Özel okullar rekabeti arttırıyor

Özel okullar rekabeti arttırıyor

Türkiye’de olduğu gibi Konya’da da özel okulların sayısında gözle görülür bir artış olduğunu bunun da rekabetle birlikte başarıyı getirdiğini belirten Konya İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, son dönemdeki çalışmalarla Türkiye ortalamasının üstünde olan başarı grafiklerinin önümüzdeki yıllarda da artacağını söyledi.

2015-2016 Eğitim Öğretim yılının Konya açısından verimli, bereketli ve problemsiz bir şekilde geçtiğini söyleyen Konya İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, “Öğrencilerimizin ve okullarımızın bu yılki akademik başarıları ve okullardaki sosyal faaliyetleri bir önceki yıla göre verimliydi. Bizi en çok sevindiren nokta ise Konya, eğitim öğretimde öğretmen doluluğu açısından altın çağını yaşaması oldu. Bunun ısrarla üstünde durmak istiyorum. Şubat atamasında gelen öğretmenlerimiz ile birlikte Konya’da öğretmen doluluğu %99.51’e ulaştı.  Bu hakikaten özlediğimiz ve beklediğimiz bir tabloydu. Göreve geldiğimiz günlerdeki en büyük sıkıntımız küçük ilçelerimizdeki öğretmen ve ücretli öğretmen açığı idi. Özellikle 16 ilçemizin zorunlu hizmet kapsamına alınmasıyla ve Sayın Bakan Yardımcımızın da Konya’ya özel desteğiyle Konya’da öğretmen açığı problemi kalmamıştır.  Öğretmen demek eğitimde kalitenin artması demek ve başarı demektir” dedi.

egitim--(2).jpg

BAŞARIMIZ TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜSTÜNDE

Konya’nın Türkiye’nin eğitim ortalamasının üzerinde olan bir il olduğunu ifade eden Gürsoy, “TEOG’da da Türkiye ortalamasının üzerindeyiz. ÖSS’de ise ilk 15-20 bandında bulunuyoruz. Bu dereceleri daha da yukarılara çekmek istiyoruz. Tabi geçmiş mezunların da tekrar sınava girmesi burada bizi olumsuz olarak etkileyen bir faktör olarak ortaya çıkıyor. Buna rağmen öğrenci yoğunluğumuz göz önünde bulundurulduğunda oldukça iyi bir yerdeyiz. Bizden önde olan illeri saydığımızda toplam 30 bin öğrencisi olan, hatta 3 bine kadar öğrencisi düşen illerle mukayese ediliyoruz. Konya olarak bizim toplam öğrencimiz 435 bin.  Büyükşehirler arasında bir sıralama yaptığımızda ise 5 ile 7 bandı arasında bulunuyoruz. Tabi bunlar öğretmen açığı ile elde ettiğimiz sonuçlar. Bu dereceyi de daha öne çekebilmek için uğraşıyoruz.” şeklinde konuştu.

egitim--(3).jpg

BİRÇOK KURUMLA ORTAK PROJELERİMİZ VAR

Belediyeler ve birçok sivil toplum kuruluşuyla ortak projelere imza attıklarını aktaran Gürsoy, “Konya Büyükşehir Belediyemiz ile gerçekleştirdiğimiz Medeniyet Okulu Projesinin içini oldukça iyi bir şekilde doldurduk. Konya’da ayrıca Ekip42 adında bir projemiz var. Bu projede 7’den 77’ye herkesin okumasını sağlamak istiyoruz. Bununla birlikle küçük yaştan itibaren okumayı bir davranış haline getirmeyi hedefliyoruz. Sadece okuma değil gelecekte öğrencilerin yazmaları konusunda da bir uygulamaya geçeceğiz. Bu yıl okuma ile başladık gelecek yıl öğrencilerimizin hikâye, senaryo, düşünce yazılarını da yazmalarını sağlayacağız.  SEDEP ise sadece Selçuklu’da uyguladığımız müstakil bir projemizdir. Selçuklu Değerler Eğitim 4 yıldır uygulanıyor. Burada da öğrencilerimize kendi var olan değerlerimizi ünitelerle birlikte vermeye çalışıyoruz. Medeniyet Okulu Projesi gibi burada da her değeri bir aylık süreçte veriyoruz. Selçuklu Belediyesinin bir farkı da sadece öğrencilere değil anne babaya yani evde kim varsa yazılı olarak ulaştırılıyor.   Selçuklu Belediyemiz bu sene daha önce hiç yapılmamış olanı yaptı ve Selçuklu İlçe sınırları içinde bulunan tüm öğrencilerimizi uçakla Çanakkale’ye götürdü. Bu sayede öğrencilerde ciddi bir bilinç oluşmasını sağlıyor. Bu anlamda başkanımıza ve tüm ekibine teşekkür ediyoruz. Büyükşehir Belediyemize de Medeniyet Okulu Projesini sadece Konya merkezde tutmayıp 31 ilçemize de ulaştırdıkları için ayrıca özel olarak teşekkür ediyoruz. Yine 3 yıldır uyguladığımız İmam Hatipliler gecesi adında istisna bir projemiz var. İnşallah dördüncüsünde de buluşmayı diliyoruz.

