Ömer Faruk Okka: yeni dönemin parlayan yıldızı Konya, yatırımcılarını bekliyor

MÜSİAD Konya Şube Başkanı Ömer Faruk Okka 17. MÜSİAD EXPO Fuarı hakkında açıklama yaptı.
Ömer Faruk Okka: yeni dönemin parlayan yıldızı Konya, yatırımcılarını bekliyor

2018 yılını Konya açısından değerlendiren ve 2019 yılı ekonomik hedeflerini açıklayan Başkan Okka, Konya ekonomisini büyütmek adına, özellikle Afrika ve Avrupa başta olmak üzere, yakın coğrafyada önemli çalışmalar yürüteceklerini belirtti.

25 yıldır Konya ekonomisinin en önemli dinamolarından biri olan MÜSİAD Konya Şubesi, üye sayısı ve yapılan çalışmalar bakımından Türkiye’nin en önemli merkezlerinden biri olarak dikkat çekiyor. MÜSİAD Konya Şubesi’nin çalışmaları hakkında bilgi veren Şube Başkanı Ömer Faruk Okka, “MÜSİAD kurulduğu günden bu zamana kadar yurt içinde ve yurt dışında teşkilatlanması büyük ölçüde gelişti. Şuan Türkiye’de 86 noktada MÜSİAD Şubemiz var. Dünya genelinde de bu rakam toplam 212’ye ulaştı. 2012 noktada MÜSİAD şubesi ve temsilciliği var. MÜSİAD Konya şubemiz ise 1993 yılında kuruldu. 25 yıllık bir geçmişimiz var. Bu 212 şubenin içerisinde, gerek üye sayısı, gerekse yapılan etkinlikler açısından en iyi olan şubelerden biri MÜSİAD Konya Şubesi’dir. MÜSİAD Konya Şubesi kurulduğu günden bu yana; üyelerinin ekonomik gelişmelerini sağlamak üzere, ülkemizin ve şehrimizin ekonomik gelişimine katkı sağlamak amacıyla bir çok çalışmalar yaptı, projeler üretti. Bu projeler tabi ülkemizle ve üyelerimizle sınırlı kalmadı. Geçmişten bugüne kadar görev olan yönetim kurulu başkanlarımız ve üyelerimiz bu konuda çok etkili çalışmalar yapmaya devam ediyorlar ve Konya sanayisine önemli katkılar sağlıyorlar. Biz de yine bu çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bunlardan birkaç tanesini örnek vermek gerekirse; son dönemin parlayan ve gelecekteki en önemli pazarlardan olacak bir tanesi Afrika’yla ilgili çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Afrika’daki olan ülkelerle ilişkilerimizi geliştirmek ve onlarla olan ticari münasebetlerimizi artırmak amacıyla gerek oraya iş heyetlerini gönderiyoruz gerekse oradan gelen iş heyetlerini akanlar seviyesindeki protokolü ağırlıyoruz” dedi.

“TÜRKİYE-AFRİKA EKONOMİK FORUMU KONYA’DA DÜZENLENDİ”

