Ortaklık Anlaşması yürürlükte

Ukrayna ile Avrupa Birliği (AB) arasında imzalanan "Ortaklık Anlaşması'nın" bazı hükümleri bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.
Ortaklık Anlaşması yürürlükte

AB'nin tek taraflı uygulayacağı ticari imtiyazlar çerçevesinde, Ukrayna ürünlerine gümrük vergisinin azaltılması, bazı ürünlere ise uygulanmaması öngörülen uygulama, 31 Aralık 2015'e kadar yürürlükte olacak.

Ayrıca, ticari imtiyazlar rejiminden istifade etmek için ilgili alanlarda Ukrayna mevzuatlarının AB norm ve standartlarına adaptasyonu hızlandırılacak. Ortaklık Anlaşmasında yer alan "Siyasi diyalog ve reformlar, siyasi işbirliği, dış ve güvenlik politikası alanında işbirliği ve yakınsama", "adalet, özgürlük ve güvenlik", "ekonomik ve sektörel işbirliği", "mali işbirliği", "kurumsal, genel ve nihai hükümler" gibi bölümlerde yer alan hükümler de uygulanmaya başlanacak.

"Ortaklık Anlaşması'nın bazı hükümlerin yürürlüğe girmesiyle ilgili olarak, Ukrayna, Avrupa Konseyi ve Avrupa Komisyonu Başkanları tarafından ortak bildiri yayımlandı.

Ukrayna Devlet Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, ortak bildiride, Ortaklık Anlaşması'yla ilgili geçici uygulamaya başlanmasının memnuniyetle karşılandığı kaydedilirken, bunun Avrupa Birliği ile daha da yakınlaşmak isteyen Ukrayna halkının çabalarını yansıttığı vurgulandı. Ortaklık Anlaşması'nın, AB desteğiyle Ukrayna için çok gerekli olan reformların gerçekleştirilmesinde önemli bir araç olacağı belirtilen ortak bildiride, geçici uygulamanın hukukun üstünlüğü, suç ve yolsuzlukla mücadele ile sektörel işbirliği gibi önemli alanları kapsadığı vurgulandı.

Ortak bildiride, Ukrayna için tek taraflı olarak ticari imtiyazlar süresinin 2015 yılı sonuna kadar uzatılmasından duyulan memnuniyet de ifade edildi.

Anlaşmanın, tüm AB ülkelerinin ulusal prosedürlerine uygun olarak onaylanması sürecinin en kısa sürede tamamlanması temenni edilirken, anlaşmanın kıtada refah ve istikrarın artmasına katkı sağlayacağına, Ukrayna ve komşuları arasındaki bölgesel işbirliği için yeni fırsatlar yaratacağına olan inanç vurgulandı. Bildiride, AB'nin modern bir Avrupa demokrasisi yolunda ilerleyen Ukrayna'yı desteklemekte kararlı olduğu kaydedilirken, anlaşmanın, Ukrayna ve AB arasındaki işbirliğinin nihai amacı olmadığı belirtildi.

Geçen yılın kasım ayında, eski Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in AB ile Ortaklık Anlaşmasının imzalanmasını askıya alması üzerine, Kiev'deki Bağımsızlık Meydanında başlayan protestolar, Yanukoviç'in ülkeden kaçması ile sonuçlanmış, bunun ardından ülkede yeni hükümet kurulmuştu.