Oyuncak Adam’ın bir hayali var

Oyuncak Adam El Sanatları ve Tasarım Atölyesi’nin sahibi Mustafa Akay ablası Fatma Bağçıvan ile birlikte hediyelik eşyadan kuklaya, ahşaptan örgüden dolgu oyuncağa kadar her şeyi yapıyor.
Oyuncak Adam’ın bir hayali var

Oyuncak Adam El Sanatları ve Tasarım Atölyesi’nin sahibi Mustafa Akay ablası Fatma Bağçıvan ile birlikte hediyelik eşyadan kuklaya, ahşaptan örgüden dolgu oyuncağa kadar her şeyi yapıyor. Aynı zamanda bugüne kadar alışa gelmişliğin dışında bir şey yapan Mustafa Akay insanların yüzlerini resmederek bez bebeklerini yapıyor.

2011 yılında açılan Oyuncak Adam El Sanatları Ve Tasarım Atölyesinde A’dan Z’ye her şeyi yapan Mustafa Akay’ın bir hayali var. Çocukların yabancı çizgi filmlerle büyüdüğünü söyleyen Akay, bunu yıkmak için çocuklara kendi değerlerini öğreten çizgi filmlerin kahramanlarını bir çok ürüne yapmak istediğini dile getirdi. Mustafa Akay, ilk olarak oyuncak mağazasında tezgahtar olarak çalışırken öğrencilerin ödevleriyle ve projeleriyle alakalı bir şeyler sormaya geldiklerinde kendisinin yapabileceği bir iş olduğunu ve bu konuyu ablasıyla birlikte konuştuktan sonra böyle bir atölye açmaya karar verdiklerini aktararak “Tabi ilk olarak oyuncak satarak başladık bu olayı halka tanıtmak arz etmek zor işti. Taş oturmaya başladı şuan için hediyelik eşya üretimi onun haricinde özel tasarımlar, ahşaptan örgüye dolgu oyuncağa kadar kişisel karakter animasyon kostümü elektronik, mekanik proje aklınıza ne gelirse hepsini bu atölyeden çıkartmaya çalışıyoruz. Elimin yatkın olduğu ne olursa, yeteneğim neye hükmediyorsa onu yapmaya çalışıyorum.” dedi.

mustafa-akay.jpg

“İLK MAYAYI YANLIŞ ÇALIYORUZ”

En büyük hayalinin çocuklara değerlerimizi öğretmek olduğunun altını çizen Akay, “Gençlerimiz ya da çocuklarımız şuan yabancı çizgi filmler ile büyüyor. Çocuklar 3 4 yaşından beri bunu izliyorlar ve etkisi altında kalıyorlar. Sonra diyoruz ki değerler eğitimi verelim çocuğa. Okulda bayrağını öğretelim, vatanını öğretelim. Ama ilk mayayı biz yanlış çalıyoruz. Şimdi onun mayasını alan çocuk sen ne kadar enjekte etmeye çalışırsan çalış içinde bir ruh olmadıktan sonra o ruhu vermedikten sonra almaz. Ben bunu yıkmak istiyorum. Bizim özümüzü farklı filmlerle animasyonlarla ve bunların oyuncakları, Mimar Sinan’ımız, Piri Reis’imiz, Evliya Çelebi’miz, Hacivat Karagöz’ümüz gibi karakterlerimizin ürünlerini değer katarak yapmak istiyorum. Ekmek parası kazanma peşindeyken bu hayalini gerçekleştirmenin zor olduğunu kaydeden Akay, hayalinin bir gün gerçek olması için doğru kanallara ulaşması gerektiğini yani birilerine anlatması gerektiğini ileri sürdü.

oyuncak-adam’in-bir-hayali-var-(2).jpg

“KONYA’DA BU İŞİ YAPMAK ÇOK ZOR”

Yeni yetişen veya bu işe yeteneği olan insanlar keşfetmek adına Konya’nın böyle bir envanterinin olmadığı iddiasında bulunan Akay, yeni şeylere açık olunmadığını söyleyerek, özel günlerde insanlara basit plaketler verildiğini bunu yıkmak için farklı şeyler denenmesi gerektiği çağrısında bulundu. Öğrencilerin bir şeyler öğrenmesi için bizzat atölyede çalışmaları gerektiğini sözlerine ekleyen Akay, “Ben el sanatlarıyla uğraşıyorum dediğim gibi elektronik mekanik pek çok şeyde bilgi sahibim. Ben istiyorum ki bir öğrenci gelsin burada atölye imkânım var. Orada bir makinayı çalıştırsın ben ona bir şeyler öğretiyim. Ortaokulda teknoloji tasarım dersi var. Çocuklardan bir icat yapılmasını istiyorlar, çocuklar bunu pipetle yapıyor, bardakla yapmaya çalışıyor ancak sonuçta ise yaramayan hayali bir şeyler ortaya çıkıyor. Boşa giden emekler boşa giden paralar ben yaptığım şeyden bile haz almıyorum. Halbuki ben bunu gelip bir okulda anlatsam okuldaki öğrenciler gelip burada bir eğitim alsalar görseler o makinayı tutup çalıştırsa görse daha verimli olacağı kanaatindeyim.” şeklinde konuştu.

oyuncak-adam’in-bir-hayali-var-(3).jpg

“ÇOĞU İNSAN BUNU BİLMİYOR”

Çoğu insanın bez bebek olayını bilmediğini vurgulayan Akay, “İnsanların yüzünü resmederek çizerek bir bez bebek yapıyoruz. Böyle bir talep gelince nasıl yapacağımızı düşünmeye başladık. Oturduk kalıp çıkardık. Yüz hatlarına göre yaptık. Kostüm, aksesuar desteğiyle de olayı tamamlamaya çalıştık. Kimi çok iyi benziyor cuk oturuyor. Kimi de insanın yüzü dümdüz oluyor bir beni çili vs olmadığı için pek benzemiyor ama mümkün olduğunca benzetmeye çalışıyoruz. İnsanlar bunu bilmedikleri için şaşırıyorlar, bunu sosyal medyada paylaşamıyorum çünkü bu onların özeli bir beyefendi kız arkadaşını yaptırdıysa koymamızı istemiyor. Çok nadir izin alabildiklerimi koyuyorum.” diye konuştu. Son olarak fiyat konusuna da değinen Akay, bir bez bebeğin 200 300 lira civarında olduğunu, Konya dışındaki illerde 500 lira civarından başladığını ve insanların bunu bilmedikleri için de pahalı geldiğini dile getirdi.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