Örümcek Ormanlarında iki mevsim bir arada yaşanıyor

Gümüşhane'de uzun ladin ve köknar ağaçlarının yer aldığı Örümcek Ormanlarının zirvelerinde kar, alçak kesimlerde ise sonbahar renkleri görsel şölen sunuyor- Yaylacılardan Gülşen Olgun:- "Bizim tatil yerimiz yaylalarımız. Kar yağınca daha güzel oluyor. Art
Örümcek Ormanlarında iki mevsim bir arada yaşanıyor

GÜMÜŞHANE (AA) - VEYSEL KARA - Gümüşhane'de uzun ladin ve köknar ağaçlarının yer aldığı Örümcek Ormanları, kış ve sonbahar renklerini bir arada sunuyor.

Gümüşhane'nin Kürtün ilçesi Yeşilköy sınırları içinde bulunan ve 1998 yılında "Örümcek Ormanı Tabiatı Koruma Alanı" ilan edilen 2 bin 630 dekarlık alanda, tabiat anıtı olarak tescillenmiş 420 yaşında ve 70 metre yüksekliğinde dörder ladin ve köknar ağacı bulunuyor.

Güvende ve Çıkrıkdüzü gibi birçok meşhur yaylanın da yakınında bulunan ormanda, bin 450 rakımdaki anıt ağaçları çevresinde sonbahar güzellikleri gözlemlenirken, 2 bin 100 rakımlı yüksek kesimler ise karla kaplı ve sisli görüntüsüyle seyrine doyumsuz manzaralar oluşturuyor.

Kent merkezine 60 kilometre uzaklıkta bulunan ve sık bitki örtüsü dolayısıyla Örümcek Ormanları adı verilen bölge, şelaleleri, temiz havası ve eşsiz peyzajıyla ziyaretçilerinin doğayı yeniden keşfettiği ve özümsediği bir yer olarak göze çarpıyor.



Her yıl nisan ayında geniş bir alana yayılan Örümcek Ormanlarındaki 2 bin 100 rakımlı Çıkrıkdüzü Yaylası'na çıkanlar, soğuk havaya rağmen karlı havada yayla güzelliklerini yaşıyor.

Yaylacılar, uzun yıllar boyunca edindikleri tecrübelerine dayanarak geri dönüş için belirli zamanlardaki kar yağışlarını takip ediyor.

- "Buradan gitmemiz için üç kar yağması lazım"

Yaylacılardan Metin Yılmaz, AA muhabirine, yaylacıların her yıl nisan ayının son günlerinde çıktıkları yaylada kasım ayının ortasına kadar kaldıklarını söyledi.

Yaylaların her mevsim başka güzellikler sunduğunu belirten Yılmaz, kar yağışının etkili olduğunu ve kar kalınlığının yaylada 50 santimetreyi bulduğunu ifade etti.

Yılmaz, yaylacıların geri dönüş yoluna geçme vaktini belirlemek için kendilerince bir düzen oluşturduğunu söyleyerek "Üç kar yağmadan köye dönmüyoruz. Eylül ayında bir, ekim ortası ve sonu birer olmak üzere üç kar bekliyoruz. Sonra yayladan ayrılıyoruz ancak bu yıl ilk kar geç yağdığı için bu zamanda yayladayız. Buradan gitmemiz için üç kar yağması lazım." dedi.

Yaylacılardan 56 yaşındaki Gülşen Olgun da yaylanın yaz ve kış aylarında farklı güzellikler sunduğunu kaydederek "Bizim Antalya'mız yok. Bizim tatil yerimiz yaylalarımız. Kar yağınca daha güzel oluyor. Artık yavaş yavaş geri dönüyoruz ama yollar açık oldukça hafta sonları geliyoruz. Gelemeyince hasret çekiyoruz." diye konuştu.



Kaynak: