Ortadoğu barış süreci

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, "1967'de meydana gelen işgalin sonlandırılması ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulması gerekiyor." dedi.
Ortadoğu barış süreci

Filistin Haber Ajansı WAFA'ya göre, Fransa'nın Barış Süreci Özel Temsilcisi Pierre Vimont ile Ramallah'ta bir araya gelen Abbas, Ortadoğu Dörtlüsü'nün (AB, ABD, Rusya, BM) yayımladığı raporu kabul etmediklerini bir kez daha yineledi.

Fransa'nın ve Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Ortadoğu çözüm sürecinde siyasi bir ufuk oluşturmak için harcadığı çabayı öven Abbas, "1967'de meydana gelen işgalinin sonlandırılması ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulması gerekiyor." diye konuştu. 

Avrupa Birliği, ABD, Rusya BM'den oluşan Ortadoğu Dörtlüsü şubat ayından bu yana üzerinde çalıştığı ilk raporunu 1 Temmuz’da yayımlamıştı. 

Ortadoğu'daki mevcut durumun iki devletli çözümün uygulanabilirliğini tehlikeye atabileceği konusunda endişelere yer verilen Ortadoğu Dörtlüsü'nün raporunda, yerleşim yerleri, Filistinlilerin evlerinin yıkılması ve İsrail'in kamulaştırma yapmasının iki devletli çözümün canlılığını gittikçe aşındırdığı belirtilmişti. 

Filistin-İsrail çatışmasına iki devletli çözümü öneren ve taraflara tavsiyelerde bulunan rapor, bu konuda her iki tarafı politika ve eylemleriyle samimi davranmaya ve nihai müzakerelerin sonucunu etkileyecek tek taraflı adımlardan kaçınmaya çağırmıştı.