Osmanlıca klavye ilgi görüyor

Isparta'da bir şirketin Ar-Ge çalışması sonucunda geçen yıl üretimine başladığı ve 4 bin adet üretilen Osmanlıca klavye ilgiyle karşılandı.
Osmanlıca klavye ilgi görüyor

Kur'an-ı Kerim basımı yapan şirketin müdürü Ali Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türklerin İslam ile bütünleşmek adına "Osmanlı alfabesi" şeklinde bir Elifbayı geliştirdiğini söyledi. 

Osmanlıca'yı halkın sanki yeni bir dil gibi gördüğünü dile getiren Yıldız, bunun doğru olmadığını, Türklerin uzun bir zaman boyunca Osmanlıca'yı kullandığını kaydetti. 

Osmanlıca'nın günümüz Türkçe'sinden fazla farkı bulunmadığını, tek farkın Latin harfleri yerine Kur'an harflerinin kullanılması olduğunu anlatan Yıldız, Türkiye'deki zengin Osmanlıca arşivinin okunması için Osmanlıca'nın öğrenilmesi gerektiğini vurguladı.

Yıldız, son yıllarda ilgi görmeye başlayan Osmanlıca'nın sanal ortamda da kullanılmaya başlandığını söyledi. 

Osmanlıca'nın yanında Latin harflerine de yer verildi

Daha rahat yazılabilmesi adına geçen yıl üzerinde Osmanlıca karakterlerin bulunduğu klavye üretmeye karar verdiklerini bildiren Yıldız, şöyle konuştu:

"Yaptığımız araştırmada, Türk Standartları Enstitüsünün (TSE) 2006 yılında Osmanlıca bir klavyenin nasıl olması gerektiği yönünde taslağı bulunduğunu öğrendik. TSE'nin taslağından yararlanarak şirket bünyesindeki Hay-Teknoloji birimi, üzerinde Osmanlıca karakterlerin bulunduğu klavyeyi geliştirdi. Osmanlıca harflerin yanında Latin harflerine de yer verdik. Osmanlıca klavye, kullanım açısından da çok rahat. Osmanlıca'daki 'kaf' harfi ile Latince'deki 'K' harfi aynı tuşa yerleştirildi. Bu konuda hiçbir sıkıntı çekilmeyecek. Yani sanıldığı gibi zor değil." 

Patenti de aldıkları Osmanlıca klavyenin yanında bir kurulum CD'si verdiklerini belirten Yılmaz, "Bir yıl önce satışa sunulan klavye yoğun ilgi görüyor. Bu, vatandaşların Osmanlıca'yı sanal ortamda da rahat kullanmak istemelerinden kaynaklanıyor" dedi.

İlk etapta 4 bin klavye üretildi

Yılmaz, geçen yıl ilk etapta 4 bin klavye üretildiğini ve önemli bölümünün satıldığını bildirerek, Osmanlı Türkçesi'nin liselerde öğretilmesinin gündeme gelmesinin ardından klavye satışlarında artış beklediklerini, buna göre üretimlerini artıracaklarını sözlerine ekledi.