'Olağanüstü hal sıkıyönetim değildir'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Olağanüstü hal; sıkıyönetim değildir, Fetullahçı Terör Örgütü mensuplarının, hangi terör örgütü mensubu olursa olsun, bunları kamudan temizlemek suretiyle devletimizi güçlü ellere teslim etme hareketidir" dedi.
'Olağanüstü hal sıkıyönetim değildir'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, video konferansla Konya’da demokrasi nöbeti için meydanları dolduran halka hitap etti. Fetullahçı Terör Örgütü’nün darbe girişimine karşı, milyonların sokaklara dökülerek kahramanca mücadele verdiğini hatırlatan Erdoğan, “15 Temmuz akşamı cereyan eden malum darbe girişimi sebebiyle bu ülkede Fetullahçı Terör Örgütü, bu milletin kendi paralarıyla aldığı uçaklarla, silahlarla bu milletin evlatlarını haince vurmaya çalıştı. Bununla kalmadılar; tanklarla bu milletin evlatlarını paletlerin altında bırakarak ezdiler, şehit ettiler. Şahadet bizler için peygamberlikten sonra en yüce makamdır. Ben milletimin şehadete gülerek koştuğunu gördüm. Milletimi meydanlara davet ettiğim anda, milyonların meydanlara nasıl koştuğunu gördüm. Şuna inandım: ‘İmandır o cevher ki İlahi ne büyüktür, imansız olan paslı yürek sinede yüktür. İmansız paslı yürekler, imanlı olan yürekler karşısında tükendiler, mağlup oldular. Bu mağlubiyet onlar için ilk olmayacak, bundan sonra da devam edecek. Konya bunu çok iyi bilir. Bizim birliğimizi, bizim beraberliğimizi, bütünlüğümüzü, kardeşliğimizi, ne Feto, ne de onun haşhaşileri asla parçalayamayacak. Biz bir olacağız, beraber olacağız, iri olacağız, diri olacağız. Hep beraber inşallah kardeş ve Türkiye olacağız. Konya buna hazır, Konya’da bunu hep gördük. Konya her zaman vefalı davrandı. Bugün de karşımda görüyorum, Konya’da on binlerce Konyalı kardeşim ülkesine sahip çıkıyor, demokrasisine sahip çıkıyor. Bu görüntülerin bundan sonra da devam edeceğine inanıyorum” diye konuştu.

“Bu topraklar, 1071 Malazgirt Meydan Savaşı’ndan itibaren şehit kanlarıyla yoğruldu”
Konyalılara hitaben tek millet ve tek bayrak vurgusu yapan Erdoğan, Türkiye’de bulunan birçok etnik unsurun tek milleti oluşturduğunu ifade etti. Türkiye’nin uzun vadeli hedeflerinden bahseden Erdoğan, “Bizim rabiamız var; bu rabiamızda tek millet var. Tek millet; Türk’üyle, Kürt’üyle, Laz’ıyla, Boşnak’ıyla, Arnavut’uyla, 79 milyon tek millet... İkincisi tek bayrak; bayrağımızın rengi şehidimizin kanıdır. Hilal, bağımsızlığımızın ifadesidir. Yıldız, şehitlerimizin ta kendisidir. Bayrağımıza eş bir bayrak yoktur ve bu ülkede paçavraları dalgalandıranlar, kalkıp da bu ülkede bayrağımıza eş bir tablo sergileyemezler. Üç; ‘Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır.’ Bu topraklar, 1071 Malazgirt Meydan Savaşı’ndan itibaren şehit kanlarıyla yoğruldu. Bizim hedefimizde 2023 var. Bizim hedefimizde 2051 var. Bizim hedefimizde 53 var, hedefimizde 2071 var. O hedefe doğru biz o günleri göremeyeceğiz ama torunlarımız inşallah o hedefi görecekler” değerlendirmelerinde bulundu.

“Konya dünyanın en modern şehirlerinden birisi haline geldi”
Konya’nın dünyanın en modern şehirlerinden biri haline geldiğini belirten Erdoğan, “Sevgili Konyalılar; 780 bin kilometrekarelik bu vatan toprakları hep birlikte yeniden inşa ediliyor. Hiçbir dönemde olmadığı kadar güzel inşa edilmiyor. Eğitimde, sağlıkta, ulaşımda atılan adımları biliyorsunuz. Konya Ankara arasında hızlı tren, Konya Ankara arasında duble yollar, Konya Havalimanı, Mavi Ten; bütün bunlarla beraber çok daha farklı bir Konya’yı inşa ettik, ediyoruz ve edeceğiz. Konya dünyanın en modern şehirlerinden birisi haline geldi. Bütün bu adımları kararlı şekilde atarken, geleceğe yönelik sizleri sıkıntıya düşürmeyecek adımları atarak güçlü hale geleceğiz” dedi.

