Osmanlı yadigarı medrese 528 yıldır hafız yetiştiriyor

Amasya'da Sultan II. Bayezid'in kapı ağası Hüseyin Ağa tarafından 1488 yılında yaptırılan, mimarisiyle ilgi gören Büyük Ağa Medresesi'nde 5 asırdan fazla sürede aralıksız hafız yetişiyor.
Osmanlı yadigarı medrese 528 yıldır hafız yetiştiriyor

Amasya'daki Büyük Ağa Medresesi'nde 528 yıldır aralıksız hafızlık eğitimi veriliyor.

Medrese, Sultan II. Bayezid'in kapı ağası Hüseyin Ağa tarafından 1488 yılında yaptırıldı. Amasya Müftülüğü bünyesinde hizmet veren ve mimarisiyle dikkati çeken medresenin yapımında, ön Asya ve Selçuklu mezar anıtlarında görülen sekizgen plan şeması kullanıldı.

İçerisine kuzeybatı köşesindeki büyük yay kemerli kapıdan girilen medrese, sekizgen planlı avlunun her kenarında 4'er sütun üzerine sivri Bursa kemeri revaklarla çevrilmiş halde. Arka kısımlarda ise medrese odaları ve dershaneler sıralanıyor.

Kent merkezindeki Şamlar Mahallesi'ndeki tarihi yapıda, temel Kur'an-ı Kerim ve hafızlık eğitimi veriliyor.

Büyük Ağa Medresesi yöneticisi İsmail Batman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, medresede bugün 135 öğrencinin eğitim aldığını söyledi.

Tarihi medresede öğrencilere hafızlık eğitiminin yanı sıra temel dini bilgilerin de verildiğini bildiren Batman, öğrencilerin 8 yıllık temel eğitimi tamamladıktan sonra kursa başladığını belirtti.

Çocukların medreseye geldiklerinde 8 aylık temel Kur'an kursu eğitimine alındıklarını dile getiren Batman, "Talim, tecvid ve kıraat eğitimi verdikten sonra hafızlık denemesine geçiyoruz. Müftülükçe oluşturulan komisyon tarafından eğitim yılı sonunda öğrenciler mülakata tabi tutulur, başarılı olanlar hafızlığa ayrılır. Çocuklarımız burada 10 ila 18 ay arasında hafızlığı tamamlar. Geriye kalan dönemde ise sağlamasını yaparlar. 2 yıl sonunda gerçek manada hafız olurlar." dedi.