Otistik çocuklara eğlenceli tedavi

Hatay Otizmliler Derneğince hazırlanan "Dur, Gözlerime Bak Projesi" kapsamında, otistik çocukların "Play Attention" sistemi sayesinde oyun oynayarak tedavi edilmeleri amaçlanıyor.
Otistik çocuklara eğlenceli tedavi

Hatay Otizmliler Derneğince hazırlanan, İçişleri Bakanlığı Proje Yardımları ve Proje Destek Sistemi (PRODES) tarafından desteklenen "Dur, Gözlerime Bak Projesi" kapsamında, kentteki 32 otistik çocuk "Play Attention" sistemi sayesinde düşünce gücüyle oyun oynayarak tedavi ediliyor.

Dernek Başkanı Sara Gök, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Play Attention" cihazının Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Patent Konseyi onaylı olduğunu belirterek ABD'de ve birçok Avrupa ülkesinde klinik ve özel hastanelerde kullanılan bu sistemle otistik çocuklara ilaçsız ve eğitimsel bir program uygulandığını söyledi.

Gök, otistik çocukların, kola takılan cihazla bilgisayardaki eğlenceli video ile oyunları kontrol etmek için düşünce gücünü kullandıklarını ve beyin dalgalarıyla oyundaki nesne ve karakterleri yönetebildiklerini aktardı.

Sistemin konsantrasyonu artırdığını, dikkat dağılmasını engellediğini, hafızayı ve görsel organizasyon becerisini yükseltmek gibi temel becerileri geliştirdiğini anlatan Gök, "Otizmli bireylerin toplumsal entegrasyonunu sağlamak, göz temasını artırmak, hiperaktivitesi yüksek olan bireylere yardımcı olmak, dikkat eksikliğini gidermek ve otizmle ilgili toplumda farkındalık yaratmak istiyoruz." dedi

Proje olumlu sonuçlar verdi

Hatay'da 32 otistik çocuk üzerinde uygulamaya başlanan projenin olumlu sonuçlar verdiğini ifade eden Gök, şöyle devam etti:

''Projenin olumlu sonuçlar vermesi, bizi oldukça mutlu ediyor. Hedefimiz, otizmli çocuklarımızın topluma kazandırılması, kendi ayakları üzerinde durması, sorumluluk alabilmesi ve en önemlisi çocuklarımızın gözlerimize odaklanmasını sağlamak. Gelişmeler çok mutluluk verici. Yaklaşık 6 ay önce başlayan projemiz, ağustos ayında tamamlanacak fakat biz süreyi uzatarak daha çok kişiye ulaşmak istiyoruz. Sadece otizmli değil down sendromlu çocuklarımıza da hitap etmek istiyoruz.''

Bayraktar, haftada 2-3 gün ve 45 dakikalık eğitimle 2 ay sonunda otistik bireylerde değişlikler gözlemlenebildiğini kaydetti.