"Onurlu bir normalleşme sürecine inancımız tam"

"Onurlu bir normalleşme sürecine inancımız tam"

 İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, İsrail ve Rusya'yla ilişkilerin iyileşmesine ilişkin, "Normalleşme süreci Türkiye’ye yönelik pozitif algıyı güçlendirecek ve ekonomik istikrara katkı sağlayacaktır." dedi.

Kopuz yazılı açıklamasında son dönemde dış politikada meydana gelen değişikliklerinin uluslararası alanda Türkiye'nin elini güçlendireceğini kaydetti.

İsrail ile Türkiye arasında sağlanan mutabakatı değerlendiren Kopuz, Türkiye’nin adım adım hedeflerine ulaştığını belirterek, "Önce özür dilediler, sonra tazminatı kabul ettiler şimdi de Gazze’deki kardeşlerimize yardım ve desteklerimiz daha rahat ulaşacak. Cuma günü Gazze’ye doğru yola çıkacak gemimiz bayramda Gazzeli kardeşlerimiz için büyük bir moral olacaktır." ifadelerini kullandı.

Kopuz, "Türkiye ile İsrail arasında sağlanan mutabakat, Rusya ile ilişkilerin normalleştirilmesi yönünde sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın attığı önemli adım ve yine Mısır ile ilişkiler bağlamında sayın Başbakanımız Binali Yıldırım’ın yaptığı açıklama bizi iş dünyasının temsilcileri olarak son derece memnun etmiştir. Çünkü biz biliyoruz ki, Sayın Başbakanın da ifade ettiği gibi 'kriz istisna normalleşme esastır' ve normalleşen ilişkiler iş dünyasının her zaman önünü açmıştır. Ve yine biliyoruz ki her üç krizde de Türkiye haklılığını ve itibarını korumuştur. Şimdi de onurlu bir normalleşme süreci gerçekleşeceğine olan inancımız tam." değerlendirmesini yaptı.

 

- "Dünyanın her köşesine satabilecek ürünlerimiz var"

 

Rusya ile ilişkilerdeki normalleşme sürecini de değerlendiren Kopuz, "Rusya ekonomik açıdan önemli bir ortağımız, elbette ilişkilerimizin bir kriz sürecinde devam etmesi iki tarafa da zararlar veriyordu, ilişkilerin normalleşmesi iş dünyası için memnun edici bir gelişmedir." diye devam etti.

Her zaman dış ticareti çeşitlendirmek gerektiğini savunduklarını anımsatan Kopuz, "Bu normalleşme sürecinde de dış ticaretin çeşitlendirilmesi politikasından ayrılmamamız gerektiğine inanıyorum. Dünyanın her köşesine satabilecek ürün ve hizmetlerimiz var. Dış ticaretimizi çeşitlendirerek dış politikadaki etkinlik ve gücümüzü de artıracağımız açıktır. Mısır ile ilişkilerdeki gelişmeleri de iş dünyası olarak yakından izliyoruz." ifadelerini kullandı.

Kopuz, dünya piyasalarının Brexit ile dalgalandığı bir dönemde Türkiye'nin dış politikasında gerçekleşen normalleşme sürecinin Türkiye’ye yönelik pozitif algıyı güçlendirerek ekonomik istikrara katkı sağlayacağını kaydetti.