Önemli bir köprü vazifesi görecektir

Köprülü Yabulcista Derneği Başkanı Bakioğlu ise son dönemde atılımlarıyla hem yurt içinde hem de yurt dışında dikkati çeken AA'nın 8. yayın dili olarak Arnavutça'yı seçmesinin önemli olduğunu söyledi.
Önemli bir köprü vazifesi görecektir

Niksar Kapıağzı Kültür, Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Nazım Aydın, Köprülü Yabulcista Derneği Başkanı Cemil Bakioğlu ve Tüm Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Recep Akar, AA'nın Arnavutça yayına başlamasının Arnavutlar arasında iletişimin ve kültürel bağların güçlendirilmesi açısından faydalı olacağını söyledi.

Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, derneklerinin Niksar'da yaşayan Arnavutlarca kurulduğunu söyledi. AA'nın Arnavutça yayına başlamasından dolayı AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk'e ve ajans çalışanlarına teşekkür eden Aydın, Arnavutça yayının faydalı olacağına inandıklarını belirtti.

"Bu yayının, dünyanın birçok yerinde bulunan Arnavut halkları arasında iletişimin ve kültürel bağların güçlendirilmesi konusunda faydalı olacağına inanıyorum" diyen Aydın, şunları kaydetti:

"Balkan savaşlarına kadar çeşitli unsurlarla beraber yaşayan, Osmanlı'nın bel kemiği tabiriyle ifade edeceğimiz bir kısım Arnavutlar Balkanlar'dan göç ettirilerek Anadolu'nun çeşitli yerlerine yerleşmiştir fakat halen ana dilini konuşan, kendine has kültürleri bulunan, örf ve adetlerini halen yaşatan Arnavutların bu bölge insanlarıyla yıllarca iletişimleri kopmuş ve bir nevi hasret çekmişlerdir. Bu bağlamda başta köyüm ve Anadolu'da bulunan birçok Arnavut köyü sakinlerinin 102 yıldır böyle bir fırsatı hasretle beklediğine inanıyorum. Onun için bu projenin bu özleme deva olacağını düşünüyorum."

AA'nın bu yayını sayesinde Arnavutların hem Anadolu hem de Balkanlar'daki gelişmelerden haberdar olacağını belirten Aydın, "Çok sayıda insanımız, bu vasıtayla gidiş gelişlerini de sıklaştıracaktır. Bu yayının turizme de katkı sağlayacağını düşünüyorum" dedi.

Aydın, AA'nın değişimini ve büyümesini gururla takip edeceklerini söyledi.

"Önemli bir köprü vazifesi görecektir"

Köprülü Yabulcista Derneği Başkanı Cemil Bakioğlu ise son dönemde atılımlarıyla hem yurt içinde hem de yurt dışında dikkati çeken AA'nın 8. yayın dili olarak Arnavutça'yı seçmesinin önemli olduğunu söyledi.

Kuruluşunun 100. yılında 11 dilde haber yayını yapmayı hedefleyen AA'nın kısa sürede diğer hedeflerine de ulaşacağına inançlarının tam olduğunu vurgulayan Bakioğlu, " AA son dönemdeki atılımlarıyla önemli işlere imza atıyor.Arnavutça yayın dili de Türkiye ve Arnavutluk arasında çok önemli bir köprü vazifesi görecektir" diye konuştu.

Tüm Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Recep Akar da AA'nın 8. yayın dili olarakArnavutça yayına başlamasını "mükemmel" olarak değerlendirdi.

Türkiye'de sayıları azımsanmayacak kadar Balkan ve Rumeli göçmeninin bulunduğunu belirten Akar, "Onların bilakis genç neslin unutmaya başladığı kültürü insanımız, AA aracılığıyla yeniden öğrenecek. Bu da AA'ya habercilik dışında bir de kültür elçiliği misyonu yüklemiş oluyor" dedi.