Ortaköy'deki terör saldırısı davası

Tutuklu sanık Abuduhamiti: - "Pasaportla Reyhanlı üzerinden Suriye’ye geçip 15 gün kaldım. Burada Ahrar uş-Şam'a bağlı Sultan Abdülhamid Han Tugayı’nda 15 gün kaldım"
Ortaköy'deki terör saldırısı davası

İSTANBUL (AA) - Ortaköy'deki eğlence merkezi Reina'da yılbaşı gecesi düzenlenen ve 39 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısına ilişkin açılan davanın tutuklu sanıklarından Abuliezi Abuduhamiti, Suriye’de 15 gün kaldığını ancak silahlı eğitim almadığını savundu.

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısındaki salondaki duruşma sanıkların savunmasıyla sürüyor.

Tutuklu sanıklardan Abuliezi Abuduhamiti, 15 Aralık 2016 tarihinde gözaltına alındığını anlatarak, saldırısı sırasında gözaltında olduğunu, olayı da emniyette öğrendiğini söyledi.

İddianameyi okuduğu kadarıyla saldırının 25 Aralık'ta planlandığını ancak kendisinin o tarihte gözaltında olduğunu savunan Abuduhamiti, Konya’dan otobüse verilen emanet paketteki silahı Esenler’de teslim alması için Ömer Asım’ın kendisini gönderdiğini, paketi almak için Ömer Asım’la gittikleri otogarda yakalandıklarını anlattı.

Ömer Asım’ın Konya’da Masharipov’la kaldığından haberinin olmadığını ileri süren Abuduhamiti, herhangi bir terör örgütüyle bir ilgisinin olmadığını öne sürdü.

- “Suriye’de 15 gün kaldım”

Abuduhamiti, mahkeme başkanının, "Suriye’de bulundun mu?" sorusuna, "Pasaportla Reyhanlı üzerinden Suriye’ye geçip 15 gün kaldım. Burada Sultan Abdülhamid Han Tugayı’nın misafiri olarak 15 gün kaldım. Buraya tanıdığım Uygurlu bir arkadaşım olduğu için gittim." dedi.

Burada kaldığı sürece silahlı eğitim almadığını iddia eden Abuduhamiti, Suriye’deki arkadaşının "Çin’deki eziyetleri unutma. Sen silahlı eğitimini al, unutma onları." dediğini aktardı.

Sanık Abuduhamiti, sanıklardan Ömer Asım’ın telefonundaki bir ses kaydında “Hücre evinde kalıyorum. Tek başıma salondayım. Kahve içiyorum. Spor yapıyorum" ifadelerinin bulunduğunun hatırlatılması üzerine, şunları söyledi:

"Ömer Asım’la 2009’da Urumçi’deki olayların ardından aynı hücrede beraber kaldık. Cezaevinden çıktıktan sonra hiç görüşmedik. Türkiye’ye geldikten sona Aksaray’da tesadüfen karşılaştık ve Zeytinburnu’ndaki evime davet ettim. Zeytirburnu’ndaki evimizde son gündü. Taşınmak için eşyalarımız hazırdı. Ömer Asım’la evimizi Kaleiçi’ndeki yeni yere taşıdık. Eşim hamile olduğu için Ömer Asım boşalan eve geçmek istedi. Bizimle kalmak istemedi. Ben de anahtarı kendisine verip onu eve kadar bıraktım. Artık bizim evde mi kaldı, başka bir eve mi geçti bilmiyorum."

Mahkeme heyeti, sanığın savunmasının tamamlanmasının ardından duruşmaya öğle arası verdi.

Kaynak: