Oy nasıl kullanılacak?

24 Haziran’daki seçimde oylar, 6 adımda kullanılacak. Vatandaşlar sadece kayıtlı olduğu sandıklarda oy kullanabilecek. YSK Başkanlık binasında oluşturulan temsili sandık kurulu ve oy verme kabininde, oy verme süreci uygulamalı gösterildi.
Oy nasıl kullanılacak?

24 Haziran seçimlerinde oy verme işleminin tamamlanmasının ardından, önce cumhurbaşkanı seçimine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak. Türkiye, 24 Haziran'da sandık başına gidecek. Cumhurbaşkanı ile 27. dönem milletvekili genel seçiminde yurt içinde 56 milyon 342 bin 263 oy kullanılacak.Türkiye genelinde seçmenler, saat 08.00-17.00 saatleri arasında sandık başına gidecek. Ancak, saat 17.00'ye geldiği halde, sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sıra ile oylarını kullanabilecek.

YSK UYGULAMALI GÖSTERDİ

Vatandaşlar 24 Haziran'da gerçekleştirilecek cumhurbaşkanı ve 27. dönem milletvekili genel seçiminde oylarını 6 adımda kullanacak. Yenimahalle İlçe Seçmen Kütük Bürosu Müdürü Mustafa Karabulut, seçim günü sandık kurulunun hazırlıklarını ve oy verme işleminin nasıl yapılacağını anlattı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanlık binasında oluşturulan temsili sandık kurulu ve oy verme kabininde, oy verme süreci uygulamalı gösterildi.

İKİ PUSULA TEK ZARF

Buna göre, vatandaşlar sadece kayıtlı olduğu sandıklarda oy kullanabilecek. Adrese gönderilen seçmen bilgi kağıdında yazan yer ve sandıkta oy verilecek. Seçmen, cumhurbaşkanına ve milletvekillerine yönelik tercihte bulunduğu iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa atacak. Sandık, bu iş ve işlemler tamamlandıktan sonra, oy verme yerinde hazır bulunanların gözü önünde, sandık kurulu başkanı tarafından açılacak. Önce cumhurbaşkanı seçimine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak. Seçmenin oy kullanma işlemini gerçekleştireceği 6 adım şöyle:

1 - Vatandaşlar ilk olarak nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını öğrenecek. Bu bilgileri içeren seçmen bilgi kağıdı eline ulaşmayanlar, YSK’nin internet sitesinden, e-devlet kapısından veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından oy kullanacağı yer ve sandık numarasını öğrenebilecek.

2 - Seçmenlerin oy verme günü yanına Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, geçici kimlik belgesi, nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki bir belgeyi yanında bulundurması gerekecek.

9-276.jpg

3- Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekecek.

4 - Seçmenler, birleşik oy pusulalarında tercih ettiği cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmadan “TERCİH” veya “EVET” mührünü basarak oyunu kullanacak.

5 - Oyun geçerli sayılması için “TERCİH” veya “EVET” mührü dışında oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmaması, işaret konulmaması, birleşik oy pusulalarının düzgün bir şekilde katlanıp zarfa koyulması gerekecek. Zarfa pusulalar dışında bir şey koyulmayacak.

6 - Seçmen, zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adınının bulunduğu yerin karşısına imza atacak.

Geçici kimlik kolaylığı

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce, kimlik kartını kaybeden seçmenlerin, oy kullanabilmelerini sağlamak amacıyla “geçici kimlik belgesi” verilecek. Öte yandan, Yüksek Öğretim Kurumları Sınavları nedeniyle ortaya çıkabilecek acil kimlik kartı taleplerini karşılamak amacıyla da nüfus müdürlükleri 30 Haziran 2018-1 Temmuz’da açık olacak.

Beş kilitli koruma

Cumhurbaşkanlığı ve 27. dönem milletvekili genel seçimi için 60 ülkedeki 123 temsilcilikte kullanılan oyların tamamı Ankara Ticaret Odası (ATO) Kongre Merkezinde kilit altına alındı. Oylar, anahtarlarının her biri farklı bir kişide olan beş farklı kilit altına alındı. Oyların kilit altına alındığı bölümün anahtarlardan biri Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanında, diğer dördü ise Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulunun parti üyelerinde bulunuyor. Üzerinde beş ayrı kilidi olan kapılar, komisyona mensup beş kişiden biri dahi olmadığında açılamayacak şekilde tasarlandı. Oda 24 saat güvenlik kameralarıyla takip edilecek. Ayrıca talepte bulunan siyasi partiler 24 saat kapıda müşahit bulundurabilecek.