Osmanlı arşivinden aldığı tarifle şerbet yapıyor

Amasya'nın Merzifon ilçesinde aktarlık yapan Yıldırım, Amasya Yazma Eserler Kütüphanesinden edindiği 568 yıllık Osmanlı şerbeti tarifi ile ürettiği "demirhindi şerbeti"ni müşterilerine ikram ediyor.
Osmanlı arşivinden aldığı tarifle şerbet yapıyor

Amasya'nın Merzifon ilçesinde aktarlık yapan Adnan Yıldırım, Amasya Yazma Eserler Kütüphanesinden edindiği tarifle, 40 çeşit baharattan yaptığı "demirhindi şerbeti"ni ramazanda müşterilerine ikram ederek, gazlı içecekler yerine bu şerbeti tüketmelerini öneriyor.

Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, altı kuşaktır bitkisel ürünler ve aktarlıkla uğraşan bir ailenin ferdi olduğunu, işini daha bilimsel yapabilmek için ABD'de bulunan Güney Kaliforniya Üniversitesinde Bitki Bilimiyle Tedavi Yöntemleri Programı'nda yüksek lisans yaptığını söyledi.

Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen şerbet kültürünü yaşatmak istediğini ifade eden Yıldırım, bunun için çalışmalar yaptığını belirtti.

"Şerbetin tarifi Fatih Sultan Mehmet dönemine dayanıyor"

Demirhindi şerbetinin çok uzun yıllardan günümüze kadar gelen bir Osmanlı içeceği olduğunu belirten Yıldırım, şerbetin orijinal tarifine ulaşmak için Amasya Yazma Eserler Kütüphanesindeki kaynaklara başvurduklarını anlattı.

Şerbetin orijinal tarifinde 40 çeşit baharat bulunduğunu anlatan Yıldırım, "Bu tarifi Amasya Yazma Eserler Kütüphanesinden edindik. Tarif Fatih Sultan Mehmet dönemine dayanıyor ve Farsça yazılmış. Biz bu tarifi Türkçeye çevirttik ve içindeki 40 çeşit baharatı Osmanlıca isimleriyle karşılaştırarak tespit ettik. Yapılış şekline sadık kalarak bu şerbeti 2008 yılından beri yaparak, misafirlerimize ikram ediyoruz." dedi.

Ramazan ayında daha çok rağbet gören şerbetin, 12 ay sıcak ve soğuk olarak tüketilebileceğine işaret eden Yıldırım, "Bu şerbet 568 yıl önce ordugah kurulduğu zaman, kazanlarda kaynatılıp askerlere tas tas içirilen bir şerbet tarifi. Demirhindi şerbeti Osmanlı askerlerine güç versin ve susuzluklarını gidersin diye içirilirmiş ve günümüze kadar da şifasıyla gelmiş." bilgisini aktardı.

Demirhindi şerbetini tüketen müşteriler, ferahlatıcı ve lezzetli olduğunu ifade ederek, Osmanlıdaki şerbet kültürünün günümüzde de yaygınlaştırılması gerektiğini dile getirdi.