Örnek gıda bankası yoksulların yüzünü güldürüyor

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulunca hazırlanan raporda örnek gösterilen Sivas Belediyesi Hayat Ağacı Derneği bünyesindeki gıda bankası aracılığıyla her yıl yaklaşık 10 bin ihtiyaç sahibine yardımda bulunuluyor.
Örnek gıda bankası yoksulların yüzünü güldürüyor

Sivas Belediyesi Hayat Ağacı Derneği bünyesinde kurulan ve Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulunca 2009 yılında hazırlanan "Türkiye'de Sosyal Yardımlar ve Sosyal Hizmetler" başlıklı raporda model olarak gösterilen gıda bankası, her yıl binlerce ihtiyaç sahibinin gıda, temizlik malzemesi, giysi ve ev eşyası gibi her türlü ihtiyacını ücretsiz olarak karşılıyor.

Bir markette bulunan hemen her şeyin yer aldığı gıda bankasından ücret ödemeden belirli limit karşılığında alışveriş yapabilen ihtiyaç sahipleri, limit dışında her ay 1,5-2,5 kilogram kırmızı et alıyor.

Vatandaşlar, derneğe hayırseverlerce bağışlanan giysilerin yer aldığı mağazadan ücretsiz faydalanırken, çocuklar da alışveriş sürecinde gıda bankasındaki oyun parkında vakit geçiriyor.

Sivas Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Özaydın,  yardım yaparken gelir durumunun dikkate alındığını ve bin 100 liradan daha az gelire sahip ailelere yardımda bulunduklarını dile getirdi.

Gıda bankasının Osmanlı döneminde uygulanan "sadaka taşı" sisteminin bir benzeri olduğunu aktaran Özaydın, "Veren el ile alan eli buluşturuyoruz ama birbirlerini görmüyorlar. Sağ elin verdiğini sol elin görmemesi lazım. Hayır sahibi hayır verirken bunun reklamını yapmaması lazım. Yardım alanların incinmemesi lazım, sadaka taşında böyleydi." diye konuştu. 

Gıda bankasının Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulunca 2009 yılında hazırlanan "Türkiye'de Sosyal Yardımlar ve Sosyal Hizmetler" başlıklı raporda, Türkiye'ye model gösterildiğini anımsatan Özaydın, görevlilerin birçok ile giderek sistemi anlattıklarını dile getirdi.