egitim--(1).jpg

ÖZEL OKULLAR REKABETİ VE KALİTEYİ GETİRİYOR

Devletimizin özel okullara vermiş olduğu destek ve teşvikten dolayı Özel Okullara yoğun bir talebin olduğunu belirten Gürsoy, “Özel okullar Konya’ya hem bir rekabet ortamını hem de kaliteyi getiriyorlar. Bunu da biz destekliyoruz. Ülkemizde şu anda yüzde 5 gibi bir özel okullaşma görünüyor. Devletimizin öngörüsü bu okulların oranının yüzde 10’un üstüne çıkarılması noktasında. Tabi devletimiz sürekli olarak eğitim yatırımlarına kaynak oluşturmak durumunda kalıyoruz. Bu da dersliklere yatırım demek, öğretmene yatırım demektir. Özel okullar devletin üstündeki bu yükü belli bir miktarda alıyorlar. Bunun da alınmasında biz bir mahsur görmüyoruz. Özel Okullarda standart yükseldikçe devlet okullarımız bu okullarla rekabet ediyor. Şunu da gönül rahatlığı ile söylüyorum ki bu kadar seçici olmalarına rağmen devlet okulları özel okulların önünde bulunuyor. Bu yarışta da oldukça iddialıyız. Bu tatlı rekabetin olmasını benimsiyoruz. Rekabet oldukça kalite artacaktır ve başarı gelecek demektir. Konya’da da özel okulların yaklaşımı da yavaş yavaş İstanbul mantalitesine yaklaşmaya başladı. Hem fiziki açıdan hem de öğretmen kalitesi açısından hem de eğitimdeki görsel eğitim metotlarının kullanılması açısından kalitenin giderek arttığı kanaatindeyim.” dedi.

OKUMAK DA ZARURİ BİR İHTİYAÇTIR

Yaz tatilinde öğrencilere bol bol kitap okumalarını tavsiye eden Gürsoy,  “İlk emri oku olan bir dine mensubuz. Hz. Peygamber as. “Beşikten mezara kadar ilim tahsil edin, okuyun” buyuruyorlar. Özellikle içinde bulunduğumuz coğrafyanın temel sıkıntısı az okumak, çok seyretmektir. Bu hastalıktan bugün yarın ve gelecekte kurtulmak için her öğrencimizin ve velimizin artık her zaman yanında otobüste, trende, uçakta, piknikte, deniz kenarında, yaz tatilinde her yerde okuma kitaplarının olmasını istiyoruz. Merak ettiklerini bir başkalarına sorarak değil, mutlaka kaynaklarından okuyarak öğrenmelerini tavsiye ediyorum. Bugünün en güçlü donanım malzemesi bilgidir. Bilgiyi de ne kadar sağlıklı ve sağlam öğrenirseniz karşımızdaki insanlara etkiniz ve yetkiniz o kadar farklı olacaktır.  Çocuklarımızın yaz tatilinde mutlaka dinlenmelerini,  gezmelerini, görmelerini, seyahat etmelerini, kendileriyle ilgili olan alanlarda çalışmalarını ama mutlaka okumalarını ihmal etmemelerini bekliyoruz. Okumak da beynimizin olmazsa olmaz zaruri bir ihtiyacıdır.” diyerek sözlerini tamamladı.
İSMAİL KOÇ

Kaynak:YENİ HABER