Organları ile tüm doktorları şaşkına çeviren Konyalı Meryem’in Literatüre girecek öyküsü

Konya'da yaşayan 27 yaşındaki Meryem Çekin, kalp, karaciğer ve dalağı  başta olmak üzere tüm iç organlarının yeri ters ve prematüre dünyaya geldi.
Organları ile tüm doktorları şaşkına çeviren Konyalı Meryem’in Literatüre girecek  öyküsü

Konya'da yaşayan 27 yaşındaki Meryem Çekin, kalp, karaciğer ve dalağı  başta olmak üzere tüm iç organlarının yeri ters ve prematüre dünyaya geldi.  Organlarının yerinin ters olması nedeniyle "çabuk yorulmak" dışında başka bir  sıkıntı yaşamayan Çekin'in kalbinde bu kez delik tespit edildi. Ankara'ya sevk  edilen ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gülhane Eğitim ve Araştırma  Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi bölümünde tedavisine başlanan Çekin'in durumu  doktorları da şaşırttı.

SBÜ Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölüm  Başkanı Prof. Dr. Cengiz Bolcal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Meryem  Çekin'in dünyada 20 bin canlı doğumda görülen bir anatomisi olduğunu belirterek,  "Karın içinde toraks boşluğundaki organların yerinin tümüyle farklı olduğunu  gördük. Kalbi sağ tarafta, karaciğer sol, dalak ise sağ taraftaydı." dedi. Meryem Çekin'in kalbindeki deliği göğüs kafesini açmadan robotik  cerrahi yöntemiyle kapattıklarını anlatan Bolcal, hastanın bir yıl sonra da  hamile olarak kapılarını çaldığını belirtti. Çekin'in gebeliğinin 35'inci haftasındaki kontrollerde kalbinin sağ  tarafında 5 santimlik bir kan pıhtısı tespit edildiğini ifade eden Bolcal,  sonrasında yapılan müdahaleleri şöyle anlattı:

"Bu çok ciddi bir sağlık problemi. Hem anne hem de bebeği için çok  ciddi sonuçlar doğurabilir. Kadın doğum ve anestezi ekibiyle ortak bir konsey  toplantısı yaptık. Gebeliğin sonlandırılarak bebeğin sezaryenle alınması ardından  da robotik kalp ameliyatına karar verdik. Eş zamanlı gerçekleştirilen operasyonda  önce doğum gerçekleşti. Biz de bu sefer kalbi durdurmadan çalışırken kalbindeki  kitleyi çıkarıp robotik yöntemle aldık. Hastamız robotik yöntemle iki kez  ameliyat oldu. İkinci ameliyatlar bütün cerrahi branşlar için risklidir. Elimizde  başka bir seçenek olmadığı için çok hızlı bir şekilde bu işi bitirmemiz  gerekiyordu. Bütün riskleri alarak hızlı bir şekilde hastanın ameliyatını  gerçekleştirdik. Ancak bu defa ilkinden farklı olarak hastanın kalbini  durdurmadan, yine robotik cerrahi ile ameliyatı gerçekleştirdik."
 

Prof. Dr. Bolcal, Meryem Çekin'in yaşadığı sağlık durumuna ilişkin bir  çalışma da yaptıklarını belirterek, "Literatürde dünyada böyle bir örnek yok. Bu  dünyada yapılan ilk tek vaka. Aynı sıklıkta olmayan şeylerin üst üste gelip,  vücuttaki organların yerleri değişik olacak, kalbinde pıhtı olacak ve hamile  olacak. Bunların aynı seansta yapıldığı bir örnek yok. Bunu da dünyadaki saygın  dergilere yayın olarak gönderdik." ifadelerini kullandı.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği İdari Sorumlusu Prof. Dr. Özlem  Evliyaoğlu da Meryem Çekin'in ameliyat şekli, kullanacağı ilaçlar ve gebeliğinin  ne zaman sonlandırılarak bebeğin alınacağı konularında Kalp Damar Cerrahisi ve  Anestezi Kliniği ile ortak karar aldıklarını belirtti. Evliyaoğlu, "Kliniklerin  uyumlu çalışması ile sağlıklı bir şekilde bebeği annesine kavuşturduk. Biz de ilk  defa böyle bir vaka ile karşılaştık. Annenin emzirmesi ile ilgili bir sıkıntısı  yok." dedi.

Yaşadıklarını mucize olarak nitelendiren Meryem Çekin, "Kalbimin sağda  ya da organlarımın ters olması benim için normal bir şeydi. Ben öyle yaratılmışım  ve öyle yaşıyordum. Ameliyat olacağım zamanlarda sadece kalbi sağ tarafta olan  birileri var mı diye bakıyor, araştırıyordum." diye konuştu.

Amine ismini verdiklerini kızlarının bir an önce kuvözden çıkmasını  beklediklerini dile getiren Çekin, "Bebeğimizin sağlık durumu iyi. İnşallah daha  da iyi olacağız. Geçirdiğim tüm süreçlerde bana destek olan başta Prof. Dr.  Cengiz Bolcal olmak üzere tüm hekimlere ve sağlık görevlilerine teşekkür  ediyorum. Robotik cerrahi sayesinde, çok kısa sürede iyileşme şansı yakaladığım  için de bu konuda tereddüdü bulunanlara öneririm." dedi.

Meryem Çekin'in eşi elektrik mühendisi Mahmud Çekin de duygularını,   "Eşimin kalbindeki durum ve bebeğin dünyaya gelmesi bizim için çok farklı bir  durum oldu. Çok farklı duygular yaşıyoruz. Çok şükür şu an ikisinin sağlık durumu  da iyi." sözleriyle anlattı.