Okumayı sevmeyenler bile elinden düşüremeyecek

Okumayı sevmeyenler bile elinden düşüremeyecek

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER

Konyalı Yazar Hasan Uzun yazdığı eserlerle dikkat çekiyor. Geçen yıl yayınladığı “Şeytan Arkadaşlık İsteği Gönderdi” isimli kitabıyla adından söz ettiren Uzun, şimdi de “Ateş Düşürücü” adlı eseriyle okurların karşısına çıkıyor.

 

Konya'nın dinamik yazarlarından Hasan Uzun ilgi çekmeye devam ediyor. Geçen yıl yayınladığı “Şeytan Arkadaşlık İsteği Gönderdi” adlı kitabıyla uzun süre adından söz ettiren genç yazar şimdi de “Ateş Düşürücü” adlı eseriyle okurların karşısına çıkıyor. İslami konuları sosyal medyayla bağdaştırarak kitaplar yayınlayan Hasan Uzun kısa sürede gençlerin dikkatini çekmeyi başardı. Hasan Uzun ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. İşte sohbetimizden kesitler;

 

Yazdığınız ilginç kitaplarla adınızdan söz ettiriyorsunuz. Bize kendinizden bahseder misiniz?

Beyşehirliyim ve 4 yaşımdan beri de Beyşehir’de yaşıyorum. 5 yıldır Hüyük ilçesinde sınıf öğretmenliği yapıyorum. Aynı zamanda Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde Master yapıyorum ayrıca yazarlığa da devam ediyorum.

Yazarlık mesleğini seçmede gayeniz nedir?

Genelde sorulan bir soru olduğu için her zaman hazırlıklı oluyorum. Yazarlığı meslek olarak görmüyorum ama başkaları belki görebilir. Benim asıl mesleğim öğretmenlik. Müslüman olarak düşündüğünüzde bizim asıl mesleğimizin kulluk olduğunu düşünüyorum. İnsanları hakkı ve sabrı tavsiye etmek gerektiğini düşünüyorum. Rabbimizin emirlerine göre biz öğretmen olarak etrafımızdaki insanlara bir şeyler anlatmalıyız. Belki herkese ulaşmamız mümkün değil ama yazar olduğumuz zaman daha çok kişiye ulaşabiliyoruz. Tabi yazacak, söyleyecek şeylerimiz varsa. Daha önce internet sitelerinde ve bazı gazetelerde yazıyordum geçici olarak. Daha sonra çok ilgi görmeye başlayınca bu yazılarımı kitapta toplama kararı verdim. Hem kalıcı olur. Gazete ve internette okunan yazılar okunduktan sonra unutuluyor. İnternette resimler ve video moda, yazılar sıkıyor artık. Bu şekilde insanlara faydalı olmak bir şeyler aktarmak amacım.

 

İlk eseriniz olan “Şeytan Arkadaşlık İsteği Gönderdi” kitabınızın içeriği hakkında bilgi verir misiniz?

Ayrı ayrı yazılardan, denemelerden oluşan bir kitap. Bu yazılardan birinin adını verdim kitaba. Henüz profesyonel yazarlığa başlamadan önce bu yazımı daha önce internette yazmıştım. Çok fazla ilgi gördü ve hayret ettim. Kitapta temsili bir hikaye oluşturduk. Üniversiteli bir genç eve gelip Facebook’a giriyor ve bakıyor ki arkadaşlık isteği gelmiş. Gönderen de şeytan. O genç de diyor ki herhalde birisi bana şaka yapıyor. Sonra “Sen Kimsin” diye soruyor. İstek gönderen “Ben Şeytanım” diyor. Aralarında baya bir yazışma geçiyor ve gence kendisinin şeytan olduğunu inandırıyor. Çok fazla da sürprizi bozulmasın diye açıklamayayım bu şekilde bir iletişim yaşanıyor. Biz kitabımızda bu konuyu doğrudan Allah şöyle diyor, Peygamber böyle diyor diye verebilirdik. Ancak işin içine Sosyal Medya da girince bu tür şeyler çok fazla takip ediliyor okunuyor, mesajımızı bu şekilde vermek istedik. Bu daha sonra birçok yerde yayıldı duyuldu ve ilgi gördü. Temsili olduğunu bilmeyip bu hikâyeye inananlar, şaşıranlar oldu ve bu başlığın kitabın adı olmasına karar verdim. Kitapta 77 yazı var. Her birinin farklı bir konusu var. Spordan, Sosyal Medyaya kadar birçok konuda yazı var. Temel olarak İslami bakış açısı yatıyor. Bunları yazarken insanları sıkmamak için mizahı da kullandım. Bu kitap böyle başladı ve devam ediyor. Yaklaşık 1 yıl oldu çıkalı. Kitabın Türkiye’de ilk olan bir özelliği de var. Kitap 225. sayfa sayısından başlayıp 1’e doğru gidiyor. Fark etmeyenler için bunu kitabın içinde bir yerde söylüyoruz. Bunun birkaç sebebi var. Bunlardan birisini söyleyeyim. Bizler insanlar olarak hedef odaklı olarak yaşıyoruz. İnsanlar sürekli zamanında yaptığı şeylerden bahsediyor. Biz de geçmişe takılıp kalmayalım geleceği düşüneli diyoruz. Kitap okurken de böyle. İnsanlar kitabın bitmesine ne kadar var. Sürekli kaç sayfa var diye bakıyorlar. Biz de biraz bunu önlemek bir mesaj vermek için bu ilginçliği yaptık” dedi.

