Otpor građana Turkiye u noći pokušaja puča 2016.: Elif Dagdelen zaustavila vozilo pučista

Kako je Dagdelen ispričala novinaru Anadolu Agency (AA), te noći nije osjećala strah, a do jutra je s djecom ostala stražariti ispred aerodroma
Otpor građana Turkiye u noći pokušaja puča 2016.: Elif Dagdelen zaustavila vozilo pučista

Među hiljadama građana koji su na ulicama gradova Turkiye u noći 15. jula 2016. godine pružali otpor pučistima, članovima terorističke organizacije FETO infiltriranim u tursku vojsku, bila je i Elif Dagdelen, majka dvoje djece, koja je zaustavila kretanje vozila pučista.

Teroristi FETO-a su prilikom pokušaja puča iz turskih gradova Denizli i Aydin, u glavni grad Ankaru pokušali transportovati 580 vojnika, kako bi ubrzali izvršenje planiranog državnog udara.

Konvoj koji je trebao transportovati vojno osoblje na aerodrom, a potom u Ankaru, zaustavili su građani.

Među njima je bila i Elif Dagdelen, koja se popela u vozilo i nakon sukoba sa vozačem uspjela uzeti ključeve i tako onemogućiti nastavak kretanja vozila. Pridružili su joj se i drugi građani, tako da je nastavak kretanja kolone najprije usporen, a potom i zaustavljen.

Kako je Dagdelen ispričala novinaru Anadolu Agency (AA), te noći nije osjećala strah, a do jutra je s djecom ostala stražariti ispred aerodroma.

"Hvala Allahu, nismo dali priliku izdajnicima i nećemo dati. Ovo je naša domovina. Dok je imana u nama, nikome nećemo prepustiti našu domovinu", kazala je Dagdelen.

Prisjetila se da je u noći pokušaja puča izašla na ulicu ne razmišljajući o posljedicama.

"Te sam noći shvatila da čovjek odjednom može postati div. Penjući se na vojno vozilo nisam osjećala strah. Nikog se nisam plašila. Otvorila sam vrata i uzela ključeve pitavši kome to služe ti vojnici. Do jutra se skupljao narod. Zajedno smo uz tekbire čekali zoru", kazala je.

Prisjetila se i rasprave s tamošnjim vojnim zapovjednikom.

"Borili smo se do jutra i, hvala Bogu, na kraju pobijedili. Nikada nećemo pružiti priliku tim izdajnicima", rekla je.

- Ranjeni oficir Yilmaz Lale -

Da bi pokazao da je uz izabrane vlasti, a ne uz pučiste, na ulice Ankare je izašao i turski oficir Yilmaz Lale. Njega je pokušaj puča zatekao u Ankari, gdje je bio na dopustu u posjeti rođacima.

"Izašao sam na ulicu i zaputio se pred Generalštab. Svjestan sam da je to bila borba za opstanak. Doslovno. Moramo uvijek biti budni i oprezni. Naš narod je u noći 15. juli ispisao historiju. Svima je sada jasno da je vrijeme pučeva završeno, da će svaki pokušaj biti spriječen intervencijom građana, snagom naroda", poručio je Lale.

- Teroristička organizacija FETO -

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turkiye u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Republika Turkiye zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turkiye montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušale procesuirati brojne visokopozicionirane zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Republici Turkiye, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turkiye ubijena je 251, a ranjene su 2.734 osobe.