MÜSİAD Konya Şubesi olarak Afrika’ya ayrı bir önem verdiklerine değinen Okka, “Konya’da düzenlenen Afrika-Türkiye Ekonomik Forumu çok önemli işbirliklerine kapı açtı. MÜSİAD Genel Merkez’in de destekleriyle Konya’da ilk defa düzenlenen bir ekonomik form oldu. 33 Afrika ülkesinin bakanları, büyükelçileri, milletvekilleri ve 200’e yakın iş adamı ile Türkiye’nin dört bir yanından gelen iş adamlarımız Konya’da buluştular. Burada; iş görüşmeleri, fabrika ziyaretleri ve karşılıklı ticari görüşmeler gerçekleştirildi. Geçtiğimiz dönemde yine Nijerya’dan 160 kişilik heyet Konya’ya geldi. MÜSİAD Konya olarak misafirlerimizi en iyi şekilde ağırladık. Yine, Demokratik Kongo’dan, Mısır’dan, Etiyopya’dan ticari heyetler geldi, onları da ağırladık. Demokratik Kongo’ya gittik; Nijerya’ya, Gana’ya, Cibuti’ye heyetler gönderdik. Konyalı iş adamlarımız yeni pazar arayışları için buraları ziyaret ettiler. Yani Afrika ile güçlü bir bağ kurduk. Afrika’nın en önemli ihtiyaç duyduğu konulardan bir tanesi tarım teknolojisi ve tarım ekipmanları. Bu konuda, Konya sanayisi oldukça güçlü. Sonuçta Konya bir tarım şehri. Dolaysıyla Afrika ülkelerinin tam da ihtiyacı olan şeyler Konya’da. Gerek tarım teknolojisi, gerek ekipmanları, gerekse sanayi açısından güçlüyüz. Geçmişte, yurt dışından, özellikle de Afrika’dan Türkiye’ye gelen iş adamlarının iş görüşmesi için geldikleri iller genellikle İstanbul ve Ankara oluyordu. Biz MÜSİAD Konya Şubesi olarak bütün Afrika’ya Konya’yı öğrettik. Bu çalışmalarımızın neticesinde, Türkiye’ye gelen Afrikalı iş adamları bu iki şehrin yanı sıra Konya’yı da ziyaret etmek istiyorlar. Burada aradıklarını bulabildikleri için” diye konuştu.

“AVRUPA’DA EKONOMİK İŞBİRLİĞİ YAPACAĞIZ”

Konya’nın en fazla ihracat yaptığı bölgenin Avrupa Kıtası olduğunu hatırlatan Okka, “Özellikle orta Avrupa’da MÜSİAD olarak şubelerimiz ve temsilciliklerimiz bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde Avrupa’ya gerçekleştirdiğimiz ziyarette, Hollanda ve Almanya’da 9 ayrı şubemizi ziyaret ettik. Burada kendi vatandaşlarımızla, öğrencilerimizle görüştük. Tabi onlar da Türkiye’yle ticaret yapma konusunda oldukça istekliler. Ve biz kendilerine Konya’da neler üretildiğini, sanayisinin ne kadar güçlü olduğunu ve arzu ettikleri ticareti Konya’da gerçekleştirebileceklerini anlattık. Onları da Konya’ya davet ettik. Konya’daki iş adamlarımızla beraber 2019 yılı için, Avrupa’da sanayi ve ticaretle uğraşan Türk vatandaşlarımızı Konya’ya getireceğimiz organizasyonlar hedefliyoruz. Orada bizim Türk iş adamlarımız sanayide ve ticarette belli bir noktaya gelmişler ve büyük işletmelere sahipler. Onlar da Türkiye’den alışveriş yapma arzusundalar. Ama biz öncelikli olarak bu ihtiyaçlarını Konya’dan karşılamak için çalışmalar yapacağız inşallah. Çalışmalarımız daha biz oradayken başladı. İki tane ticaret anlaşması gözümüzün önünde gerçekleşmiş oldu. Bunun yanı sıra 2018 yılı içerisinde bir Kazakistan gezimiz oldu. Ekonomik ilişkilerimizin en iyi olduğu ülkelerden birisi olan Kazakistan’da yatırım ortamını görme imkanımız oldu. Kazak iş adamlarıyla Türk işadamlarını bir araya getirdik. Aralık ayında da Gürcistan’a ve Azerbaycan’a bir ziyaret gerçekleştireceğiz. Konyalı iş adamlarımızla, Gürcistan ve Azerbaycan’daki iş adamlarını bir araya getireceğiz. İkili ilişkilerimizi ve ticari ilişkilerimizi böylelikle güçlendireceğiz. Bu ülkelerle olan ilişkilerimizi ticari olarak da en üst seviyeye çıkarmak istiyoruz” dedi.

