Özbekistan'da "Ahilik" anlatıldı

Özbekistan'da "Ahilik" anlatıldı

 Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Ahilik Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Kazım Ceylan, Balkan ülkeleri, Kazakistan, Tataristan ve İspanya'nın ardından Özbekistan'da düzenledikleri panelde Ahiliği anlattıklarını belirtti.

Ceylan, merkezdeki basın toplantısında, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının desteğiyle Özbekistan'da gerçekleştirdikleri "Bir Medeniyet Projesi Olarak Kültür Dünyamıza ve İnsanlığa Ahilik" paneli hakkında bilgi verdi.

Özbekistan'ın, Anadolu'daki medeniyetin yoğrulduğu bir coğrafya olduğunu dile getiren Ceylan, bu ülkede birçok gönül adamı ve evliyanın kabrinin bulunduğunu söyledi.

Ahilik panelinin Özbekistan'da ilk kez düzenlendiğini anlatan Ceylan, şöyle konuştu:

"Ahiliği dost ve kardeş ülkelerde tanıtmak için projeler geliştirdik. Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te düzenlediğimiz panele, Türkiye ve Özbekistan'dan konuşmacı olarak 20 bilim insanı ve müzakereci katıldı. Büyük ilgi gören panele, iş adamları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri iştirak etti. İslam Tarihçileri Derneği de bu organizasyonda bize yardımcı oldu."

Daha önce Balkan ülkeleri, Kazakistan, Tataristan ve İspanya'da Ahilik panelleri gerçekleştirdiklerini ifade eden Ceylan, Ahiliği "yeni bir medeniyet projesi" olarak anlatmayı sürdüreceklerini aktardı.

Ceylan, Azerbaycan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Bosna Hersek'te de panel planladıklarını belirterek, "Haz ve hız çağındaki insanlığın, Ahiliğin taşıdığı milli, İslami ve insani değerlere çok ihtiyacı var" dedi.