Ömer Döngeloğlu: Ülkemizde kitaba yöneliş başladı

Kule Site'de düzenlenen Kitap Günleri etkinliğine katılan İlahiyatçı Yazar Ömer Döngeloğlu, "Doğu toplumlarında okuma alışkanlığı malesef azdır. Fakat son yıllarda Türkiye'de kitaba yöneliş başladı" dedi.
Ömer Döngeloğlu: Ülkemizde kitaba yöneliş başladı

Türk insanının yapısı gereği yıllardır okumaktan çok dinlemeyi sevdiğini fakat son zamanlarda ülkemizde okuma oranında artış yaşandığını dile getiren İlahiyatçı Yazar Ömer Döngeloğlu, “Doğu toplumlarında maalesef genel olarak okuma alışkanlığı azdır. Biz genelde kulağımızla duyduğumuzu, kahramanları, destanları, hikayeleri dinleyerek öğrenmeyi seven bir yapımız var. Ama son yıllarda iletişimin, sosyal medyanın, televizyonların, fuarların etkisiyle kitaba yöneliş başladı. Toplumlar bir günde, bir haftada değişmez. Alışkanlıklar bin yıllarca oturmuş bir gelenektir. Hep dinleme kültürüyle hatipleri dinleyerek gelişen bir kültür bir an da değişmiyor. Kitaplara ilgi artıyor. Çok iyi okuyan çocuklarımız var. Benim beş çocuğum var. Bir tanesi çok güzel kitap okuyor. Benim tam istediğim gibi. Diğerlerine ne yapsam okutamıyorum. Dolayısıyla böyle böyle başlayacak. Konya’ya, kitap fuarına gelmekten çok mutluyum. İlgiyi de güzel gördüm. Sadece öğrenci değil her çeşit insan var. Halkımız, yaşlı, genç demeden bu kitap günlerine gelmiş. Böyle güzel çeşitliliği olan katılım var. Emeği geçenleri tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.

omer-dongeloglu.gif

“KONYA TÜRKİYE İÇİN ÇOK KIYMETLİDİR”

Konya’yı çok sevdiğini belirten Ömer Döngeloğlu, “Konya bizim kültürümüzün dip dalgasıdır. Mekke ve Medine İslam dünyası için ne kadar kıymetliyse Türkiye için de Konya ona benzer bir kıymettedir. Konya, Medine ruhlu bir şehirdir. Tabi Konya’nın milli ve manevi yönünün dışında besleyici olma özelliği de vardır. Ovasıyla Türkiye’yi sırtında taşıyan, ekmeğimizi yediğimiz yerdir. Mevlana Hazretleri, gönlümüzü, Konya’nın toprağı karnımızı doyurmuştur. Her iki yönüyle de Konya’ya müteşekkiriz. Allah Konya’yı da, ülkemizi de bütün afetlerden korusun. Her türlü kötülükten korusun. Sıkıntıları aşmayı Allah nasip etsin” ifadelerini kullandı.

dongeloglu-(3).gif

2023’E KADAR 2023 KİTAP ŞENLİĞİ

Kule Site’deki Kitap Günleri etkinliği ile birlikte Türkiye’de toplam 79 kitap şenliği düzenlediklerini aktaran Eğitimevi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ortadeveci, “Hedefimiz, 2023 yılına kadar toplam 2023 kitap şenliği veya kitap fuarı organize etmek. Bu bağlamda 2 yıldır zaten Konya Kitap Fuarı’nın arasında değişiklik olması açısından AVM etkinliği oluşması açısından düzenledik. Toplamda 7 bin kitap çeşidi var. Bir AVM için ideal bir kitap çeşidi. 14 gün boyunca devam edecek bir etkinliğimiz. 30 Eylül’de yazar imza etkinliği ile kapanış programını yapacağız. İnsanların kitap okuması için de, önce insanları gözü önünde kitapların olması gerekiyor. Yani insanları kitaplara yönlendirmek istiyorsak AVM’lerin en dipteki stantlarında değil kasalarda kitaplar olabilir. İnsanların, kitapları gündemine alacakları ortamları devletimizde teşvik etmeli. Kültür Bakanlığı’nın ya da Sağlık Bakanlığı’nın nasıl kamu spotları oluyorsa, kamu spotlarının içerisinde kitap okuma ile alakalı bilgilerde olması gerekiyor. Çünkü kitap okumada geri bir ülkeyiz. Ayrıca insanlar genelde eserini aldığı yazarla buluşmaktan zevk alıyorlar. Bu anlamda yazarlarla okurları buluşturmak insanların daha çok kitap okumalarına katkı sağladığı gibi o yazarın haricinde başka kitaplara yönelmesini de sağlıyor” şeklinde konuştu.

