Oto lastiğe kadın eli: ‘FLZ Otomotiv’

Bir lastik firmasında muhasebeci olarak işe başlayan ve daha sonra lastiğe duyduğu ilgiyle sektörde adım adım yükselen Filiz Kasapoğlu, yaklaşık 3 ay önce kendi firmasını Zafer Sanayii’nde hizmete açtı.
Oto lastiğe kadın eli: ‘FLZ Otomotiv’

Bir lastik firmasında muhasebeci olarak işe başlayan ve daha sonra lastiğe duyduğu ilgiyle sektörde adım adım yükselen Filiz Kasapoğlu, yaklaşık 3 ay önce kendi firmasını Zafer Sanayii’nde hizmete açtı. 21 yıldır Konya sanayisinin takdir edilen iş kadını Kasapoğlu, muhasebecilikten firma patronluğuna uzanan başarı öyküsünü Yeni Haber okurlarıyla paylaştı.

 

Sizi tanıyabilir miyiz?

Aslen Denizliliyim. Babam emniyet görevlisi olduğu için birkaç il dolaştık ve en sonunda Konya’ya geldik. Buraya yerleşmiş olduk. Ben de kardeşim de üniversite eğitimimizi burada tamamladık. 1998 yılında işletme fakültesi 2.sınıfta okurken staj yapmam gerekiyordu. Annem bir ilan görmüş ve bir Ankara firmasının Konya’daki şubesine stajyer aradığını, görüşebileceğimi söyledi. Firmanın ismini okudum ama ne üzerine iş yaptıklarını bilmiyordum. Muhasebe birimine stajyer arıyorlarmış. Daha sonra oraya gittiğimizde lastik firması olduğunu gördük. Orada ilk iş tecrübemi yaşadım. Hem stajımı yapıyordum hem de orada muhasebe konusunda kendimi geliştiriyordum. 3 ay sonra bizimle çalışmaya devam eder misin dediler. Ben de onlardan memnun olduğum için devam ettim ve 1 yıl kadar onlarla çalıştım.

filiz-kasaoglu-flz-otomotiv2.png

Lastik sektöründe kendinizi nasıl geliştirdiniz?

Bu süreçte lastiğe olan ilgilim artıyordu ve merak etmeye başladım. Arkadaşlar yoğun şekilde çalışıyorlardı. Biz de ebatları bir bir not alıyorduk. Ben bu işin muhasebesini tutuyordum fakat ürünleri de çok merak ediyordum. Bir gün depodaki arkadaşın yanına gittim.  Bana bunları öğretir misin dedim. Bana bu işin içinden çıkamazsın sen işine bakmalısın ve muhasebeni yapmalısın dedi. Ama bu konuda inat ettim ve elime defterimi aldım. Tek tek buraya bu nedir, ne takılır gibi sorular sordum ve cevapları not etmeye başladım. 2-3 ay boyunca bunun üzerine çalıştım. Ardından üzerinden 1 yıl kadar geçti. O firmadan başka bir firmaya şube sorumlusu olarak çağrıldım. Yeni gittiğim firma Lassa Bridgestone’nın bayisiydi. Orada daha da ilerledim. Kamyon lastiği, traktör lastiği gibi büyük araç lastiklerini de öğrendim. Bunları yaparken üniversite 4. sınıftaydım. Okuldan ziyade işime önem verdiğim için eğitimim uzun sürdü. Daha sonra böyle meraklı şekilde çalışırken jant firmasına geçtim. Sırf jant satıyorduk. Bu kez de jant öğreniyordum. Yine muhasebe işlerini yapıyordum. Ama bir yandan da işleri öğreniyordum. Bu şekilde çalışırken Lassa Bridgestone bayisi bir şube açtıklarını ve oranın şube müdürlüğü için beni uygun gördüklerini söyledi. Bunun için gelen teklifi kabul ettim ve jantı bırakıp oraya gittim.

flz-otomotiv-konya-10.png

FLZ Otomotiv’i açma sürecinizden bahseder misiniz?

Şube müdürlüğü yaparken kendi kendime bunun daha ilerisi neresi diye sorgulamaya başladım. Bir doyum noktasını arıyordum. Bir toptancı firmanın reprezantlığını yaptım. Arabaya bindim ve sanayi sanayi lastikçileri dolaştım. Sattığımız lastikleri tanıtarak fiyatlarını, kampanyalarını söyledim. Şehirdeki lastikçileri gezdim. Daha sonraki dönemde filo müşteriler bulmaya organize sanayiine gittim. Bu çalışmam birçok kişinin dikkatini çekti. Bir kadın arabasıyla lastik satmak için ayağımıza geliyor dediler. Bu şekilde firmalarla samimiyet kurmaya başladım. Hala da o dostluklarımız devam etmektedir. Reprezantlık işinden sonra bir firmanın genel koordinatörlüğünü yaptım. Daha sonra arkadaşım seninle beraber bir işe girelim dedi. Bu dönemde kendi işimi yapmam konusunda yakınlarımdan destek geldi. Ardından arkadaşım bir yer açalım oranın başına geç kendi işini yürüt dedi. Daha sonra o kafe sektörüne girdi. Bana kendi yerimi açma konusunda ön ayak oldu ve ben de ilk kez kendi iş yerimi yani FLZ Otomotiv’i açtım.

flz-otomotiv-konya-15.png

Aileniz bu konuda yanınızda durdu mu?

Küçük yaşlardan beri sanayide çalıştığım için hiçbir şekilde karşı gelen olmadı. Zaten 21 senedir Konya sanayisinde hiç sıkıntı yaşamadım. Sanayide arabayı park edip yürüyerek gezdiğim zamanlar da oldu. Herkes gördüğü zaman bizim kız gelmiş dediler. Bir bayan olarak sanayiden sıkıntı görmedim. İşimi severek yaptığım için ayrı bir mutluluğum oldu. Bir araç kapısız, sileceksiz hatta aküsüz bile kullanabilirsiniz. Fakat bir lastiği olmadan aracı hareket ettiremezsiniz. Aracı taşıyan mekanizma lastiktir. Basit gibi görünse de en önemli fonksiyondur. Bu sebeple insanların memnuniyeti, bana güvenerek ürünümü alması memnuniyet verdi.

flz-otomotiv-konya-4.png

Firmanızın ismini neden  FLZ koydunuz?

İsmimizi normalde Filiz’in ünlü harflerini atarak oluşturduk. Ortaokul yıllarında Filiz isminde eczacı bir ablamız vardı. Kırmızı Polo arabası vardı. Aracının plakası 06 FLZ idi. O dönemlerde ben de aracım olduğunda plakasını FLZ almak istediğimi söylemiştim. Beni tanıyanlar da bunu bildiği için neden iş yerinin ismini FLZ koymuyorsun dediler. Daha sonra kendi ismimi koydum. Ustamız da açılımını yaptı. ‘Ful lastik zamanı’ dedi ve öyle devam ettik.

flz-otomotiv-konya-3.png

Hizmetlerinizden bahseder misiniz?

İşletmemizde lastik ve istek üzerine jantlarımız mevcuttur. Jant özel ve görsel bir aksesuar olduğu için herkes aynısını beğenmeyebiliyor. Jant bir erkeğin makyajıdır. Aracın en önemli aksesuarıdır. Otomobil tutkunları için jant çok önemlidir fakat görsel bir üründür. Elimizde bulundurmak yerine talep doğrultusunda temin etmeyi tercih ettik. Ayrıca FLZ Otomotiv olarak Lassa Bridgestone ve Dayton bayiliğimiz vardır. Her lastikçinin yaptığı gibi sökme, takma da yapmaktayız. Ayriyeten, lastik havalarında nitrojen kullanmaktayız. 2006 altı yılında ilk kez Konya’ya nitrojen geldiği zaman yola giden satıcılar çok memnun kaldılar. Çünkü oksijenle lastiğin temasını kapattığımızda lastik de ısınma ve soğuma esnasında hava kaçırmayı minimal düzeye indiriyoruz. Çivi gibi sivri ürünler batmadığı sürece kişiler 6 ay boyunca aynı havayla lastiklerini kullanabiliyorlar. Hiçbir şekilde değişim olmuyor. Nitrojen azot olduğu için genleşmeyi önlüyor. Lastiğin ömrünü uzatıyor. Biz de o sistemi kullanıyoruz. Ayrıca otel hizmetimiz var. Yaz kış lastik saklamaları yapabiliyoruz. Müşterilerimiz akü talep ettiklerinde o konuda da uygun fiyata bulup yardımcı oluyoruz.

flz-otomotiv-konya-12.png

FLZ Otomotiv olarak sizi aynı sektördeki diğer firmalardan ayrılan özellikleriniz nelerdir?

Her zaman şunu söylüyorum. Her sektörde rakip bulunabilir. Fakat kimseyi rakip olarak görmüyorum. Sizden bir sürü var benden tek diyorum. Erkekler yanlış anlamasın ama kadının elinin değdiği yer farklıdır. İş yerine de kadın eli değmelidir. Müşterilerin bakış açısı bile değişmektedir. Her işte bir bayan olmalıdır diye düşünüyorum. Ayrıca fark olarak 21 yıllık tecrübemiz bulunmaktadır. Çalıştığım her firmadan başka bir şey öğrendim. Bunları şimdi kendi iş yerimde uyguluyorum.

flz-otomotiv-konya-7.png

Müşterilerinizle ilişkilerinizde hizmet sonrası temasınız devam ediyor mu?

Bu zamana kadar lastik verdiğimiz hiçbir müşterimizle sıkıntı yaşamadık. Ancak ola ki bir sorun olursa yine müşterilerimizle ilgilenmeye devam ediyoruz. Lastikte herhangi bir sorun oluşuyorsa, 2 yıl kendi garantisi vardır. Lastiğin en önemli yeri yanaklarıdır. Yanaktan darbe almadığı sürece fabrika kullanım payını düştükten sonra ödeme yapmaktadır. Yanakta sıkıntı yaşandığı zaman hiçbir fabrika ödeme yapmamaktadır. Bu konuda da müşterilerimiz zaten bilinçlidir. O yüzden sorun olunca müşteriye çözüm odaklıyız. Zaten lastik kendi sıkıntısını anlatıyor. Bizler de yardımcı olmak için elimizden geleni yapmaktayız.

flz-otomotiv-konya-8.png

Konyalılar FLZ Otomotiv’e alıştılar mı, Tepkiler nasıl oluyor?

Çok güzel tepkiler almaktayız. Kadın girişimci olduğumuz için özellikle bunu vurgulayarak çok sayıda olumlu yorum yapan müşterimiz olmaktadır. Firmalara gittiğim zaman herkes zaten sizin kendi yerinizi açacağınızı bekliyorduk dediler. Güven çok güzel bir şey. Ticaret eşittir güven diyoruz. İnsanlar güvendikleri için bize geliyorlar. İnşallah ticaret hayatımızı bu şekilde sürdürürüz.

flz-otomotiv-konya-2.png

İnsanlara lastik alırken nelere dikkat etmelerini önerirsiniz?

Araçlarını kullandıkları koşullar çok önemlidir. Özellikle yaz ve kış lastiklerini ayrı ayrı kullanmalılardır. Dört mevsim lastiğini önermiyoruz. Yazın yaz lastiği, kışın kış lastiği kullanmak daha sağlıklıdır. Çünkü ikisinin de özellikleri farklı olduğu için performansları da farklıdır. Aracı taşıyan da lastikler olduğu için ona önem vermek gerekir. İnsanlar içleri rahat etmedikleri zaman herhangi bir lastikçiye giderek diş ölçümü yaptırabilirler. Hiçbir meslektaşım bu konuda rahatsız olmaz. İnsanlar 10 bin kilometrede bir ön arka lastiklerde rotasyon yapsalar iyi olur. Ayrıca sabahları araçlarına binerken lastiklerini kontrol etmelerinde fayda vardır. Zaten bir sıkıntı varsa sabaha kadar iner ve bu da gözle görülür. Böylelikle araçlarını sağlıklı bir şekilde kullanmış olurlar.

RÖPORTAJ: HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU

filiz-kasaoglu-flz-otomotiv.png

flz-otomotiv-konya-5.png

flz-otomotiv-konya-11.png

flz-otomotiv-konya-13.png

flz-otomotiv-konya-14.png

flz-otomotiv-konya-6.png