Ormancılar bin 400 metrede oruç açtı

Muğla’nın Yatağan ilçesindeki orman yangını gözetleme kulesinde görev yapan personel, bin 400 metre yüksekliğindeki dağın zirvesinde oruçlarını açtı.
Ormancılar bin 400 metrede oruç açtı

Orman yangınlarının fark edilmesinde önemli bir rol üstlenen yangın gözetleme kulesinde görevli personel, 24 saat boyunca nöbet tutukları kulede iftar yaptı.

Yatağan ilçesindeki bin 400 rakımlı Bencik Dağı’nın zirvesinde, Yatağan Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde, yangınları erken tespit için yangın gözetleme kulesi yer alıyor. En yakın yerleşim yeri olan Çamlıca Mahallesi’ne 9 kilometre uzaklıktaki kulede görev yapan 3 personel, yangın sezonu boyunca 24 saat nöbet tutarak, kuş uçumu yaklaşık 20 kilometrelik alanda orman arazilerini kontrol ediyor.

Haftada 36 saat kuleden ayrılarak istirahate çekilen personel, geri kalan zamanlarını güneş enerjisiyle elektriğini üreten kulede, yemek yapıp bulaşıklarını yıkıyor. Ramazan ayının başlaması nedeniyle Yatağan Orman İşletme Müdürlüğü Bağyaka İşletme Şefliği tarafından, gözetleme kulesindeki personeller için iftar verildi.

Onlar görüyor, kara ekibi müdahale ediyor

İşletme Şefi Bekir Kulaksız, orman gözletme kulesinin, teşkilat için önemli bir faktör olduğunu ve burada görev yapan personellerin teşkilatın adeta gözü ve kulağı olduğunu söyledi.

Kulaksız, “Onlar bizim ateşlememizi yapan ilk ekibimiz. Yangın çıktığı anda gördükleri noktayı bizlere tarif ederek bütün ekipleri yönlendiriyorlar. İlk organizasyonu onlar sağlıyor. Ondan sonra biz devreye giriyoruz.” diye konuştu.

Orman teşkilatında 25 yılını dolduran Hüseyin Kavak (48) ise 3 yıldır Bencik Dağı Yangın Gözetleme Kulesinde görev yaptığını ifade etti.

ormancilar-bin-400-metrede-oruc-acti.jpg

“Sobayı yakmadan duramıyoruz”

Mevsimlik işçi olarak 1,5 yıldır orman yangın gözetleme kulesinde görev yapanŞenol Yayla (41) da, zor şartlar altında görev yaptıklarını vurguladı.

Yayla, “Bu yıl kuleye çıktığımızda 3 battaniyeye sarılarak yattık. Sobayı yakmadan duramıyoruz. Çok soğuk oluyor. Görevimizden dolayı yangın sezonunun sonuna kadar bu duruma katlanıyoruz.” ifadesini kullandı.