"Özel kesimin katkısını bundan sonra daha da artıracağız"

"Özel kesimin katkısını bundan sonra daha da artıracağız"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, ''Eğitim ve iş gücü piyasası arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi maksadıyla meslek liselerinde, özel kesimin katkısını bundan sonra daha da artıracağız. Hükümet programımızda öngörüldüğü üzere, kamu özel kesim iş birliğiyle meslek liselerini ve meslek yüksekokularını yeniden yapılandıracak gerekli düzenlemelerle mesleki ve teknik lise mezunlarının istihdamını özendireceğiz.'' dedi.

Soylu, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İlahiyat Fakültesi mezuniyet töreninde, ilahiyat fakültesinin Trabzon'a yakıştığını belirterek, ''Trabzon'un dini hayatının geçmişine bakılırsa geç bile kalınmıştır. Bunun kabahati ve sorumluluğu buradaki insanlarda değildir. Çünkü bu ülkede din eğitimi, maalesef bir takım güç odaklarının, bir takım vesayet odaklarının her zaman hedefinde olan, üzerinde baskı uygulandığı bir konu olmuştur.'' diye konuştu.

İmam hatip liselerinin, belli dönemde ciddi bir ötekileştirmeyle karşı karşıya kaldığını anlatan Soylu, ''Çok net. Rakamlarla özetlersek, 28 Şubat öncesinde imam hatipler yaklaşık yarım milyonu aşan bir aileydi. 4 bin 430 okul vardı. 28 Şubat döneminde ortaya konulan baskıcı zihniyet, engeller sonucunda okul sayısı 450'ye gelmişti. Öğrenci sayısı ise 65 binlere kadar düşmüştü. Acıklı olan tablo şudur, ülkedeki bu karanlık zihniyet. Din eğitimine cephe almak, onu sınırlama pahasına meslek okullarına zarar vermiş, ülkede nitelikli ara eleman açığına da sebebiyet teşkil etmiştir.'' ifadelerini kullandı.

Soylu, ''Ortaya konulan katsayı zulmü, gençlerimizi meslek eğitiminden uzaklaştırmış, düz lise tabir edilen okullarımızda yığılmalara, üniversite mezunu işsiz genç sayısının artmasına neden olmuştur'' diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Halbuki modern dünya diye tabir edilen dünya, eğitim ve istihdam piyasası arasındaki ilişkiye odaklanmıştır. AK Parti hükümetleri 2002'den bugüne kadar bu zararı telafi etmek, istihdam piyasasının ara eleman açığını telafi etmek için azami gayret göstermiştir. Bu doğrultuda iş arayanlara, iş gücü piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelikleri kazandırmak amacıyla aktif ihtiyaç duyduğumuz hizmetlerimizden, 2007'den 2016 nisan ayı sonuna kadar toplamda 1 milyon 845 bin 264 kişi yararlanmıştır. Yeri gelmişken ifade etmek isterim ki eğitim ve iş gücü piyasası arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi maksadıyla meslek liselerinde özel kesimin katkısını bundan sonra daha da artıracağız. Hükümet programımızda öngörüldüğü üzere, kamu özel kesim iş birliğiyle meslek liselerini ve meslek yüksekokularını yeniden yapılandıracak gerekli düzenlemelerle mesleki ve teknik lise mezunlarının istihdamını özendireceğiz.''

Bakan Soylu, dün Cenevre'de olduğunu da hatırlatarak, şunları kaydetti:

''Biz orada memleketimizi ve memleketimizin çalışma hayatını anlatmaya çalışırken, orada ülkemizi tam manasıyla temsil etmeye çalışırken, bu ülkede, bu ülkenin ekmeğini yiyen, bu ülkenin Türkiye Büyük Millet Meclisinde bulunan bir takım insanlar, hem ülkemize iftiralar atıyor hem Almanya parlamentosunun son aldığı kararı onaylıyor, onu güzelliyor ve Türkiye'nin ifade özgürlüğünü, Türkiye'nin hürriyeti, özgürlükleri, kısıtladığını ortaya koymaya çalışıyor ve Türkiye'nin istikametini, hedefini, bütün dünya nezdinde karalamaya çalışıyor.

Bu çok net, elbette bunlar olacak. Eğer bugün Güneydoğu'da bir taraftan hendekler açılıyorsa, bilmenizi istiyorum ki Türkiye'de paralel yapı, Türkiye'nin geleceğine ait bir anlayışı, bu ülkenin birliğini ve beraberliğini fesada düşürebilecek bir anlayış içerisinde hala bir takım fitneler üretmeye çalışıyorsa ve yine ifade etmeye çalışıyorum ki Almanya parlamentosunda alınan karar hala Türkiye'nin yarınına ait bir çelme takarım ihtiyacını ortaya koyuyorsa, ifade etmek isterim ki bu memleket ve millet iradesi ve kararlılığıyla gelecekte doğru, düzgün ve güzel adımlar atmaya çalışıyor ki Türkiye'nin özgürleşmesini, zenginleşmesini ve büyümesini ortadan kaldırabilmek için her türlü tuzağı bir şekilde ortaya koymaya çalışıyorlar. Bu nettir ve açıktır. Bunu elbetteki görüyoruz.''

- ''Hepimiz yarına ait hedeflerimize kilitlenmeliyiz''

Gençlere de seslenen Bakan Soylu, ''Hepimiz yarına ait hedeflerimize kilitlenmeliyiz. Bir taraftan 2023, bir taraftan 2053, bir taraftan 2071 hedeflerimize kilitlenmeliyiz. Eğer biz bugün net çok açık bir şekilde söylüyorsak dün 10 yılını, 1 yılını, 6 ayını göremeyen bir Türkiye'den bugün 25 yılını, 50 yılını ve 100 yılını hesap edebilen, büyük planlar yapabilen bir Türkiye'ye adım atmışsak, bunu sizlerin daha ileriye getirebilme konusunda gayret ortaya koyması en tabi olandır.'' şeklinde konuştu.

Programa, Valiler Kararnamesi ile merkeze atanan Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Cevdet Erdöl, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Gazeteci Yazar Sadık Albayrak, AK Parti İl Başkanı Haydar Revi ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Bakan Soylu, buradaki programın ardından Trabzon Limanındaki ''Mavi Saray'' adlı geminin açılışını gerçekleştirdi.

Açılışın ardından, sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle ''Mavi Saray'' adlı gemide bir araya gelen Soylu, burada da turizm ve Trabzon'da devam eden yatırım ve çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulundu.