Ortadoğu'daki esas mesele Filistin meselesidir

On birinci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ortadoğu’daki en büyük meselenin Filistin meselesi olduğunu, en büyük olay ortada dururken diğerlerini halletmenin zor olacağını söyledi.
Ortadoğu'daki esas mesele Filistin meselesidir

On birinci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ortadoğu’daki en büyük meselenin Filistin meselesi olduğunu, en büyük olay ortada dururken diğerlerini halletmenin zor olacağını söyledi.

Halifax Uluslararası Güvenlik Forumu’na katılmak üzere Kanada’ya gelen Abdullah Gül, Londra’ya hareketinden önce yaptığı açıklamada, cumhurbaşkanı olduğu dönemde foruma katılması için sürekli davetler aldığını belirterek bu yıl katılma fırsatı bulduğunu kaydetti.

Ortadoğu konusuna değinen Gül, şöyle konuştu:

"Ortadoğu’daki esas mesele Filistin meselesidir. Filistin meselesi halledilmeden diğer konularla uğraşmak, tabii iyi güzel ama esas büyük olay orda dururken, bu konuları halletmek de zor olmuştur. 1991’den bu yana olup bitenleri şöyle bir gözden geçirdik. Daha sonra da kendi düşüncelerim doğrultusunda tavsiyelerde bulundum. Her şeyden önce bazı Avrupa ülkelerinin bugün Filistin devletini tanıyor olmalarının çok iyi bir adım olduğunu ancak 1991 BM Güvenlik Konseyi kararı vardır. Tüm bölgenin kitle imha silahlarından arındırılmasıyla ilgili olarak. Maalesef bunların hiçbiri takip edilmedi. Başkan Obama bir toplantı yaptı ama arkası gelmedi." 

Forumda, Irak ve Suriye'deki gelişmelerin de ele alındığını ifade eden Gül, "Tabii ki bizim komşumuzdaki istikrarsızlık, esas bizi etkiliyor, bizi ilgilendiriyor. Uzaktan herkes bir şeyler söylüyor muhakkak ki iyi niyetli olarak ama esas bu istikrarsızlığa komşu olan Türkiye. Çok daha büyük bir tedirginlik içerisindeyiz. Açıkçası bir taraftan 2 milyona yakın göçmen, bir taraftan güvenlik meselesi. Bütün bunlar çok büyük sorunlar. Bunları konuşmuş olduk" dedi.