Osmanlı’nın kazandığı son savaşı yeniden yazdı, TÜBİTAK’tan ödül aldı

Antalya'da düzenlenen TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Final yarışmasında, 18 yaşındaki öğrencinin yeniden yazdığı ve tarihte Osmanlı'nın...
Osmanlı’nın kazandığı son savaşı yeniden yazdı, TÜBİTAK’tan ödül aldı

Antalya'da düzenlenen TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Final yarışmasında, 18 yaşındaki öğrencinin yeniden yazdığı ve tarihte Osmanlı'nın kazandığı son zafer olarak bilinen savaş, ödüle layık görüldü.

Özel Marmara Evleri İhlas Anadolu Lisesi öğrencisi Ercüment Yavuz Korkmaz'ın, "Unutulan Zafer: 1897 Osmanlı-Yunan Savaşı'nın Türk Tarihindeki Yeri ve Osmanlı Toplumu Üzerindeki Etkilerinin İncelenmesi" konulu çalışması, TÜBİTAK 49. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması'nın tarih kategorisinde Türkiye ikincisi oldu.

Bu yıl TÜBİTAK tarafından 49. düzenlenen Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması Antalya Mimar Sinan Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi. Toplamda 24 bin 320 öğrencinin 16 bin 181 projeyle katılım sağladığı yarışmanın finalinde ise 219 proje değerlendirilmeye alındı. 3 gün boyunca Antalya'da süren yarışma finallerinde öğrenciler 3 boyunca projelerini alanda sergilerken, yarışmanın tüm kategorilerinde dereceye giren projelerin sahiplerine de yapılan bir törenle ödülleri verildi.

Yarışmada danışman öğretmenliğini Erdil İşeri'nin yaptığı "Unutulan Zafer: 1897 Osmanlı-Yunan Savaşı'nın Türk Tarihindeki Yeri ve Osmanlı Toplumu Üzerindeki Etkilerinin İncelenmesi" konulu projesi ile Özel Marmara Evleri İhlas Anadolu Lisesi son sınıf öğrencisi Ercüment Yavuz Korkmaz tarih kategorisinde ikinciliği elde etti. Korkmaz ödülünü, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal'ın elinden aldı.

Ödül töreni sonrasında duygularını paylaşan Ercüment Yavuz Korkmaz, projesiyle ilgili bazı bilgiler paylaştı. Projesinin Osmanlı-Yunan harbini inceleyen bir çalışma olduğunu belirten Korkmaz, "Savaş, 1897 senesinde gerçekleşiyor ve Osmanlı'nın kazandığı son zafer. Yunanistan topraklarında gerçekleşen bir hadise ve Yunanistan ordusunun içerisinde Avrupalı askerler de ciddi bir şekilde yer tutuyor. Ve Osmanlı 93 harbinden 20 yıl sonra Avrupalı devletlerin öldüğünü düşündüğü bir zamanda bütün dünyayı şaşırtıyor ve 1 aylık bir zaman içerisinde Yunanistan ordusunu, Yunanistan sınırları içerisinde bozguna uğratıyor. Çok ciddi bir sevince yol açıyor" dedi.

"Sultan Abdülhamid'in dönemindeki tek savaş ve zafer"

Söz konusu savaşın Sultan Abdülhamid döneminde gerçekleşen taarruz zaferi olduğuna dikkat çeken Korkmaz, "Sultan Abdülhamid çok konuşulmasına rağmen, bilinmeyen bir zaferi var. Onun döneminin tek savaşı ve zaferle sonuçlanmış. Buna rağmen bilinmeyen bir hadise. Biz bilhassa Başbakanlık arşivlerindeki belgelere ve yabancı kaynaklara istinat ederek bu harbin tarihini yeniden yazmaya çalıştık. Çok mühim bazı neticelere ulaştık. Şu anda, Yunanistan hala Türkiye'ye karşı saldırgan bir tutum izlemekte. Baktığımız zaman arka planda Yunanistan'ın bu harbin bulundurduğunu görüyorsunuz. Bu savaşta Yunanistan Avrupa'ya güvendiğini söylüyordu, ki bugün de Yunanistan son günlerde yapmış olduğu açıklamalarda aynı şekilde ifadeler kullanıyor. Biz de bu harbi tanıtmayı, hem de günümüzle benzerlikler gösteren bir hadise, bunu ön plana çıkarıp mesajlar vermeyi hedefledik" diye konuştu.

"Yüzde 98 oranında bilinmiyor"

Söz konusu savaşın halk tarafından Teselya Savaşı olarak bilindiğini kaydeden Proje Danışman Öğretmeni Erdil İşeri ise "Ne yazık ki kitaplarımızda bu savaş pek fazla yok. Biz bir anket yaptık ve bu savaş yüzde 98 oranında bilinmiyor. Gerek standa gelen tarih hocaları bizleri tebrik ettiler. Böyle bir savaş, tarih kitaplarında, ders müfredatlarında işlenmiyor. Biz, belgeleriyle, her yönüyle birlikte bu savaşı ortaya serdik. İnşallah bu savaş gündeme gelir, şuanda Yunanistan Avrupa ve NATO'ya güvenerek savaşa girmeye kalkıyor" dedi.

"Bu savaşı herkese göstermemiz lazım"

Osmanlı'nın 1739 Belgrad anlaşmasından 150 yıl sonra ilk ve son defa taarruz savaşına giriştiğini aktaran İşeri, "Yaklaşık 150 yıl Osmanlı kendi toprakları dışında bir savaş, fetih yapamamış. Bazıları, Çanakkale gibi savaşlar son savaşımız değil midir" diye soruyor. Onlar savunma savaşı, bu ise son taarruz savaşıdır. Osmanlı 150 yıl sonra tekrar ayağa kalkıyor ve Avrupa'ya gösteriyor. Bu savaşı herkese göstermemiz lazım" ifadelerini kaydetti.

İHA