Osmanlı’nın heybetiyle alınan şehir: Trabzon

İstanbul’un ardından her zaman Fatih Sultan Mehmet’in hayalindeki şehir oldu. Hayallerine ulaşmak için güçlü bir ordu hazırlayan Fatih sadece kuşatarak savaşmadan Trabzon’u fethetti.
Osmanlı’nın heybetiyle alınan şehir: Trabzon

Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u Fethi’nin ardından gözünü Trabzon’a dikti. Çünkü Trabzon’da kendisinden iki asır önce kurulmuş bir Rum İmparatorluğu vardı. Ve Fatih Trabzon fethedilmezse İstanbul’un fethinin hiçbir anlam ifade etmeyeceğini düşünüyordu. Çünkü Trabzon Rum İmparatorluğu Bizans’ın doğu kolu gibiydi. O kol kesilmeden Osmanlı Devleti’nin hükmü tam anlamıyla süremezdi.

11-1-1-023.jpg

“ELİMİZDE TUTTUĞUMUZ DİN-İ İSLAM’IN KILICIDIR”

Fatih, Trabzon’u fetih için ilerlerken Türkmenlerin annesi Sara Hatun’da kendisine eşlik edecek ve bu engebeli diyarlara gelmek neden senin için önemli değer mi diye soran Sara Hatun’a Fatih; “Ey ihtiyar Ana! Bilmez misin ki, elimizde tuttuğumuz din-i İslam’ın kılıcıdır. Sen zanneyleme ki, bunca zahmetler, kuru bir toprak parçası içindir. Bilesin ki, bütün gayretlerimiz Allah’ın dinine hizmettir. İnsanları hidayete kavuşturmak içindir. Yarın Allah’ın huzuruna vardıkta, yüzümüz kara olmasın diyedir. Elimizde İslam’ı tebliğ ve ta’ziz imkânları varken, bir takım zahmetlere katlanmayıp ten rahatlığını tercih edersek, bize gazi denilmesi reva olur mu? Ehl-i küfre İslam’ı götürmezsek, onların azgınlıklarına mani olmazsak, huzur-u ilahiye hangi yüzle çıkarız" diyecekti.

11-1-2-029.jpg

ŞEHİR 15 AĞUSTOS 1461’DE TESLİM OLDU

Fatih Sultan Mehmet Han’ın Trabzon aynı İstanbul gibi en büyük derdi oldu. Kendi söylemleriyle gece gündüz aklından çıkmıyordu. Fatih bu sebeple Rum hâkimiyetindeki Trabzon’u almak için hazırlıklar yapıyordu yapmasına ama yapılan savaş hazırlıklarının hangi memlekete olacağını kimseye de söylemiyordu. Fatih artık harekete geçme aşamasına geldiğinde bile hala kimse nasıl bir savaşa gittiğini nereye gittiğini bilmiyordu. Mahmut Paşa ve güvendiği birkaç kişi dışında planlarını sır gibi saklıyordu. Sultan sırasıyla Amasra, Kastamonu, Sinop’u fethetti. Ardında Trabzon üzerine yürüyen Fatih, Kelkit’e geldiğinde orduyu ikiye ayırıp kendisi doğuya veziri Mahmut Paşa batıya hareket ederek Trabzon’u sardılar. Tekfur Komninos Trabzon’un güçlü bir kalesinin ve sarp dağlarının olmasına güvenerek kuşatma altına alınamayacağını düşündü. Şehre önce Mahmut Paşa’nın ordusu geldi. Ordunun gücünü ve saldırı yeteneğini bilen David Kominen, anlaşmak için Mahmut Paşa’ya elçi gönderdi. Fakat Mahmut Paşa’nın ardından Fatih’le birlikte kalan ordu da gelince Kominen artık bu orduyla baş edemeyeceğini anladı. Çünkü kuşatılamaz dediği şehir Osmanlı ordusu tarafından dört köşeden kuşatıldı. Ve şehri Osmanlı ordusuna teslim etmek istediğini haber etti.  Böylece Trabzon Rum İmparatorluğu, Osmanlı Devleti’nin altı haftalık kuşatmasının ardından 15 Ağustos 1461’de teslim oldu.

GÜLŞEN YILMAZ / YENİ HABER