Önce göze sonra mideye

Bolca tükettiğimiz sebze ve meyveler yemek dışında sanat olarak da kullanılıyor. Daha çok otellerde rastladığımız ve Soğukçular tarafından yapılan sebze oymacılığı sanatı önce göze sonra mideye hitap ediyor.
Önce göze sonra mideye

Günlük hayatta tükettiğimiz karpuz, kabak, havuç gibi herhangi bir meyve veya sebzeler kısa bir sürede çok kolayca bir çiçek demetine veya heykele dönüşebilir. Yiyecekleri oyma sanatı, özellikle Japon kültüründe oldukça zengin bir yere sahip olan, önemli bir sanat. 'Mukimono' olarak adlandırılan bu sanat, son derece sabır isteyen ince işçiliğin sonucu olarak karşımıza çıkmakta ve başta Japonya olmak üzere dünyanın dört bir yanında restoranlar, bu sanatı sunumlarını daha şık hale getirmek için kullanıyor. Sebze oymacılığı sanatı hakkında bilgi veren Aşçı Selman Doğan, “Sebze oymacılığı çok eski zamanlardan beri yapılan sanat dalı. Özellikle Uzakdoğu’da başlamış ve en güzel örnekleri orada yapılıyor. Kuru soğan da dâhil olmak üzere hemen hemen akla gelen bütün meyve ve sebzelerden yapılabiliyor” dedi.

once-goze-sonra-mideye-1.jpg

‘SEBZE VE MEYVELER İSRAF OLMUYOR’

Şekil verilen meyve ve sebzelerin israf olmadığını belli bir süre durduktan sonra tüketilebileceğini belirten Aşçı Doğan, “Örneğin bir bal kabağını yaptınız 2,3 gün durduktan sonra tatlıya çevirebilirsiniz. Yani daha sonradan da değerlendirilebilir. Bu sanat daha çok tatil bölgelerinde yapılıyor. Ben bu sanatın Konya’da öğrenilmesi için çok çaba sarf ettim. Biz satış yapmıyoruz sadece göze hitap edilmesi için yapıyoruz. Bunu genellikle soğukçular yapıyor. Ben mesleğimin gerektirdiği bir meraktan dolayı başladım ve ben bunun için bir eğitim almadım. Kendi kendimi yetiştirdim. Gençlerimize de bu sanatı öğrenmelerini tavsiye ederim. Kesinlikle israf olacak diye bir şey yok dediğim gibi sonradan değerlendirilebilir” ifadelerini kullandı.

once-goze-sonra-mideye-2.jpg

’35 YILDIR BU SANATLA UĞRAŞIYORUM’

35 yıldır dekoratif sanatı yaptığını ve Gazyağcı Yemek Festivaline Konya Gastronomi ve Turizmciler Derneği’nin daveti üzerine geldiğini ifade eden Aşçı Niyazi Çorapçı ise, “ Buraya Afyon Karahisar’dan geliyorum. KOGAT’a destek için geldik. Afyon’a özgü termal köyde hizmet ediyoruz. Yapmış olduğumuz iş ise dekor sanatı olarak geçiyor. Ben daha önce kendim figürler yapıyordum. Buz çalışmalarım var. Sonrasında dekor birinciliğim var. Aynı zamanda strafordan heykeller yapıyorum. Hayvan ve insan figürleri yapıyordum daha çok ama artık onları bıraktım. Bu çalışmalarımı da Sofi Niyazi Usta isimli Instagram hesabımdan bakabilirler. Orada yaptığım birçok çalışmalarım var” diye aktardı. Son olarak sebze ve meyve oymacılığı sanatının insana stres attırdığını savunan Niyazi Usta, “Bu sanat insana stres attırıyor. Mesela aklınızda bir şekil olmasa bile başladıktan sonra kendi kendine ortaya çıkıyor. Sürekli doğaçlama çalışıyoruz. Her yaptığınız işi severek yapmanız lazım. Biz de sadece sanat için yapıyoruz ve hiçbir kazanç sağlamıyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

once-goze-sonra-mideye-3.jpg

once-goze-sonra-mideye-4.jpg