Olimpiyatlara katılmak için kanseri yendi

2014'te doping yapmadığını kanıtlamaya çalışırken kanser olduğunu öğrenen Belçikalı dekatlet Thomas Van der Plaetsen, 2016 Rio Olimpiyat Oyunları'na katılma hakkını elde etti.
Olimpiyatlara katılmak için kanseri yendi

Brezilya'daki 2016 Rio Olimpiyat Oyunları'nda mücadele edecek Belçikalı dekatlet Thomas Van der Plaetsen, 24 yaşında yakalandığı kansere rağmen hedefinden vazgeçmeyerek olimpiyatlarda yarışmaya hak kazandı. 

Belçika'nın Gent şehrinde doğup büyüyen Van der Plaetsen, küçük yaşta başladığı dekatlonda kısa sürede adını duyurmayı başardı ve antrenörü olan abisinin de yardımıyla kariyerini uluslararası arenaya taşıdı.

İlk altın madalyasını 19 yaşında, Sırbistan'ın Novi Sad kentinde gerçekleştirilen Avrupa Gençler Şampiyonası'nda kazanan Plaetsen, 2 yıl sonra Çek Cumhuriyeti'nin Ostrava şehrinde düzenlenen 23 Yaş Altı Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda yine altın madalyayı boynuna taktı. Abisi Michael Van der Plaetsen antrenörlüğünde çalışmalarını sürdüren dekatlet, bu başarılarıyla gelecek vadeden sporcular arasına ismini yazdırdı.

Doping testinde kanser olduğunu öğrendi

Van der Plaetsen, 2014 yılında dopingle mücadele merkezinden, örneğinde doping içeren madde tespit edildiğine dair mektup aldı.

Kendini temize çıkarmak için yoğun çaba harcayan ve sonunda doping yapmadığını kanıtlayan Van der Plaetsen, bu sefer de doktorların verdiği haberle sarsıldı. Belçikalı atlet, 24 yaşında testis kanseri olduğunu öğrendi.

Ameliyat edilen ve kemoterapi süreci geçiren Van der Plaetsen, tedavisinin ardından çalışmalarını sıkı bir şekilde sürdürdü.

Abisinin Güney Afrika'ya götürüp kampa aldığı Van der Plaetsen, azimle çalışmasının meyvesini Güney Kore'deki 2015 Üniversite Yaz Oyunları'nda aldı. Dekatlonun son turu olan 1500 metrede bitiş çizgisini geçen sporcu 7 bin 952 puanla oyunları birinci bitirdi ve altın madalyaya uzandı.

2016 Rio hedefine ulaştı

Olimpiyat hedefinden vazgeçmeyen Van der Plaetsen, geçen ay Hollanda'da düzenlenen Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda rakiplerini geride bırakarak 8 bin 255 puanla birincilik kürsüsüne çıktı ve oyunlara katılmaya hak kazandı.