“KONYA EKONOMİSİ GELİŞECEK”

Konya ekonomisini geliştirme noktasında önemli çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Okka, “Geçtiğimiz dönem, şehrimizde kentsel dönüşüm çalıştayı düzenledik. Bütün paydaşların katıldığı çok geniş bir program oldu. Bu, Konya için de Türkiye için de sonuç haritası elde ettiğimiz önemli bir çalışmaydı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan belediyelere kadar, müteahhitlerden mimar mühendislere kadar bütün paydaşlar bu çalıştaya katıldı. Bu, hem Konya için hem de Türkiye için örnek çalışma oldu. Yine, ekonomik açıdan yaşadığımız sıkıntılarla ilgili olarak da üyelerimizi bilgilendirmek amaçlı çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Genellikle Cuma günleri yaptığımız programlarda, özel konuklar çağırıyor ve onlarla ekonomi üzerine söyleşiler, eğitim programları düzenliyoruz. Sene başında yaptığımız ‘Teknolojik gelişmeler ve Finansal Okuryazarlık’ programı, Konya’nın gelişimine etki eden bir programdı. Bunun ne kadar önemli olduğunu bu yaz döneminde yaşadığımız ekonomik süreçte görmüş olduk. Firmalarımızın özellikle finansal okuryazarlığını bilmesi ve üretirken katma değeri odaklayan bir üretim yapması, ülke ekonomisi açısından çok önemli. Geçtiğimiz dönem yaşadığımız sıkıntılar, Cumhurbaşkanımızın ve bakanlığımızın çabalarıyla hafifletildi. Alınan önlemler ve yapılan müdahalelerle ekonomimizde biraz rahatlama oldu. Biz de bu süreçte özellikle ekonomistleri davet ederek üyelerimize bu süreçte neler yapılması gerektiği konusunda önder olmaya çalıştık. Enflasyonla topyekûn mücadele kapsamında üyelerimiz de yüzde 10’luk indirim kampanyasına katıldı. Buna da ciddi anlamda destek verdiler” diye ifade etti.

“KONYA BİR LİMAN ŞEHRİ OLACAK”

17. MÜSİAD EXPO Fuarı’na Konya’dan da çok yüksek seviyede katılım olduğunu söyleyen Okka, “MÜSİAD olarak uzun zamandır gerçekleştirdiğimiz, ‘MÜSİAD EXPO’ fuarları iki yılda bir yapılıyor. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 1 milyon civarında katılımcı vardı. Bu yıl da fuara Konya’dan 13 tane firmamız katılıyor. Genel anlamda ise yaklaşık 600’e yakın firma katılım sağlıyor. 30 farklı ülkeyle 800’ün üzerinde iş görüşmesi gerçekleştirilecek. Fuarımız, özellikle yurt dışından katılımın çok olduğu bir fuar. Tabi bu fuara Konya’nın katılımı çok ayrı. Konya’da firma sayımızın çok olması Konya sanayisi için önemli. Yüksek teknolojilerin sergilediği bir ‘High Tech Port’ bölümü de fuarımızda yer alıyor. Fuarımızda, ileri teknoloji ürünler üreten firmaların da bulunması bizim için sevindirici. Teknoloji alanında da Konya yine ağırlığını hissettirecek inşallah. Konya, 80 farklı alanda üretim yapan çok güçlü bir sanayiye sahip. Konya; hızlı tren ve havaalanının da çok aktif şekilde kullanmasıyla beraber, ulaşım açısından da oldukça rahat, tam Türkiye’nin merkezinde bir şehir. Dolaysıyla burada yatırım yapacak bir firma, gerek yan sanayi konusunda, gerekse diğer imkânlar konusunda geniş avantajlara sahip. Dördüncü Organize Sanayii kuruldu, beşincisi de planlandı, çalışmalar başladı. Konya tarım şehri olmaktan, sanayi şehri olmaya doğru yol alıyor. Lojistik merkezin de devreye girmesiyle beraber Konya bir liman şehri olacak. Yeni dönemin parlayan yıldızı Konya olacak. Tüm yatırımcıları Konya’ya bekliyoruz” dedi.

KAYNAK: YENİ HABER BUSİNNES KONYA DERGİSİ

yeni-haber-business-(14).jpgyeni-haber-business-(15).jpgyeni-haber-business-(16).jpg