 

Kitabın tasarımı gayet ilginç. Bu konu hakkında nasıl yorumlar geliyor?

Kitabımızın şuan ki dördüncü baskısı ve okurların görüşlerine önem vererek ikinci baskıda renk değişimine gittik. Ön kapak ve arka renklerinde değişimi yaptık. Kitabın fiyat kısmına ise “Sana 10 olur” yazdık. Sürekli alışverişlerde esnafın “Sana şu fiyat olur” sözünü tiye almak için böyle bir yola başvurduk. Yüzlerce yorum geldi kitapla ilgili. Hatta bir sonraki kitapta okuyucu yorumlarını göstermek istedim. Yorumların yüzde 99’u olumlu yönde geldi. Amacımız da buydu zaten ve bunu başardıysak ne mutlu bize.

 

İkinci kitabınız “Ateş Düşürücü” de hem tasarımı hem de içeriğiyle gayet dikkat çekici. Bu eseriniz hakkında da bilgi verir misiniz?

İnsanlar sürekli “Hocam ikinci kitap ne zaman çıkacak?” diye soruyorlardı. Ben de aşırı ilgiden dolayı İkinci kitabım “Ateş Düşürücü”yü çıkardım. ilk kitabımdan bir yıl sonra çıktı bu eser. İçerik olarak, tarz olarak ilk kitabımla benzer özellikleri var ama farklılıkları olan bir kitap.

 

Kitabın ismi çok ilginç. Niçin böyle bir isim tercih ettiniz?

Yeni kitabımız yine ilki gibi sürprizlerle dolu bir kitap. Ateş düşürücü deseniz herkesin aklına ilaç gelir. Bizim bu isimi koyma amacımız bu değil. Şöyle bir söz var “Cehennemde ateş yoktur, herkes kendi ateşini kendisi götürür” biz de diyoruz ki biz bu ateşimizi amellerimizle davranışlarımızla düşürmeye çalışacağız. Kitabın ismini bu şekilde yaptık. Farklı özellikleri olan bir eser ikinci kitabımız. Bu eserde kapağında da belirtildiği gibi “Canlı yayın” özellikli bir kitap. “Ateş Düşürücü”nün iç sayfalarında bir karekod çıkıyor ve telefonların kameralarına okuttuklarında karşılarına ben çıkıyorum ve 7-8 dakika bir sohbet yapıyoruz. Bu Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyor. Kitabımız 4 farklı renkte çıktı. Üzerinde de belirtildiği gibi aromalı bir kitap bu. Güllüsü, Çileklisi, Sade Sütlüsü ve  Ballı Muzlusu bulunuyor. Tabi sadece renk farkı bunlar. Herhangi bir koku farklılığı yok. Bu kitabın fiyatına da “11.99 yerine sadece 12 TL!” olarak yazdık. Burada da mağazaları tiye aldık. Kitabımızın arkasında prospektüs gibi içindekiler bölümü yer alıyor. Burası da çok ilgi çekiyor. Kitapta yine birçok sürpriz var.

 

Kitabın son sayfalarında yer alan, “Eğer buradan başladıysan hemen ön kapağa dön!” diye bir yazı fark ettik. Bu yazmaktaki amacınız neydi?

İlk kitabımızda da bahsettiğimiz gibi bu kitabımızın da sayfa numaraları sondan başlayıp başa doğru gidiyor. Bunu “Acaba arkadan mı başlanacak” diye zannedenler olmuş. Kimileri arkadan başlamış. Bunu yazarak da kitabı arkadan okumaya başlayanları uyarmak istedik.

 

Kitabın arka kapağında ilginç başlıklar bulunuyor. Neden böyle başlıklar kullanmayı tercih ettiniz?

Kitabın içinde bulunan ilginç ara başlıkları arka kapağa taşıdık. Biraz onlardan bahsedeyim. “Android Hazretleri, Ağustos Böceği Facebook’ta, Ölüm Bak Git, Şeytan Tweet Attı, Kiramen Katibin İnstagram’da” gibi ilginç başlıklarımız bulunuyor. Özellikle gençlerimizin ilgisini çekebilmek için böyle başlıklar kullandık.

 

Okurlar kitabınıza nereden ulaşabilirler?

Konyalı okurlarımız şehirdeki hemen hemen her kitapevinden eserlerimize ulaşabilirler. Diğer şehirlerdeki okurlarımız da çeşitli internet sitelerinden kitaplarımızı temin edebilirler.