'Oradaki genç, dinamik nüfusumuza iş imkanı ortaya koyacağız'

Kalkınma Bakanı Elvan, Doğu ve Güneydoğu Bölgelerinin büyük potansiyeli olduğunu belirterek "Oradaki genç, dinamik nüfusumuza iş imkanı ortaya koyacağız ki terörü temizlerken, bu yatırımların, bu binaların yükselmeye başladığını görelim." dedi.
'Oradaki genç, dinamik nüfusumuza iş imkanı ortaya koyacağız'

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Habertürk TV'de katıldığı programda, Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan Doğu ve Güneydoğu Bölgelerine yatırım destek hamlesini değerlendirdi.

Hazırladıkları paketin diğerlerinden oldukça farklı olduğuna işaret eden Elvan, bu kapsamda yatırımın düşünce fikri ve projelerinin hazırlanmasından yatırımın yapılmasına, işletme safhasında işletmenin desteklenmesine ve pazarlama aşamasına kadar olan tüm süreçleri destekleyen paket bir mekanizma ortaya koyduklarını kaydetti.

Yatırımcıya araziyi karşılıksız vereceklerini, arazi tahsisi gerekiyorsa ücretsiz araziyi de tahsis edeceklerini anlatan Elvan, o araziye fabrika binasını yapacaklarını, makine-teçhizatı için yatırım kredisi, işletme dönemi için işletme kredisini vereceklerini ifade etti.

Yatırımcıya işletme kredisi desteği de vereceklerini anlatan Elvan, "Yine 1 yıl ödemesiz 1+4, daha sonraki müteakip 4 yılda ödeme koşuluyla. 8 puan faiz desteği sağlayacağız, diyelim ki işte yüzde 14’le ticari kredi aldı, yüzde 8’ini biz karşılayacağız, daha doğrusu 8 puanını biz karşılayacağız, 6 puanını kendisi karşılayacak, yani faiz desteği sübvansiyonu yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Bölgede terör örgütünün kökünü kazıyacaklarının altını çizen Elvan, "Diğer taraftan da oradaki genç, dinamik nüfusumuza iş imkanı ortaya koyacağız ki bir taraftan terörü temizlerken diğer taraftan da bu yatırımların, bu binaların yavaş yavaş yükselmeye başladığını görelim.Bu bölgenin inanılmaz büyük bir potansiyeli var, bunu bilelim." diye konuştu.

"Emek yoğun sektörde fabrikasını taşıyan 6. bölge teşviki de alacak"

Emek yoğun sektörlerde artık maliyetlerin çok yükseldiği bazı büyük iller bulunduğunu hatırlatan Elvan, emek yoğun herhangi bir sektörde, fabrikasını 23 ilden herhangi birine taşımak isteyen yatırımcıya 1 milyon lira fabrika başına taşıma gideri için para tahsis edeceklerini buna ilave olarak 6. Bölge teşviklerinden yararlandıracaklarını belirtti.

Söz konusu bölgelerin belirli alanda uzmanlaşması, buralarda bir kümeleşmenin oluşmasının sağlanması için Kalkınma Bankasını görevlendireceklerine işaret eden Elvan, bankanın fizibilite yapımından, pazarlama aşamasına kadar olan sürecin hem takibini hem denetimini yapacağını ve süreci baştan aşağı yürüteceğini sözlerine ekledi.