Hastane ve hekim seçiminde sosyal medyanın gücü araştırıldı

Hastane ve hekim seçiminde sosyal medyanın gücü araştırıldı

Ankara'daki bir özel üniversitenin İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Dilaver Tengilimoğlu tarafından "Hastane ve Hekim Seçiminde Hastaların Sosyal Medya Kullanımının İzmir İli Örneği" konulu bir çalışma yapıldı.

Atılım Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Tengilimoğlu, yaptığı açıklamada, İzmir'de 947 kişi üzerinde yaptığı araştırmada, 2014 yılında 418 kişi üzerinde Ankara ilinde yaptığı benzer bir çalışmayla yakın sonuçlara ulaştıklarını belirtti.

Türkiye genelinde 37,7 milyon aktif internet kullanıcısı bulunduğunu ve bunun nüfusa oranının ise yüzde 49 olduğunu kaydeden Tengilimoğlu, şöyle konuştu:

"Sosyal medya sağlık hizmetleri açısında da önemli bir iletişim kanalıdır. Araştırma sonuçlarına göre sosyal medya platformlarını kullanıp kullanmadıkları sorulduğunda bireylerin yüzde 67,6’sının sosyal medya platformlarını kullandığı görülmüştür. Katılımcıların yüzde 55,1’i sağlık ile ilgili gelişmeleri sosyal medyadan takip ettiğini ifade etmiştir. Araştırmaya katılan bireylerin yüzde 41,9’u hekim seçiminde, yüzde 34,1’i diş hekimi seçiminde, yüzde 41,7’si ise hastane seçiminde sosyal medyayı kullandığını ifade etmektedir. Bireylerin yüzde 91,9’unun sağlık hizmetinden duyduğu memnuniyeti, yüzde 88’inin sağlık hizmetinden duyduğu memnuniyetsizliği başkalarına anlattığı görülmüştür. Bu noktada sosyal medyanın etkisi araştırıldığında ise katılan kişilerin yüzde 43,1’inin sağlık hizmeti aldıkları kişi veya kurum hakkında memnuniyet ve memnuniyetsizliklerini sosyal medyada paylaştıkları tespit edilmiştir."