ÖSO'dan teröre "insanlık" dersi

Cerablus, Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında teröristlerden temizlendikten sonra suçluların dahi insan onuruna yakışır şekilde cezalandırıldığı bir bölge haline geldi.
ÖSO'dan teröre "insanlık" dersi

Terör örgütü DAEŞ kontrolündeyken vahşi infazlara sahne olan Cerablus, Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında Özgür Suriye Ordusunca (ÖSO) teröristlerden temizlendikten sonra, adeta bambaşka bir yapıya bürünüyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon Hava Kuvvetlerince Suriye'nin kuzeyinde terör tehditlerine karşı başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında ÖSO tarafından terör örgütü DAEŞ'ten temizlenen Cerablus, her geçen gün hayatın normalleştiği bir bölge haline geliyor.

Nüfusun hızla arttığı, çarşı ve pazarda insan yoğunluğunun oluştuğu ilçe, geçmişe nazaran insan onuruna yakışır durumlara da sahne oluyor. DAEŞ kontrolündeyken sözde suçluların acımasızca işkencelere maruz kaldığı, infaz görüntülerinin yayıldığı ve falakayla işkencelerin yaşandığı görüntülerin üzüntüyle hatırlandığı ilçe, artık mahkumların bile insanca cezalandırıldığı bölge haline geldi.

Cerablus'un özgürleştirilmesinde etkin rol oynayan Sultan Murad Tümeni, bu anlamda önemli bir adım atarak, 2 katlı binada gerçekleştirilen tadilatın ardından hapishane kurdu. Girişinde askerlerin nöbet tuttuğu binadaki odalar, koğuşa dönüştürüldü. Kapıları demir parmaklıklarla güçlendirilen, mahkumların güneş ışığı görmesi için odalara pencereler açıldı.

Sultan Murad Tümeni'nde görevli askerlerce cephedeki çatışmaların ardından yakalanan 3 PYD/PKK ve bir DAEŞ mensubu, hapishanenin ilk mahkumu oldu. Yakalanan mahkumlar, kurulacak mahkemelerde yargılandıktan sonra gerekli cezalara çarptırılacak ve yeni kurulan cezaevinde tutsak edilecek.

Askerler kumanyalarını mahkumlarla paylaşıyor

Herhangi bir işkencenin uygulanmadığı cezaevindeki mahkumların, insani ihtiyaçları da gözetiliyor.

Mahkumlara haftada 2 kez banyo imkanı sunulan hapishanede zanlılar, belirli aralıklarla açık havaya da çıkartılıyor.

Düzenli olarak su ihtiyacı karşılanan mahkumların yemekleri de hapishanede görevli askerlerden farklı değil. Askerler, kendilerine getirilen kumanyaları, mahkumlarla paylaşıyor.

Mahkumların kıyafetleri de ÖSO tarafından temin edilen elbiselerle yenileniyor.