ahmet-ortadeveci.gif

KİTAPLARDA YÜZDE 50’YE VARAN İNDİRİM

Kule Site Kitap Günleri’ne elliden fazla yayın evi ile katılım sağladıklarını Kitap Günleri Organizatörü Hulusi Gökhan Demir,  “Kitap Günleri’ne katılım oranı yüksek ve okuyucu kitlesi de baya iyi. Ekonomik krizden dolayı fiyatların yükselmesine rağmen kitaplarda yüzde 20, 30 ve 50’ye varan indirim yaptık. Ki zaten kitap fuarının bir amacı da budur. Biz öğrencilerin daha çok katılım göstermesini bekliyoruz. Neslin, iyi noktalara gelebilmesini sağlayanlardan bir tanesi de kitap okumaktır. Televizyonlardan, sosyal medyalardan ve internet ortamlarından kendimizi biraz daha uzaklaştırmamız gerekiyor. Günde 1-2 saat kitap okuyarak, daha kültürlü ve donanımlı nesil yetiştirmek amacımız. Kitap Günleri’ne Konya halkının katılımı ve desteği çok güzel. Kitap almasalar bile kitaplar üzerinde baya ilgi var” diye konuştu.

hulusi-gokhan-demir.gif

YAZAR İMZA ETKİNLİKLERİNE YOĞUN İLGİ

Yazar imza etkinlikleri kapsamında ünlü yazarın Kitap Günleri’nde imza etkinliği düzenleyeceğine dikkat çeken Demir, “22 Eylül’de Murat Tavlı’nın ve 23 Eylülde Ömer Döngeloğlu’nun imza etkinliğini yaptık. Konyalı vatandaşlarımızın ilgisi yoğundu. 29 Eylül’de Vehbi Vakkasoğlu ve 30 Eylül’de ise Kahraman Tazeoğlu ile birlikte imza etkinliklerimizi yapacağız. Konya halkı okuyacağı kitabı biliyor. Dünya klasikleriyle birlikte son zamanlarda favori olan kitaplar şuan satışta. Bunun yanında Ahmet Ümit, Ayşe Kulin ve Kahraman Tazeoğlu gibi yazarların kitapları yoğun ilgi görüyor. Yazar imza günlerinin bizim için Konya’ya verdiğimiz en büyük katkılardan bir tanesi olduğunu düşünüyorum” dedi.

dongeloglu-(21).gif

“ÇOCUKLARLA ZAMAN GEÇİRİLMELİ”

Açıklanan raporlara göre Türkiye’deki okuma oranlarının düştüğünü aktaran Demir, “Türkiye düzeyinde gazete ve dergi okunma oranları ciddi anlamda düştü.  Anne ve babaların çocuklarına karşı hediye olarak teknolojik aletler yerine, çocukların gelişimi için kitap almalarını tavsiye ediyoruz. Teknolojik aletlerle uzun süre zaman geçirildiği takdirde, insan vücuduna zararları oldukça fazla. Özellikle küçük yaştaki çocuklarda bu zararlar daha da artmaktadır. Maalesef aileler bu zararın daha farkında değil. Bir de bu teknolojik aletlerin kullanımına bağlı olarak çocuklarda tembellik ve okuduğunu anlamama gibi çeşitli sorunlar oluşmaktadır. Bu noktada ailelerimiz çocukları ile birlikte zaman geçirerek ve okuma saatleri düzenleyerek, çocuklara okuma alışkanlıkları kazandırabilir. ” şeklinde konuştu.

ic.gif

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU - YİĞİT BERKAY ÇOPUR / YENİ HABER GAZETESİ