“Bizim Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nden başka devletimiz yok”
Fetullahçı Terör Örgütü mensuplarına Türkiye’ye gelmeleri yönünde çağrıda bulunan Erdoğan, “Bizim Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nden başka devletimiz yok. Neymiş o ya; paralel devlet. Bu oyunlara biz gelmeyiz. Buradan Pensilvanya’daki zata ve onun uşaklarına sesleniyorum: Eğer dürüstseniz, eğer hukuktan yanaysanız, buyurun vatandaşı olduğunuz Türkiye’ye gelin. Gelemiyorsanız, demek ki ihanet içerisindesiniz” şeklinde konuştu.

“Olağanüstü hal sıkıyönetim değildir”
MGK ve Bakanlar Kurulu toplantılarında alınan olağanüstü hal kararıyla ilgili çıkması muhtemel spekülasyonlara, halkın itibar etmemsi gerektiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ifadeleri kullandı.

“Bugün Milli Güvenlik Kurulu Toplantısı’nı yaptık, ardından Bakanlar Kurulu Toplantısı’nı yaptık. Şunu bir defa bilmenizi istiyorum; MGK Toplantımızda bugün tarihi bir teklif sunduk hükümete. O da olağanüstü hal kararıydı. Ardından Bakanlar Kurulu Toplantısı’nı yaptık; olağanüstü hali Bakanlar Kurulu kararı olarak geçildi. Birçok spekülasyonlar başlayabilir; olağanüstü hal sıkıyönetim değildir. Sadece demokrasinin daha iyi işleyebilmesi için, özellikle bu terör örgütü mensuplarının, Fetullahçı Terör Örgütü mensuplarının, hangi terör örgütü mensubu olursa olsun, bunları kamudan temizlemek suretiyle devletimizi güçlü ellere teslim etme hareketidir. Olağanüstü hal kanunu, valilerin yönetiminin çok daha güçlendirilmesi sürecidir. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz yine valilerimizin illerde emrinde olacak, onlarla birlikte çalışmasını sürdürecektir. Olağanüstü hal sürecinde, temel hak ve özgürlüklerde asla bir kısıtlama söz konusu değildir. Bunun garantörü biziz. Halkım çok daha huzurlu, çok daha güvenlikte olacak ve aydınlık yarınlara emin adımlarla yürüyecektir. Pek çok spekülasyonlar çıkabilir, sakın bu oyuna gelmeyiniz. 3 ay süreyle olağanüstü hal ilan edilmiştir. Bu asla vatandaşımın ekonomik faaliyetlerine yönelik değildir. Bunlarda rahat olun, uydurulan yalanlara asla inanmayın. Zaten gerek başbakanımız, gerek hükümet yetkilileri zaman zaman bu konularda gerekli aydınlatmaları yapacaklardır.”

Konuşmasının sonunda darbe girişimine karşı yürütülen mücadeleye destek veren TSK mensuplarına, emniyet mensuplarına ve millete teşekkürlerini sunan Erdoğan, “Sizlere Ankara’dan selam, sevgi ve saygılarımı gönderiyorum. Geceniz mübarek, geleceğiniz aydınlık olsun, Allah yar ve yardımcınız olsun. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum, gazilerimize Rabbimden acil şifalar diliyorum. Bu süreçte Türk Silahlı Kuvvetlerimizin ülkesine sahip çıkan, bunun mücadelesini veren komuta kademesine şahsım, milletim adına şükranlarımı sunuyorum. Polis teşkilatımızın o kahraman komuta kademesini, tüm polislerimizi aynı şekilde sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Hepsinden öte bu işin başını çeken milletime kalbi şükranlarımı iletiyorum. ‘Yürüyeceksin, millet yürüyecek arkandan’ diyor ya, işte siz yürüdünüz, buraya bu işi taşıdınız. Ben şehitlerimize hitaben ‘Ey şehit oğlu şehit, isteme benden makber. Sana aguşunu açmış duruyor peygamber’ diyorum. Tüm Konyalı kardeşlerime ve tüm Türkiye’ye Ankara’dan şahsım, Başbakanımız, bakan arkadaşlarımız hep birlikte selam, sevgi saygılarımızı gönderiyoruz” ifadelerini kullandı.