Hasan Mutluoğlu

Hasan Mutluoğlu

ÖRNEK HAYATLAR

ÖRNEK HAYATLAR

Elimin altında bulundurduğum dosyaları karıştırırken, Türk Anadolu Vakfı (KONYA) tarafından “Sosyal Sorumluluk Projesi” kapsamında hazırlanmış EL İLANİ dikkatimi çekti. Arkalı önlü hazırlanmış küçük el ilanında muhteşem mesajlar verilmiş.

Bu el ilanında verilen ve her zaman örnek alınabilecek mesajları sizlerle paylaşma gereğini duydum. “Sosyal Sorumluluk projesi” kapsamında hazırlanmış bu mesajları tekraren okuyucunun istifadesine sunmak, hazırlayanların amacına uygun bir yazı olacaktır.

Toplumun temel taşı ailedir” sözünü her fırsatta seslendiririz. Ardından, ailenin sağlıklı devam edebilmesi ile ilgili bir hayli tavsiyeler dinleriz.

Geçmişte, karşı cinslerin bir araya gelebilmeleri, arkadaşlık kurabilmenin imkansız olduğu, görücü usulü ve edep ölçülerinde görüşmeler neticesinde yapılan evliliklerin ömür boyu sürdüğünü biliyoruz.

Günümüzde, karşı cinslerin birbirleri ile iletişim kurabilme özgürlüğü neticesinde yapılan evliliklerin – önemli ölçüde – kısa sürede sonlandırılması nasıl izah edilebilir, bilemiyorum.

El ilanında yer alan “ÖRNEK BİR HAYAT” için atılan adımda yeni nişanlanmış iki gencin, hediyeleri ve açıklayıcı mektupları ile İLETİŞİMİN şeklini ve EDEBİNİ öğreniyoruz.

GENÇ DELİKANLI, nişan gecesinin ertesinde nişanlısına bir çift şişeli gaz lambası ile birlikte şu mektubu gönderir.

“Muhterem Ş….. Hanım,

Lamba aydınlık demek. Aydınlık mutluluk demek. Size bir ömür boyu mutlu bir evlilik vadediyorum.

Lambanın üzerindeki bahar dalları kadar taze kalacak size olan sevgim. Bahar dallarının üzerindeki kuşlar kadar hür ve huzur dolu bir hayatınız olacak benimle birlikte.

Bu lambaları size olan hislerimin sembolü olarak muhafaza ediniz lütfen.

Saygılarımla,”

Hediye ve mektup karşılıksız kalır mı? GENÇ HANIMEFENDİ nişanlısına kesme ve renkli bir çift bardak ile cevaben bir mektup gönderir.

“Muhterem M….. Beyefendi,

Mektubunuza ve benim için çok değerli olan hediyenize çok teşekkür ederim. Ben de size bir çift mavi bardak gönderiyorum.

Mavi sadakatin rengidir. Bardakların biri içini göstermez, dışa kapalıdır.

Evlilikler acı ve tatlı sürprizlerle doludur. Evliliğimiz süresince yaşayacağım sıkıntıları ve aile sırlarımızı tıpkı bu içini göstermeyen bardak gibi içimde saklayacağım.

Diğer bardak ise, billur gibidir, içini gösterir. Sevinçlerimizi, güzellikleri ve  mutluluklarımızı ise bu bardağa koyacağım ki herkesle paylaşabilelim diye.

Size, huzurlu ve saadet dolu bir evlilik yaşatmak için elimden gelen her şeyi yapacağıma emin olabilirsiniz.

Saygılarımla, “

Bu şekilde temeli atılan ailenin eşleri, birbirlerinin üzerine titreyerek sevgi ve saygı dolu güzel bir ömür geçirerek, evlatlarına, torunlarına “ÖRNEK BİR HAYAT”   armağan ederek dünyadan göçüp gitmişler.

Sevgi ve saygıya dayanan evliliklerin azaldığı, kadına ve zaman zaman erkeğe de yönelik şiddetin arttığı günümüzde, bu tür yaşanmış “ÖRNEK HAYAT” modellerine her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var.

ÖRNEK BİR HAYAT” hikayesini “sosyal sorumluluk projesi” kapsamında paylaşıma sunan hikaye kahramanlarımızın torununa ve “TÜRK ANADOLU VAKFINA” teşekkür ederiz.

SAYGI VE SEVGİ; iki önemli kavram. Aile ve toplumun sağlıklı oluşmasının vazgeçilmez değerde mayası.

Nasıl bir toplum içinde yaşamak istiyorsak, toplumun temelini oluşturan ailemizin yaşantısını o şekilde düzenlemek zorundayız. “ÖRNEK HAYAT” oluşturabilecek aile yaşantımızda SEVGİ VE SAYGI DEĞERLERİNİ ihmal etmemeliyiz.

DÜNYA BİR PENCEREDİR, HER GELEN BAKTI GEÇTİ.” (Yunus Emre)

ÖRNEK HAYATLARI ile dünyadan geçenlere RAHMET, “ÖRNEK HAYAT” yaşantısı sürdüren ailelere SELAM olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Mutluoğlu Arşivi
SON YAZILAR