Özel Eskişehir TSG Anadolu Hastanesi’nde bir ilk ‘Frozen İnceleme’

Özel Eskişehir TSG Anadolu Hastanesi'nde bir ilk olan frozen inceleme işlemi, Güler Ünsal isimli hastanın tiroit ameliyatı ile uygulamaya girmiş oldu.
Özel Eskişehir TSG Anadolu Hastanesi’nde bir ilk ‘Frozen İnceleme’

Özel Eskişehir TSG Anadolu Hastanesi'nde bir ilk olan frozen inceleme işlemi, Güler Ünsal isimli hastanın tiroit ameliyatı ile uygulamaya girmiş oldu.

Hasta Güler Ünsal'a (52) bir sağlık kuruluşunda çekilen tiroit ultrasonografisinde tiroit bezinde çoklu nodül saptandı. Özellikle sağ tarafta ve kanser şüpheli bulunan 15 milimetrelik nodülden iğne biyopsisi yapıldı. Sonucunda "kanser şüphesi" rapor edildi. Bunun üzerine kendisine ameliyat önerildi. Hasta Ünsal, bir arkadaşını ameliyat etmiş olan Özel Eskişehir TSG Anadolu Hastanesi Başhekimi ve Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr Kayıhan Çağlar'a başvurdu. Kendisine yaptırılan ileri tetkikler sonrasında Dr. Kayıhan Çağlar; "total tiroidektomi" denilen bir ameliyat ile tiroit bezinin tamamen alınmasının şart olduğunu, ancak bu ameliyat esnasında gerçekleşecek frozen (donuk) kesit incelemenin sonucuna göre de "boyun diseksiyonu" denilen ileri bir ameliyatın daha yapılabileceğini, söyledi. Böylelikle hastanede bir ilk olan frozen inceleme işlemi, hasta Güler Ünsal'ın tiroit ameliyatı ile uygulamaya girmiş oldu.

Konu ile ilgili açıklama yapan Özel Eskişehir TSG Anadolu Hastanesi Başhekimi Op. Dr Kayıhan Çağlar; "Hastamıza başka bir merkezde yapılan iğne biyopsisinde yüzde 60-75 tiroit kanser ihtimali rapor edilmiş. İlaveten bizim yaptırdığımız görüntüleme yöntemleri ile CEA ve Kalsitonin kan tetkikleri sonrasında hastada muhtemel olan tiroit kanser tipinin; yüzde 90 sıklıkta görülen İyi Diferansiye Tiroit Kanser (İDTK; Papiller, Folliküler, Hürthle) yanında yüzde 5-9 oranında görülebilen Medüller Tiroit Kanser (MTK) olabileceğini de düşündük. Bunu ameliyat sırasında iken öğrenmenin yolu frozen incelemedir. Hastanemizde hem hastalarımız hem de cerrahlarımız yararına uygulamaya koyduğumuz frozen inceleme işlemini ilk defa bu hastada planladık. Tiroit kanser tipini ameliyat sırasında biliyor olmamız, ameliyatın başarısını ve tedavinin sonucunu bizzat etkiler. İDTK'ler tedavinin ikinci basamağı olan halk arasında "atom tedavisi" denilen Radyoaktif iyot tedavisinden fayda gördüğü halde, MTK'ler ise fayda görmez. Dolayısı ile MTK'lerde total tiroidektomi ameliyatına ek olarak "boyun diseksiyonu" dediğimiz boynun belli bölgelerindeki lenf düğümlerinin çıkarılması işleminin yapılması gereği vardır. Böylelikle hastanın; olası bir ikinci ameliyattan korunması, kanserin tekrar etmemesi ve takibi yönünden önemli bir başarı sağlanmış olur" dedi.

Dr. Çağlar, "Hastamızın tiroit bezini tamamen çıkardıktan sonra kendisi anestezi almakta iken frozen inceleme dediğimiz bu yönteme başvurduk. Yaklaşık 20 dakika sonra patoloji tarafından; "Kesinlikle MTK olmadığı, İDTK tanısının ise kesin olmadığı, kati raporun ileri incelemeler sonrasında verilebileceği" söylendi. Bunun üzerine biz de ameliyatı bu aşamada sonlandırarak gereksiz ileri cerrahi riskini hastamıza yüklememiş olduk. Kesin patoloji raporunu bekliyoruz" diye belirtti.

Kaynak: