Otomotiv Sektörü 2017'den umutlu

Türkiye’de otomotiv sanayiinde yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen sektördekiler umutsuzluğa kapılacak tablo olmadığını vurguluyor. 2016 yılında otomotiv üretimi, adet ve Euro bazlı ihracatında tarihi rekor seviyeye ulaştı.
Otomotiv Sektörü 2017'den umutlu

Türkiye’de otomotiv sanayiinde yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen sektördekiler umutsuzluğa kapılacak tablo olmadığını vurguluyor. 2016 yılında otomotiv üretimi, adet ve Euro bazlı ihracatında tarihi rekor seviyeye ulaştı. Bununla birlikte otomotiv sektöründe 2017 yılında da umut verici gelişmeler bekleniyor.

Geçtiğimiz yıl yaşanan ÖTV artışı, dövizde yaşanan dalgalanmalar genel olarak ülke ekonomisini etkilemiş durumda. Fakat tüm bu olumsuzluklara rağmen otomotiv sektöründe yine de umut verici tablo gözleniyor. Türkiye ve Konya otomotiv sektörünü, Atsanlar Otomotiv Satış Müdürü Talha Büyükyıldırım ile değerlendirdik.

1996 yılında Konya’da faaliyete geçen Nissan Otomotiv A.Ş yetkili satıcı ve servisi olarak hizmete geçen Atsanlar Motorlu Araçlar Sanayi ve Ticaret ile otomotiv sektörünü değerlendirdik. 1996 yılından itibaren Nissan bayiisi olarak büyüyerek ve istikrarlı bir şekilde faaliyetlerine devam eden Atsanlar, müşteri memnuniyetini, güveni ve kaliteyi bir arada sunarak çalışmalarını başarılı bir şekilde sürdürüyor.

ÖTV VE DÖVİZDE Kİ DALGALANMALAR OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜ TEĞET GEÇTİ

Otomotiv sektöründe 2016 yılında tahminlerden daha iyi gelişmeler olduğunu, olumsuz etkileyebilecek olan ÖTV artışının firmaların bazı girişimleri ile genel anlamda zararsız atlatıldığını vurgulayan Atsanlar Otomotiv Satış Müdürü Talha Büyükyıldırım; “2016 yılı, yılın başındaki tahminlere göre gelişti. Türkiye’de 980 bin bir milyon bandında bir araç satışı hedefleniyordu. Bu gerçekleşti. ÖTV artışı 25 Kasım sabahında yürürlüğe girdi. Bir takım firmalar değişik kampanyalarla avantaja çevirdi. Kasım ve Aralıkta satışlar arttı. Döviz kurlarının değişmesi ile 2017 yılına yüzde 11 daralma ile başlandı. Şuan bu paralelde devam ediyor. 2017’de ilk iki ay sona erdi. Türkiye de Şubat ayı 46 bin 935 araç satışı ile kapandı. Geçen yıla göre yüzde 10luk daralmayı getirdi. Dövizdeki dalgalanma dolayısıyla 2017’nin bu şekilde devam edeceğini öngörüyoruz. Geçen seneye göre yüzde 10 daralma bu da yaklaşık 900 bin araç demek.” dedi.

 

NİSSAN’IN PAZAR PAYI 3,8

Otomotiv sektöründe yaşanan gelişmeler de Nissan markasının durumunu anlatan Büyükyıldırım; “Nissan olarak Şubat ayında yapmış olduğumuz kampanya ile 3,8 Pazar payı elde ettik. Pazar daralırken biz artış göstermiş olduk. Bunda 2016 fırsat araçlarının değerlenmesi önemliydi. Yapmış olduğumuz kampanyalarla bu yüzde 10 yansımanın biraz daha üzerine çıktık. 2017’de üretilen araçların satışı şubat ayını bulabiliyor. Bu zaman zarfı içerisinde biz diğer firmalarda dâhil 2016 model araçları satmaya devam ediyoruz. Nissan Şubat ayında Türkiye satışında 9. Firma oldu. Bunda üretim fabrikası burası olan, ticari araç yelpazesi fazla olan markaların varlığı önemli. ÖTV yükselişi etkiledi. Yüzde 45lik dilimde ki birkaç modelimiz yüzde 60a yükseldi. Bazı modellerde 15-20 bin liraya kadar bir fark yarattı. Yine birçok model yüzde 45’ten yüzde 50’lere yükseldi. 3-5 bin kadar rakam fark etti. Dövizde ki dalgalanmalarda etkiliyor. Şuan mart ayı kampanyası var. Model model değişerek indirimlerimiz bulunuyor.” dedi.

MOTORU ÇOK GÜÇLÜ, YAKIT DURUMU ÇOK İYİ

Nissan markasının araçları hakkında da bilgi veren Satış Müdürü Talha Büyükyıldırım; “Nissan otomotiv sektöründe iddialı markalar arasında yer alıyor. Motoru güçlü, yakıt durumu çok iyi durumdadır. Özellikle Nissan Kaşkai modelimiz bu segmentte ki ilk araçtı. Bu modelin öncüsü Nissan ve insanlar tarafından sevildi ve tutuldu. Sorunsuz bir araç, kronik arızalarla karşılaşılan bir araç değil. Navara modelimiz var. Satışı hızla artan bir modelimiz. Bu modele, gelmediği için2 yıl ara vermiştik. Şimdi yenilenen kasasıyla ve yenilenen modeliyle satışı hızla arttı. Küçük araçlarda Pulsar var. Yeni bir giriş yaptı. Onun gelişmesini bekliyoruz. Yine küçük bir araç olarak Juke modelimiz var. Bir de Micra aracımız var. Nissan grup olarak Dünya’da 3. Sırayı almak üzere. Birinci sırada şuanda iki marka sürekli yer değiştiriyor. Nissan’da şimdilik 4.sırada. Türkiye’de bunu göremiyoruz belki ama dünyada Nissan grup, birkaç markayı da bünyesine aldı.” dedi.

NİSSAN SERVİS HİZMETİNDE İDDİALI

Oto satışlarının yanında servis hizmetlerinde de iddialı olduklarını hatta çeşitli kampanyalarının mevcut olduğunu vurgulayan Büyükyıldırım; “Servis hizmetimiz de kaporta, boya hepsi mevcuttur. Nissan müşteri memnuniyetini ön planda tutuyor. Müşteri memnuniyetini anket yaparak değerlendirmeye tabii tutuyor. Yine, müşteri memnuniyetinde Türkiye genelinde 3.sıradayız. Mesela biz sizinle bir araç üzerinden pazarlık yapalım en son vereceğimiz rakamı belirtelim. Hedefi tutturmak için size daha cazip bir fiyat sunuyoruz. Hatta maliyetine sunuyorum. Bu yüzden hedefleri tutturmak adına çok karlı bir satış yapamıyoruz. Tabi servis tarafı biraz daha kazandırıyor. Servis konusunda iddialıyız. Değişik kampanyalarımız var. 3 yaş ve üzerinde olan, garantiden çıkmış olan araçlara avantajlı fiyatlarla servis hizmeti veriyoruz.” dedi.

BÜŞRA AKSAKBAĞI / YENİ HABER GAZETESİ