'Olay yerinde bir güvenlik zafiyeti olma ihtimali çok zayıf'

Güvenlik uzmanları, Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısında güvenlik zafiyeti yaşanmadığını, polisin görevini yerine getirdiğini belirtti.
'Olay yerinde bir güvenlik zafiyeti olma ihtimali çok zayıf'

Güvenlik uzmanları, Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısında güvenlik zafiyeti yaşanmadığını, polisin görevini yerine getirdiğini belirtti.

İstanbul Atatürk Havalimanı'nda 28 Haziran akşamı 42 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunangüvenlik uzmanı Abdullah Ağar, bu tür saldırılar sonrasında birilerinin çıkıp "İstihbarat ve güvenlik zafiyeti var." gibi cümleler kurduğuna işaret etti.

Ağar, "Uygulamaya konulmuş bir terör saldırısının fiziki güvenlik tedbirleriyle veya istihbaratla engellenmesi, dünyadaki istatistiki verilere göre yüzde 15-17 seviyesinde. Eyleme dönüşmüş saldırıların yüzde 83 ila 85'i başarıya ulaşıyor." dedi.

Profesyonel terör örgütüyle karşı karşıya olunduğunu vurgulayan Ağar, bu terör örgütünün sadece eylemi yapma kabiliyetinin değil, istihbarata karşı koyma kabiliyetinin de bulunduğunu söyledi.

DAEŞ ve PKK gibi terör örgütlerinin temel özelliklerinin istihbarata karşı koyma kabiliyetleri olduğununa dikkati çeken Ağar, bu tarz profesyonel örgütlerin istihbarata karşı çözümlerle eylemlerini gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Ağar, "IŞİD, Irak ve Suriye alanlarında 2003'ten beri Amerika Birleşik Devletleri'nin işgaline karşı çözüm üretmiş. Bu örgütün elbetteki istihbarat ve istihbarata karşı koyma hafızası çok güçlü olacak. Bu, bizim yeni karşılaştığımız bir terör biçimi. Bu terör örgütünün kullandığı metotları biz iyi bilmiyoruz." görüşünü paylaştı.

"İstihbarat ve güvenlik zafiyeti var' demek çok kolay." ifadelerini kullanan Ağar, bu tür saldırıların en önemli hedeflerinden birinin de halkta devletine, güvenlik kuvvetlerine ve istihbarat kurumlarına karşı güvensizlik oluşturmak olduğuna dikkati çekti.

"Teröristler içeriye girememiş"

Güvenlik uzmanı Mete Yarar da havalimanındaki polislerin içeri girişlerdeki aramalarda görev yaptıklarını belirterek, "Olay yerinde bir güvenlik zafiyeti olma ihtimali çok zayıf." dedi.

Havalimanında görevli polislerin, teröristleri erkenden fark ettiklerini anlatan Yarar, "Güvenlik zafiyeti sıkıntısı olmayabilir, oradaki polisler erken fark etmiş çünkü onların görevi içeri girerken bu aramaları yapmak, onu başarmışlar ama istihbarat anlamında oraya gelinceye kadar teröristlerin takibinde bir sıkıntı olduğu çok net ortada." görüşünü dile getirdi.