Selçuk Özkan

Selçuk Özkan

Ottur, zararı yoktur demeyin!

Ottur, zararı yoktur demeyin!

Bitkisel ürünler asırlar önce olduğu gibi günümüzde de ilgi görüyor. Bitkisel ürün satan iş yerleri ve mağazalar mevcut. Bu ürünler, Tarım Bakanlığı onaylı, gösterişli ambalaj ve hologramlarla, kalite logolarıyla süsleniyor.

Peki içeriğindeki bitkisel ürünler ne kadar sağlıklı, nerede üretiliyor, nereden ve nasıl temin ediliyor? Elbette bakanlığın onayından geçen ürünleri kullanıcılarından şikayet gelmediği sürece ayrı tutuyoruz.

Asıl sorun doktorların, eczacıların ve vatandaşın soru işaretiyle baktığı ürünler.

Hangi ürünler bunlar?

Raflarda açık satılan, hatta raf ömrünü yıllar önce tamamlamış şehrin ortasında hava kirliliği, farklı iklim çeşitliliğinde ihtiyacı olan vatandaşa satılması.

Bilinçsiz tüketimde zehir etkisi yapan bitkiler de mevcut.

Aktar ve bitkisel ürün mağazası olarak faaliyet gösteren iş yerleri kim tarafından ve ne sıklıkla denetleniyor?

Raflara konulan bitkisel ürünler nereden, nasıl geliyor. O rafa gelene kadar hangi süreçlerden geçiyor? Bazı bitkisel ürünlerin içerisinde zamanla oluşan mikroorganizmalar, ağır metallerin bulunduğunu iddia eden çevreler mevcut.

Bu ürünleri kim denetliyor?

Neredeyse her yerde satılan şifalı bitkiler diye isimlendirilen bitkiler laboratuvar ortamında analiz edildi mi? Satışı yapılan bitkilerin bakanlık tarafından onaylı raporları var mı?

Merdiven altı tabiri edilen satıcılar her yerde. Her şeyin çaresi bende var diyor! Nereden geldiği belli olmayan farklı türlerde ki otları doldurmuş torbaya şu bitki şu işe yarar, bu bitki bilmem nerene iyi gelir gibi! Çokta güzel paralar kazanıyorlar.

Bitkisel ürün satan bütün mağaza ve dükkanların iyi denetlenmesi ve incelenmesi gerektiğini düşünüyorum.

‘Canım Allah’ın otu işte ne olacak demeyin’ O ot artık asırlar önce olduğu gibi temiz olmayabilir. Çünkü artık atmosferimizi yeterince kirlettik. Kimyasal ve radyoaktif maddeler her yere karıştı. Havaya, suya, toprağa…

Lütfen bilinçli bir tüketici olalım ne olduğu, nereden geldiği belli olmayan bitkisel ürünleri iyi inceleyelim, araştıralım kulaktan dolma önerilerle hareket etmeyelim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Selçuk Özkan Arşivi
SON YAZILAR