunlarla mücadele ederken demokrasiyi kurtarmanın yolu büyütmenin yolu olağan yöntemler kullanarak hukukun içinde mücadele etmektir. Biz CHP olarak OHAL'e gerek olmadığını, parlamentonda dayanışma içinde bu süreci yönetebileceğimizi, TBMM'nin bu süreçte devrede olması gerektiğini, OHAL'in iktidara yaramayacağı, Türkiye'ye faydası olmayacağını bu nedenle OHAL tezkeresine karşı çıktığımızı ve hayır dediğimizi belirtmek isterim."

Dün Cumhurbaşkanı açıkladı

15 Temmuz darbe girişiminden 5 gün sonra dün MGK ve Bakanlar Kurulu'nu toplayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, FETÖ ile topyekûn mücadele için 3 ay süreyle olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu.

Amaç hızlı hareket etmek

Kararla ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı, "Olağanüstü halin amacı ülkemizde demokrasiye, hukuk devletine, vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerine yönelik bu tehdidi ortadan kaldırmak için gereken adımları en etkin ve hızlı şekilde atabilmektir. Bu uygulama kesinlikle demokrasiye, hukuka ve özgürlüklere karşı değildir. Tam tersine bu değerleri koruma ve güçlendirmeye yöneliktir. Yaşadığımız darbe girişimi Türkiye'de kimlerin canları pahasına demokrasinin, hukuk devletinin yanında olduğunu, kimlerin de diktatörlük peşinde olduğunu açıkça ortaya koymuştur" dedi.